σε όλο και περισσότερους το «μικρόβιο της όπερας» δημιουργεί ο αρχιμουσικός, καλλιτεχνικός διευθυντής της
Κι αν είναι άρια μην τη φοβάστε! Ο Μύρων Μιχαηλίδης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έκανε την όπερα και την κλασική μουσική φιλική προς τον θεατή. Με οργάνωση, σκέψη και προγραμματισμό έφερε τη λυρική τέχνη πιο κοντά στη ζωή της πόλης. Μονωδοί, χορωδοί, μουσικοί, χορευτές της Λυρικής Σκηνής βγήκαν σε δρόμους, πλατείες και γειτονιές με το Λυρικό Λεωφορείο, τις Λυρικές Βραδιές και τις Βραδιές Χορού και μέσω της τέχνης τους άλλαξαν την γκρίζα ατμόσφαιρα στο κλεινόν άστυ.
Η εξωστρέφεια της Λυρικής αποτελεί μόνο ένα τμήμα του οράματός του.
Θα είναι αυτός που θα οδηγήσει τη Λυρική στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στο Φαληρικό Δέλτα, ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που θα ολοκληρωθεί σε λίγο καιρό.
«Το συνολικό αναπτυξιακό μοντέλο της ΕΛΣ με τη μετάβασή της στο «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» είναι ένα καθοριστικής σημασίας έργο που αφορά ολόκληρη την κοινωνία και όχι μία συγκεκριμένη κοινωνική μερίδα», τονίζει ο ίδιος ο Μύρων Μιχαηλίδης, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της Λυρικής από τον Φεβρουάριο του 2011. Η θητεία του ανανεώθηκε, χθες, για ακόμη μία τριετία από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, νωρίτερα από τη λήξη της.
Δίκαιο, αφού φαίνεται ότι το στοίχημα έχει σχεδόν κερδηθεί, τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων. Μόλις λίγους μήνες πριν, το BBC 4 έκανε εκτενή ρεπορτάζ για την ΕΛΣ, μιλώντας με πολύ θετικά σχόλια για τη διοίκηση Μιχαηλίδη, η οποία, σύμφωνα με τον ρεπόρτερ, τα τελευταία χρόνια κατάφερε να τη βγάλει «από την τραγωδία που ζούσε και να την οδηγήσει σε έναν θρίαμβο».
Ωστόσο ο Μύρων Μιχαηλίδης, ένας από τους σημαντικότερους και πλέον προικισμένους Ελληνες μαέστρους της νεότερης γενιάς, δεν αφήνει την μπαγκέτα του μαέστρου. Εχει διευθύνει πολλές σημαντικές ορχήστρες κι έχει συνεργαστεί με διάσημους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.
Αναζητώντας το νέο κοινό
Η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι ένας ζωντανός πολιτιστικός οργανισμός. «Σκοπός της είναι το έργο της να αφορά όλους τους πολίτες, μηδενός εξαιρουμένου, πράξη που καταδεικνύουν οι εξωστρεφείς δράσεις της με την πρωτοφανή προσέλευση και αποδοχή τους από το κοινό», τονίζει ο Μύρων Μιχαηλίδης. Για να προσθέσει ότι «εναργής σκοπός της εξωστρέφειας της ΕΛΣ είναι να αναπτύξει ένα νέο κοινό, να το μυήσει στον μαγικό κόσμο της όπερας και του λυρικού θεάτρου, να μεταδώσει σε όλο και πιο πολλούς το "μικρόβιο της όπερας"».
Αντιγόνη Καράλη