7 Σεπ 2013

Η κρίση κινητοποιεί τους μικρομηκάδες

Της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

Σημείο αναφοράς για τους μικρομηκάδες, η πόλη της Δράμας είναι και φέτος έτοιμη να τους υποδεχτεί, φιλοξενώντας από τις 16 ώς και τις 21 Σεπτεμβρίου το 36ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους με περισσότερες από ...200 ελληνικές και ξένες συμμετοχές.

Πολύ πιο σφιχτό από εκείνο της περασμένης χρονιάς, το ελληνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 39 ταινίες οι οποίες στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ανεξάρτητες παραγωγές. Μόνο τέσσερις υλοποιήθηκαν με τη συμβολή του προγράμματος «Μικροφίλμ» της ΕΡΤ -πέρσι ήταν εννιά-, ενώ η παρουσία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου εξαντλείται και πάλι σε μία...


Σύμφωνα με τον Αντώνη Παπαδόπουλο, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, «το γεγονός ότι γυρίζονται ακόμη ταινίες δίχως την παραμικρή ενίσχυση από την πολιτεία μοιάζει με θαύμα! Σκεφτείτε ότι για το εθνικό διαγωνιστικό τμήμα υπήρξαν πάνω από 180 υποψηφιότητες». Ως προς τη θεματική των ταινιών, «ο δραματουργικός κορμός τους εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να στηρίζεται στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά, όπως διαπιστώσαμε, το ενδιαφέρον των δημιουργών στρέφεται όλο και πιο έντονα προς τον κοινωνικό περίγυρο».

Πέρα από την οικογένεια, τον έρωτα, τη φιλία, αλλά και την ομοφυλοφιλία, τα σενάρια που δίνουν τον τόνο στη φετινή διοργάνωση συνδέονται με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης: φτώχεια, ανεργία, εργασιακή εκμετάλλευση, χρέη, κατασχέσεις, αυτοκτονίες, μετανάστευση, έξαρση του εθνικισμού, ρατσιστικά εγκλήματα, κρατική καταστολή, διαδηλώσεις. Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει το 36ο Φεστιβάλ είναι η πληθωρική γυναικεία παρουσία (19 σκηνοθέτριες!), ενώ ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των ταινιών υπάρχουν κάμποσοι δημοφιλείς ηθοποιοί - από τον Νικήτα Τσακίρογλου, τον Γιώργο Πυρπασόπουλο και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη ώς τη Θεοδώρα Τζήμου, την Κόρα Καρβούνη και τον Ερρίκο Λίτση.

Ο χρεωμένος Μ. Μαυροματάκης επινοεί έναν τρόπο ώστε να μη χάσει τα πάντα, στη «Γεννήτρια» της Νικολέτας ΛεούσηΠρόεδρος της κριτικής επιτροπής ορίστηκε ο Τάσος Ψαρράς, τον οποίο πλαισιώνουν η σκηνοθέτρια Φωτεινή Κοτρώτση, ο ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου και ο κριτικός Γιώργος Κρασσακόπουλος. Το ηλικιακό χάσμα ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους μικρομηκάδες και τους κριτές δεν φαίνεται να προβληματίζει τη διεύθυνση του θεσμού. Το αντίθετο. «Οποτε εμπιστευτήκαμε νεαρότερους, δεν μας βγήκε σε καλό» ισχυρίζεται ο Αντώνης Παπαδόπουλος. «Η ηλικία των μελών της κριτικής επιτροπής δεν αποτελεί εχέγγυο για σωστή κρίση», επιμένει.

Ωστόσο, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο διεθνές τμήμα είναι ένας σκηνοθέτης της νεότερης γενιάς, ο Ηλίας Δημητρίου. Στη 19η διοργάνωση του τελευταίου διαγωνίζονται 55 ταινίες από 47 χώρες. Ανάμεσά τους και το «Carrousel» της Σοφίας Κλούγκε, κόρης του πολυβραβευμένου Γερμανού σκηνοθέτη Αλεξάντερ Κλούγκε, όπου την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει ο Βιμ Βέντερς. Στις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ συναντάμε ένα αφιέρωμα στη Γερμανία με επιλεγμένες ταινίες από τα διεθνή φεστιβάλ της Δρέσδης και του Ρένγκενσμπουργκ, προβολές των υποψήφιων ταινιών για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και μια σειρά λογοτεχνικών εκδηλώσεων με προσκεκλημένους τους Γιώργο Γραμματικάκη, Γιάννη Μακριδάκη, Ντίνο Γιώτη, Ν.Φ. Μικελίδη, Γιάννη Παλαβό και Γιώργο Μπράμο.

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης σε δεινή θέση, λόγω κρίσης, στην «Αντιπαροχή» της Νάνσυς ΣπετσιώτηΟ προϋπολογισμός του θεσμού αγγίζει τα 600.000 ευρώ - τα μισά εκ των οποίων προέρχονται από το ΥΠΠΟ και τα υπόλοιπα από το Δήμο Δράμας. Για την ώρα, ωστόσο, το υπουργείο δεν έχει εκταμιεύσει ούτε σεντ, αλλά υπόσχεται να καταβάλει 250.000 ευρώ.

Το μεγάλο εντούτοις ερώτημα είναι τι τύχη επιφυλάσσεται στον Πολιτιστικό Οργανισμό της Δράμας, που διοργανώνει το φεστιβάλ, καθώς κανείς δεν ξέρει αν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τους ΟΤΑ που οδεύουν προς κατάργηση. