5 Νοε 2013

Αγνοείται ακόμη το 90% των έργων τέχνης που έκλεψαν οι Ναζί

Κορυφή του παγόβουνου χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την αποκάλυψη των 1.500 έργων τέχνης που ήταν κρυμμένα σε διαμέρισμα-αχούρι (φωτογραφία) σε προάστιο του Μονάχου. 

Η Αν Βέμπερ εκ μέρους της ...
Επιτροπής για τα Λεηλατημένα Εργα Τέχνης στην Ευρώπη (πρόκειται για έργα που έκλεψαν οι Ναζί την περίοδο 1933-1945) υποστηρίζει ότι το 90% των κλαπέντων από τους Ναζί ακόμη αγνοείται. 

Οι Αρχές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι γνώριζαν επί μήνες την υπόθεση - αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ - αλλά δεν ήθελαν να διαρρεύσει καθώς είχαν αναθέσει την έρευνα στην Εισαγγελία. 
Αν και περισσότερα στοιχεία θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, από αυτόπτη μάρτυρα έγινε γνωστό ότι οι συνθήκες στο διαμέρισμα ήταν καταστροφικές για τα πολύτιμα έργα τέχνης των οποίων η αξία ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, αλλά παρ' όλα αυτά δεν έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. 

Ωστόσο οι ειδικοί σε θέματα τέχνης διαμαρτύρονται επειδή δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα πλήρης λίστα των έργων που βρέθηκαν, καθώς πολλά από αυτά φέρουν σπουδαίες υπογραφές όπως των Πικάσο, Ματίς, Ρενουάρ.

πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο