29 Νοε 2013

Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για εννέα νησιά του Αιγαίου

Εννέα νησιά του Αρχιπέλαγους θα έχουν από την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου το δικό τουs  φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, το 1o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου, βάση του οποίου θα είναι η Μυτιλήνη και το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, όπου θα πραγματοποιούνται οι συζητήσεις με τους έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις ...
11 του ιδίου μηνός.

Ταυτόχρονα όμως, χάρη στην συνδρομή του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, οι προβολές και τα υπόλοιπα δρώμενα θα μεταδίδονται ζωντανά σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας στα νησιά Χίος, Λήμνος, Σάμος, Σύρος, Ρόδος, Ικαρία, Αη Στράτης και Φούρνοι. Διοργανωτής είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και παραγωγός η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ιστορικό Ντοκιμαντέρ».

«Μας ενδιαφέρουν ταινίες όπου η Ιστορία έχει κεφαλαίο Γιώτα, αλλά και οι ιστορίες των απλών ανθρώπων και των κοινοτήτων, των προσώπων και των συλλογικών υποκειμένων» αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, δημοσιογράφος Κώστας Σπυρόπουλος. «To Φεστιβάλ αντικρίζει την Ιστορία όχι ακαδημαϊκά και στατικά, όχι ως την εξιστόρηση των ηγετών και των πολέμων, αλλά ως το βλέμμα του σημερινού ανθρώπου στο παρελθόν και το παρόν σε όλες τις δραστηριότητές του.»

Το πρόγραμμα δεν είναι μεγάλο (ευτυχώς) αλλά εκλεκτό. Βραβευμένες ταινίες όπως η οσκαρική «Ψάχνοντας τον Sugar Man» του Μαλίκ Μπεντζελούλ, που παίζεται εδώ και λίγο καιρό στις αίθουσες, ή το «Blood brother» του Στιβ Χούβερ, το οδοιπορικό ενός αμερικανού τουρίστα στην Ινδία όπου ένιωσε την ζωή του να αλλάζει ριζικά όταν ήρθε σε επαφή με ένα ορφανοτροφείο για παιδιά με HIV (απέσπασε το βραβείο κοινού και καλύτερου ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ Sundance 2013).

Γιατί οι μέλισσες, σε όλον τον κόσμο, απειλούνται με εξαφάνιση; Η απάντηση βρίσκεται στο «More Than Honey» του Γερμανού σκηνοθέτη Μάρκους Ιμχουφ που επίσης θα προβληθείς το φεστιβάλ, όπως και το συμπαραγωγής Παλαιστίνης/ Ισραήλ/ Γαλλίας/ Ολλανδίας «5 Broken Cameras», των Εμάντ Μπουρνάτ και Γκάι Νταβίντι, όπου βλέπουμε έναν Παλαιστίνιο αγρότη να καταγράφει το μεγάλωμα του γιου του.
Δίπλα στις διεθνείς παραγωγές στέκονται και κάποιες ελληνικές όπως το «Ένα βήμα μπροστά» του Δ. Αθυρίδη, το «Little Land», του Ν.Νταγιαντά, η «Δημοκρατία, Ο δρόμος του Σταυρού», του Μ. Γκαστίν, ο «Πάρβας- άγονη γραμμη» και το «100» του  Γερ. Ρήγα, «Οι Γαμπροί της Ζαχάρως -Sugar Town» του Κ.Τσακίρη, η «Μακρόνησος» του Ηλ. Γιαννακάκη  και το πολύ καλό «Φιλιά εις τα Παιδιά» του Βασ. Λουλέ που παίχθηκε με επιτυχία στις αίθουσες.
Ο θεσμός δημιουργήθηκε χάρη στην υποστήριξη του Περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή, του Πρύτανη, Πάρι Τσιάρτας και τη γενναιόδωρη συνεργασία του σκηνοθέτη - λέκτορα Γιάννη Σκοπετέα επιχειρούμε τώρα τον Δεκέμβρη να κερδίσουμε την καρδιά και την εκτίμηση των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου ώστε από τον Σεπτέμβρη του 2014 να οργανώσουμε ένα ετήσιο διεθνή πολιτιστικό και εκπαιδευτικό θεσμό.

πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο