Το προπύργιο του ισπανόφωνου πολιτισμού στην Αθήνα ακούει στο όνομα Ινστιτούτο Θερβάντες. Τέσσερα σχεδόν χρόνια στη νέα του στέγη, στο κτίριο-κόσμημα της οδού Μητροπόλεως 23, το Ινστιτούτο παραμένει ένας φάρος πολιτισμού, ένας τόπος συνάντησης γι' αυτούς που ...μιλούν ή μαθαίνουν την ισπανική γλώσσα, αλλά και γι' αυτούς που αγαπούν την ισπανική κουλτούρα.
Εδώ, εκτός από τα μαθήματα για την εκμάθηση των ισπανικών στις 13 σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, οργανώνονται όλο τον χρόνο μια σειρά εκδηλώσεων που καλύπτουν μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων, μεταφέροντας σε εμάς ό,τι καλύτερο έχει να αναδείξει ο ισπανικός πολιτισμός.
Τη βιτρίνα της ισπανικής και λατινοαμερικανικής κουλτούρας στην Αθήνα, το Ινστιτούτο Θερβάντες, ενίσχυσε καθοριστικά και βοήθησε σαφώς στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του η αλλαγή στέγης από το κτίριο της οδού Σκουφά, όπου στεγαζόταν επί 17 χρόνια, στο νεοκλασικό της Μητροπόλεως όπου μεταφέρθηκε από το φθινόπωρο του 2009. Ο νέος χώρος, 4.300 τ.μ., μαζί με τη σπουδαία έκθεση έργων Μιρό είχαν εγκαινιαστεί μάλιστα μεγαλοπρεπώς τον Μάιο του 2010, από τη βασίλισσα Σοφία. Οι περαστικοί της Μητροπόλεως εδώ και λίγα χρόνια δεν βλέπουν το ετοιμόρροπο νεοκλασικό του 1.900, λίγο πιο κάτω από το παλιό υπουργείο Παιδείας, αλλά ένα υπερσύγχρονο και όμορφο κτίριο, που κρατά την πρόσοψη του διατηρητέου, πίσω από το οποίο αναπτύσσεται το νέο κτίριο με το εντυπωσιακό βιοκλιματικό αίθριο καλυμμένο από πλεξιγκλάς. Στη διαμόρφωση του κτιρίου από την εταιρεία «Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς - Κτίρια Ειδικών Κατασκευών», σε αρχιτεκτονική μελέτη της Ειρήνης Κυριακίδου, συναντάμε δύο αρχιτεκτονικές πρωτοτυπίες που το κάνουν ξεχωριστό και το κατατάσσουν στα ωραιότερα κτίρια της Αθήνας. Η μία είναι το εντυπωσιακό γυάλινο αίθριο, με τον γυάλινο ουρανό, το οποίο καλύπτει το υψομετρικό κενό ανάμεσα στη διώροφη πρόσοψη του νεοκλασικού και την πρόσοψη του τετραώροφου νέου κτιρίου. Φωτισμένο τη νύχτα δείχνει περισσότερο εντυπωσιακό από τη Μητροπόλεως και τους γύρω δρόμους. Στο αίθριο βρίσκονται ο χώρος υποδοχής και η ρεσεψιόν του Ινστιτούτου. Το δεύτερο αρχιτεκτονικό εύρημα εντοπίζεται μέσα στο νέο κτίριο, όπου τα πατώματα και τις οροφές από τον πρώτο όροφο μέχρι και την ταράτσα διασχίζει μία τρύπα καλλυμένη με γυαλί, επιτρέποντας να περνά το φυσικό φως. Και οι δύο αρχικετονικές λύσεις είναι βιοκλιματικές καθώς προσφέρουν φυσικό φως με οικολογικό τρόπο.
Στους τέσσερις ορόφους κατανέμονται οι αίθουσες διδασκαλίας και μια multimedia, ένα θέατρο χωρητικότητας 150 θέσεων, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ένας σύγχρονος εκθεσιακός χώρος 200 τ.μ. και βέβαια η βιβλιοθήκη που φέρει από το 2007 το όνομα του Χουάν Κάρλος Ονέτι, του Ουρουγουανού συγγραφέα, βραβευμένου με το Βραβείο Θερβάντες το 1980. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη ισπανόφωνης βιβλιογραφίας στην Ελλάδα, με πάνω από 22.000 τίτλους και με έμφαση στη λογοτεχνία, τη διδασκαλία της ισπανικής καθώς και στα οπτικοακουστικά βοηθήματα.
Σε 4.300 τ.μ. και τέσσερις ορόφους απλώνεται το εσωτερικό του Ινστιτούτου Θερβάντες
Σε 4.300 τ.μ. και τέσσερις ορόφους απλώνεται το εσωτερικό του Ινστιτούτου Θερβάντες
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σινεμά, σκίτσα και ρεσιτάλ κιθάρας
Το Ινστιτούτο Θερβάντες, με νέο διευθυντή εδώ και έναν χρόνο τον φιλόλογο Βίκτορ Αντρέσκο, λειτουργεί σαν πολυχώρος παιδείας και πολιτισμού. Ως μορφωτικό ίδρυμα μιας μεγάλης χώρας αφιερώνει σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς του στην εκμάθηση της γλώσσας, η οποία είναι η τρίτη σε χρήση στο ίντερνετ, η τέταρτη σύμφωνα με τον πληθυσμό που τη μιλάει και η δεύτερη διεθνούς επικοινωνίας. Υπάρχουν σειρές εξειδικευμένων μαθημάτων, για τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τη μετάφραση, τον χορό, την τέχνη κ.λπ. Με σκοπό να γίνει γνωστός στο ελληνικό κοινό ο ισπανόφωνος πνευματικός πολιτισμός σε όλες τις εκφάνσεις του, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους διοργανώνονται και φιλοξενούνται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, από λογοτεχνικές συζητήσεις έως εκθέσεις, από μουσικές βραδιές έως προβολές ταινιών.
Ενα θέατρο χωρητικότητας 150 θέσεων περιλαμβάνει το κτίριο
Μεταξύ άλλων, στο διάστημα αυτό και έως τις 10 Ιανουαρίου παρουσιάζεται μια έκθεση κόμικς δύο συνομήλικων γελοιογράφων, γεννημένων το 1960, ενός Κουβανού και ενός Ελληνα, υπό τον τίτλο «Με κοινή γλώσσα το χιούμορ». Του Ανχελ Μπολιγάν, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Μεξικό σε διάφορα έντυπα και έχει κερδίσει 137 διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Και του Μιχάλη Κουντούρη, γνωστού από τις πολιτικά του σκίτσα σε εφημερίδες και περιοδικά, ο οποίος κέρδισε φέτος το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού World Press Cartoon. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί επισήμως, με την παρουσία και των δύο, στις 26 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ, ένας κύκλος ισπανικού σινεμά με πέντε ταινίες, που επελέγησαν από το κοινό μέσω facebook, θα προβληθούν τις επόμενες ισάριθμες Δευτέρες, αρχίζοντας από μεθαύριο (7.30 μ.μ.). Η χρονιά θα κλείσει με ένα κοντσερτο κιθάρας του Μεξικανού Αλεχάντρο Κόρδοβα, νικητή του διεθνούς διαγωνισμού κιθάρας της Σεβίλλης 2012, στις 13 Δεκεμβρίου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑΣ
Κτίρια με αντοχή στον χρόνο
Ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς είναι ο άνθρωπος που άλλαξε με τα κτίριά του την όψη της Αθήνας. Η επιχείρησή του «Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς ? Κτίρια Ειδικών Κατασκευών» ιδρύθηκε το 1971 και δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα. Οπως ο ίδιος σημειώνει: «Στόχος της επιχείρησης είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή κτιρίων που αντέχουν στον χρόνο». Ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής Αθηνών. Η αρχική δραστηριότητα της επιχείρησής του ήταν η κατασκευή πολυκατοικιών. Ακολούθησαν η κατασκευή πρωτοποριακών οικιστικών συγκροτημάτων, τα επαγγελματικά κτίρια υψηλών προδιαγραφών, η ανακατασκευή διατηρητέων κτιρίων, η ίδρυση, στη Νέα Υόρκη, της θυγατρικής εταιρείας «Naos American Enterprise», η κατασκευή του γραφειακού συγκροτήματος «Kifissias Plaza», η δημιουργία του εμπορικού κέντρου «Αδριανού 52» στο Μοναστηράκι κ.α'