20 Δεκ 2013

«Στην εποχή μας, ο πολιτισμός θεωρείται πολυτέλεια και όχι ανάγκη»

Συνέντευξη του Δημήτρη Μακαλιά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το όνειρό του, όταν ήταν μικρός, ήταν ν' ασχοληθεί με το σινεμά. Περνούσε τις ώρες του βλέποντας ταινίες, μέσα από τις οποίες «ταξίδευε σε νέους κόσμους, σε άλλες ζωές σε νέες εμπειρίες..». 

Για να γίνει σκηνοθέτης..., θεώρησε πως σημαντικό εργαλείο γι' αυτόν θα ήταν να δει πως δημιουργείται μία ταινία από «μέσα» και πως δουλεύει ένας ηθοποιός. Στην πορεία τον κέρδισε η υποκριτική. Και από «παραμυθάς στο κινηματογραφικό πανί», ο Δημήτρης Μακαλιάς υποδύεται σήμερα έναν από τους πιο γοητευτικούς και αγαπημένους ήρωες των παιδιών, τον Πίτερ Παν.

Η μαγική ιστορία του Τζέιμς Μπάρι ζωντανεύει στην σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε διασκευή και σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου. Πλούσια σκηνικά, κοστούμια, χορογραφίες, ξιφομαχίες, βιντεοπροβολές και ειδικά εφέ συναντώνται σε αυτή την ιδιαίτερη παραγωγή που ανεβαίνει με τη μορφή μιούζικαλ και έκανε πρεμιέρα χθες Κυριακή.

Για τον 32χρονο ηθοποιό, ο Πίτερ Παν είναι ένας αγαπημένος ρόλος που ονειρευόταν από πιτσιρίκι. « Ένα ανέμελο παιδί που αρνείται να μεγαλώσει, δεν θέλει έγνοιες, ευθύνες και σκοτούρες.. Θέλει μόνο να περνάει καλά, να παίζει και να διασκεδάζει. Η αθωότητα αυτού του ήρωα και η ανάγκη του να παραμείνει πιστός σε αυτήν, χωρίς να εμπλακεί στην ενήλικη ζωή -που σε κάνει να χάσεις τον αυθορμητισμό σου και την ψυχική σου νιότη- με ελκύει πάρα πολύ», λέει ο νεαρός ηθοποιός που πριν λίγο καιρό πρωταγωνιστούσε στον «Μάγκα» της Πηνελόπης Δέλτα πλάι στην Μιμή Ντενίση και στο παρελθόν σε παιδικές παραστάσεις της Ξένιας Καλογεροπούλου.

«Μ' αρέσει πολύ να καταπιάνομαι με το παιδικό θέατρο -επειδή έχει και έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα- ειδικά όταν γίνεται με πολλή φροντίδα και συνέπεια» παραδέχεται ο Δημήτρης Μακαλιάς τονίζοντας ότι αντιμετωπίζει τους μικρούς θεατές έντιμα και ισότιμα.

«Νιώθω υποχρεωμένος να δώσω την ψυχή μου σε αυτό που κάνω, γιατί απευθύνομαι σε αγνές ψυχές που ρουφούν σαν σφουγγάρια την εικόνα, την γνώση και την εμπειρία. Κάτι το οποίο με γεμίζει ευθύνη αλλά και μεγάλη χαρά. 'Αλλωστε τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί κριτές. Είναι αρκετά απελευθερωμένα από τη σκέψη να πιεστούν και δεν διστάζουν να σου εκδηλώσουν άμεσα είτε το ενδιαφέρον τους, είτε την αδιαφορία τους. Είναι το χειρότερο κοινό από άποψη τακτ, αλλά και το καλύτερο από άποψη ειλικρίνειας και άμεσης ανταπόδοσης σε αυτό που τους προτάσσεις» συμπληρώνει.

