Η ανασκαφή στη θέση Κουτρουλού Μαγούλα στις 10 πρώτες.
Τα ειδώλια που βρέθηκαν στη νεολιθική θέση Κουτρουλού Μαγούλα στη Φθιώτιδα έχουν μέγεθος που ποικίλλει, από 3 έως 12 εκατοστά σε μήκος....
Δέκα από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έγιναν μέσα στο 2013, επέλεξε πρόσφατα το γνωστό διαδικτυακό περιοδικό Heritage Daily, που δημοσιεύει ειδήσεις για την πολιτιστική κληρονομιά από όλο τον κόσμο και τις χρονικές περιόδους.
Μεταξύ αυτών και η ελληνική ανασκαφή στη θέση Κουτρουλού Μαγούλα, που ερευνάται από την αρχαιολογική υπηρεσία σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.
Τα 300 και πλέον προϊστορικά πήλινα ειδώλια που βρέθηκαν στη νεολιθική θέση Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας - από τους μεγαλύτερους αριθμούς της περιόδου στη νοτιοανατολική Ευρώπη - βρίσκονται στη δέκατη θέση στον κατάλογο του περιοδικού με τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του 2013.
Η ανακάλυψη των λειψάνων του Βασιλιά Ριχάρδου Γ’, από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ.
Στην πρώτη θέση είναι η ανακάλυψη των λειψάνων του Βασιλιά Ριχάρδου Γ’, από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των βρετανών ερευνητών, τον περασμένο Φεβρουάριο, τα λείψανα που ανακαλύφθηκαν το 2012 στο κέντρο του Λέστερ, κάτω από την εκκλησία Grey Friars, ανήκαν πράγματι στον τελευταίο βασιλιά των Πλανταγενετών, ο οποίος πέθανε στη μάχη του Μπόσγουορθ το 1485, σε ηλικία 32 ετών.
Το ρωμαϊκό γλυπτό εξαιρετικής διατήρησης, που εντοπίστηκε στο Σίτι του Λονδίνου.
Στη δεύτερη θέση είναι ένα ρωμαϊκό γλυπτό εξαιρετικής διατήρησης, που απεικονίζει έναν αετό να κρατά στο ράμφος του ένα φίδι και το οποίο εντοπίστηκε στο Σίτι του Λονδίνου. Το γλυπτό χρονολογείται μεταξύ 1ου και 2ου αι. μ.Χ. και, σύμφωνα με τους ειδικούς, «αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα γλυπτά της ρωμαϊκής Βρετανίας».
Ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα κελάρια στον κόσμο, στα ερείπια παλατιού της πόλης Τελ Κάμπρι, βόρεια του Ισραήλ.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα κελάρια στον κόσμο. Ο αποθηκευτικός χώρος που ανασκάφτηκε στα ερείπια παλατιού της πόλης Τελ Κάμπρι, βόρεια του Ισραήλ, χρονολογείται στο 1700 π.Χ. και περιελάμβανε 2.000 λίτρα δυνατού γλυκού κρασιού. Το κρασί ήταν αρωματισμένο με μέντα, μέλι, κανέλα, άρκευθο και ρητίνες, μια συνταγή παρόμοια με τους φαρμακευτικούς οίνους που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Αίγυπτο επί δύο χιλιάδες χρόνια.
Το μεσολιθικό μνημείο στο Νόρτον του Χερτφορντσάιντ.
Στην τέταρτη θέση είναι ένα μεσολιθικό μνημείο στο Νόρτον του Χερτφορντσάιντ. Η ιστορία της ανακάλυψής του ξεκινά το 1936, όταν ένας πρωτοπόρος της αγγλικής αεροφωτογραφίας το εντόπισε από ψηλά.
Το ρωμαϊκό ανάκτορο που ανασκάφτηκε στο όρος Σιών της Ιερουσαλήμ.
Στην πέμπτη θέση συναντάμε το ρωμαϊκό ανάκτορο που ανασκάφτηκε στο όρος Σιών της Ιερουσαλήμ από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ. Η ιδιαιτερότητα του ευρήματος οφείλεται στην καλή διατήρηση των υπολειμμάτων του πολυτελούς κτηρίου του 1ου αι. μ.Χ., που εντοπίστηκε σε περιοχή η οποία είχε εγκαταλειφθεί κατά περιόδους.
Τάφος γιατρού που έζησε στην Αίγυπτο πριν από 4.000 χρόνια, εντοπίστηκε στο Αμπουσίρ, κοντά στη σύγχρονη πόλη του Καΐρου.
Στην έκτη θέση είναι ο τάφος ενός γιατρού που έζησε στην Αίγυπτο πριν από 4.000 χρόνια, και ο οποίος εντοπίστηκε από τσέχους αρχαιολόγους. Η ανακάλυψη έγινε στο Αμπουσίρ, μια εκτεταμένη νεκρόπολη του Αρχαίου Βασιλείου κοντά στη σύγχρονη πόλη του Καΐρου, που εξυπηρετούσε την ελίτ της αρχαίας πρωτεύουσας Μέμφιδας.
Υπολείμματα δύο μεγάλων νεκρικών αιθουσών, που κατασκευάστηκαν μεταξύ 4000 και 3600 π.Χ., βρέθηκαν στη Βρετανία.
Στην έβδομη θέση βρίσκονται τα υπολείμματα δύο μεγάλων νεκρικών αιθουσών, που κατασκευάστηκαν μεταξύ 4000 και 3600 π.Χ., για να καούν και να θαφτούν η κάθε μία μέσα σε προϊστορικούς τύμβους, και που βρέθηκαν στη Βρετανία από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Συμβουλίου του Χερφορσάιρ.
Η ανακάλυψη - στη Βρετανία - 13 σκελετών στην άκρη της πλατείας Τσαρτερχάουζ στο Φάρινγκτον.
Στην όγδοη θέση βρίσκεται η ανακάλυψη - στη Βρετανία - 13 σκελετών τοποθετημένων σε δυο προσεκτικά οριοθετημένες σειρές στην άκρη της πλατείας Τσαρτερχάουζ στο Φάρινγκτον, ηλικίας ως και 660 ετών, που θεωρείται ότι ανήκουν στα θύματα της πανώλης του 1328. Οι ειδικοί που θα εξετάσουν τα οστά ελπίζουν να εντοπίσουν το DNA των βακτηρίων της πανώλης, συνεισφέροντας έτσι στη συζήτηση για το τι προκάλεσε τον Μαύρο Θάνατο.
Το πολύχρωμο μωσαϊκό, ηλικίας 1.500 ετών, που βρέθηκε στο κιμπούτς Μπετ Κάμα στο Ισραήλ.
Στην ένατη θέση είναι το πολύχρωμο μωσαϊκό, ηλικίας 1.500 ετών, που βρέθηκε στο κιμπούτς Μπετ Κάμα στο Ισραήλ. Το καλοδιατηρημένο μωσαϊκό, που χρονολογείται μεταξύ 4ου και 6ου αι. μ.Χ., είναι διακοσμημένο με γεωμετρικά σχέδια, ενώ στις γωνίες του έχουν σχεδιαστεί αμφορείς, παγόνια, καθώς και περιστέρια που τσιμπολογούν σταφύλια.
Τα ξεχωριστά ειδώλια στην Κουτρουλού Μαγούλα.
Τέλος, στη δέκατη θέση συναντάμε τα 300 και πλέον προϊστορικά πήλινα ειδώλια που βρέθηκαν στη νεολιθική θέση Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας, από τους μεγαλύτερους αριθμούς της περιόδου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
naftemporiki.gr