Σημαντικές βελτιώσεις επιτυγχάνονται στο νόμο για την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα με σχέδιο νόμου που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, το οποίο έχει σκοπό: ....α) να εξισορροπήσει (έως ένα βαθμό) την προστασία των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων με αυτή των δημιουργών και
β) να διευκολύνει την ψηφιοποίηση και διάθεση στο κοινό για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς των συλλογών βιβλιοθηκών, αρχείων, μουσείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ιδρυμάτων κινηματογραφικής ή ακουστικής κληρονομιάς και δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο, με το οποίο ενσωματώνονται στο Εθνικό δίκαιο δυο πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οδηγία 2011/77/EE και Οδηγία 2012/28/EE), επεκτείνεται η διάρκεια προστασίας των ερμηνευτών ή εκτελεστών καλλιτεχνών (μουσικών και τραγουδιστών) αλλά και των παραγωγών φωνογραφημάτων (δισκογραφικών εταιρειών) από 50 σε 70 έτη. Η επέκταση αυτή της προστασίας θα βοηθήσει τους μουσικούς και τραγουδιστές να αυξήσουν τα έσοδά τους δεδομένου ότι θα αμείβονται για μεγαλύτερη διάρκεια. Η δυνατότητα αυτή αύξησης των εισοδημάτων τους είναι ιδιαιτέρως σημαντική, διότι συνήθως οι ερμηνευτές ή εκτελεστές δεν λαμβάνουν κάποιο σταθερό εισόδημα.
Η επέκταση της διάρκειας προστασίας ευνοεί επίσης και τις δισκογραφικές εταιρίες, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τα έσοδά τους από την πώληση των φωνογραφημάτων τους σε καταστήματα ή στο διαδίκτυο προκειμένου να εξοικονομήσουν κάποιους πόρους, που θα τους επιτρέψουν να προσαρμοστούν ταχύτερα στις ανάγκες των νέων επιχειρηματικών μοντέλων και να συνεχίσουν να επενδύουν σε νέα ταλέντα.
Πηγή: kathimerini.gr