Και ενώ δεν έχει κλείσει δεκαετία στο θέατρο, ο Δημήτρης Μακαλιάς θεωρεί τον εαυτό του τυχερό, καθώς από τότε που αποφοίτησε από το ΚΘΒΕ δεν έχει μείνει χωρίς δουλειά. «Δεν τρέφω αυταπάτες. Στην εποχή μας ο πολιτισμός θεωρείται πολυτέλεια και όχι ανάγκη. Ευτυχώς βέβαια η ελληνική σκηνή αφουγκράζεται την κοινωνία και τις ανάγκες της και τα περισσότερα θέατρα έχουν ρίξει τις τιμές» υποστηρίζει ο ίδιος και υπερθεματίζει:

«Το να βρεις δουλειά και να πληρώνεσαι αυτή την εποχή στο θέατρο είναι πολύ δύσκολο. Ό,τι και να πω είναι λίγο μπροστά σε αυτό που βιώνουμε. Οι περισσότεροι θεατρικοί παραγωγοί θα πατήσουν στο θέμα της κρίσης, θα πατήσουν στο χαμηλό εισιτήριο -που αυτομάτως σημαίνει και λιγότερα κέρδη, με αποτέλεσμα οι ηθοποιοί να αμείβονται με ψίχουλα. Θέλει ψυχή και μεγάλο αγώνα για να επιβιώσεις στο χώρο».

Στην τηλεόραση έχει πάρει μέρος σε πολλά σίριαλ, με πιο πρόσφατες δουλειές τη «Γενιά των 592 ευρώ» και το «Κάψε το σενάριο». Από τις θεατρικές του συνεργασίες- όπως λέει ο ίδιος- «κρατάει πιο πολύ τους ανθρώπους». «Σίγουρα, ο Κώστας Γάκης με την "Κατσαρίδα" ήταν ένα από τα ταξίδια που δεν ήθελα να τελειώσει με τίποτα. Είναι ένας άνθρωπος τον οποίο εκτιμώ απεριόριστα και θα ήθελα να δουλεύω μαζί του για πολλά χρόνια ακόμα. Το ίδιο ισχύει και για τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί πριν 2 καλοκαίρια στον "Ηρακλή Μαινόμενο" που ανέβηκε στην Επίδαυρο. Μία υψηλού επιπέδου παράσταση, την οποία ζήλευα ακόμα και αν ήμουν μέρος της» προσθέτει.

Ο άνθρωπος που τον σημάδεψε, όμως, ήταν ο Λευτέρης Βογιατζής. Τον πρωτοσυνάντησε όταν πήγε για ακρόαση για τον ρόλο του Λας στο «Θερμοκήπιο» του Πίντερ. «Ήταν μια επεισοδιακή εμπειρία.. Με κάλεσε στο θέατρό του για να με δει και με κράτησε πάνω από 3 ώρες. Βγαίνοντας έξω, πήρα τηλέφωνο την κοπέλα μου και της είπα: "Δεν θα με πάρει, είμαι πολύ λίγος και πολύ μικρός γι' αυτόν, αλλά αυτές οι 3 ώρες ήταν ένα πολύ μεγάλο σχολείο για την υπόλοιπη ζωή μου". Ακόμα κι ας μην συνεργαζόμουν ποτέ μαζί του, ένιωθα ήδη κερδισμένος, από αυτή τη σύντομη συνάντησή μας. Για καλή μου τύχη μετά από 10 μέρες χτύπησε το τηλέφωνο και ήταν εκείνος» θυμάται ο ηθοποιός.

Αν και απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δημητρής Μακαλιάς δεν ασχολείται ενεργά με την πολιτική. «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο από την άποψη ότι δεν υπάρχουν πολιτικές επιλογές. Είμαστε εγκλωβισμένοι σε μία κατάσταση, την οποία και οι ίδιοι δεν έχουμε κανένα κουράγιο και καμία αντοχή να την αλλάξουμε. Παραδόξως, γίναμε ένας λαός του καναπέ με επαναστάσεις, οι οποίες είναι πιο θεωρητικές παρά έμπρακτες» καταλήγει.

Η παράσταση «Πίτερ Παν» παίζεται κάθε Κυριακή στις 11:30 και στις 14:45. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Χριστίνας Κωστέα, η μουσική του Γιάννη Μακρίδη και η χορογραφία-κινησιολογία του Βασίλη Μυριανθόπουλου. Τον ρόλο του Κάπτεν Χουκ ερμηνεύει ο Νίκος Κουρής. Παίζουν επίσης: Φανή Αποστολίδου, Ντάνυ Γιαννακοπούλου, Δημήτρης Ζωγραφάκης, Παναγιώτης Καρμάτης, Αρντυ Κοτσάη κα.



Πηγή: ΑΠΕ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο