11 Σεπ 2013

Tα άπαντα του Σοπέν, δωρεάν για όλους.

Μια νέα προσπάθεια στο Kickstarter έχει ως στόχο να απελευθερωθεί η μουσική του συνθέτη από τους περιορισμούς των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο Φρεντερίκ Σοπέν πέθανε πριν από ...
περισσότερα από 160 χρόνια – αρκετά χρόνια ώστε να είναι σήμερα το σύνολο των συνθέσεων δημόσιο κτήμα. Ωστόσο, όπως γράφει το Atlantic, παρά το γεγονός αυτό, αν κάποιος σήμερα θελήσει να χρησιμοποιήσει ένα έργο του Σοπέν σε μια ταινία του, το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να πληρώσει δικαιώματα. 

Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Ο λόγος είναι ένας όρος σχετικά με τον προσδιορισμό «κοινό κτήμα» που εφαρμόζεται συχνά στα κλασικά έργα. Αν και η κλασική μουσική ανήκει σε όλους (είμαστε όλοι ελεύθεροι να την αναπαράγουμε μπροστά σε κοινό, να την ηχογραφήσουμε όπως θέλουμε), οι ηχογραφήσεις συνήθως είναι δεσμευμένες με πνευματικά δικαιώματα. Τώρα, μια προσπάθεια που γίνεται μέσω του Kickstarter με τίτλο "set Chopin free", έχει στόχο ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος: να ελευθερώσει όλα τα έργα του Σοπέν. 

Αν πετύχει, θα λειτουργήσει ως εξής: ο στόχος είναι να μαζευτούν 75.000 δολάρια μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, θα προσληφθούν μουσικοί (κάποιοι από αυτούς είναι οι καλύτεροι πιανίστες Σοπέν στον κόσμο) και θα ηχογραφήσουν όλο το έργο του, περίπου 245 κομμάτια, το οποίο θα διατίθεται δωρεάν για όλους. 

Οπότε στο μέλλον όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει μουσική του Σοπέν, θα μπορεί να ανατρέχει εκεί. 

Ο διοργανωτής του Kickstarter ελπίζει ότι έτσι θα καλλιεργηθεί η αγάπη για την κλασική μουσική. «Ένας νέος που μόλις τώρα αρχίζει να διερευνά την κλασική μουσική, θα πρέπει να δαπανήσει κοντά στα εκατό δολάρια ή περισσότερα σε CD, για να αγοράσει ό,τι ελπίζουμε ότι θα διατίθεται ελεύθερα.» Πηγή: www.lifo.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο