19 Ιαν 2014

Αρχαιολόγοι ανασυνθέτουν αρχαίο αλκοολούχο ποτό της Νορβηγίας

Περισσότερα από 3500 χρόνια πριν η ελίτ των Σκανδιναβών έπινε ένα αλκοολούχο μίγμα κριθαριού, μελιού, βατόμουρου και βοτάνων

Οι αρχαίοι Σκανδιναβοί έπιναν ένα αλκοολούχο μίγμα κριθαριού που εμπλουτιζόταν με...
μέλι, βατόμουρα, βότανα, ακόμα και κρασί που εισαγόταν από την Ελλάδα και τη Ρώμη, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα.

Το σκανδιναβικό αυτό «grog» προηγείται των Βίκινγκς. Βρέθηκε θαμμένο σε τάφους μαζί με πολεμιστές και ιέρειες, και τώρα είναι διαθέσιμο σε όλες τις ΗΠΑ χάρη στην προσπάθεια ανασύνθεσης από τον Patrick McGovern, ενός βιομοριακού αρχαιολόγου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και μιας ζυθοποιίας με έδρα το Delaware, την Dogfish Head Craft Brewery.

Θα πίστευε κανείς ότι με όλα αυτά τα συστατικά, θα ήταν ενοχλητικό για το στομάχι» είπε στο LiveScience ο McGovern, συγγραφέας της μελέτης. «Αλλά τελικά αν τα βάλει κανείς σε σωστές ποσότητες και εξισορροπήσει τα συστατικά, η γεύση είναι πραγματικά πολύ καλή.»

Για την ακρίβεια, το νορβηγικό grog είχε περίπλοκη συνταγή. Στα συστατικά του περιλαμβάνεται το μέλι, τα βατόμουρα και τα lingonberries (όξινα κόκκινα μούρα που ευδοκιμούν στην Σκανδιναβία). Σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη και μερικές φορές, εισαγόμενο κρασί από τη Νότια Ευρώπη, σχημάτιζαν τη βάση για το ποτό. Βότανα και μπαχαρικά - όπως μύρτιλλο, αχίλλεια, κέδρος και ρητίνη σημύδας πρόσθεταν γεύση αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες.
πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο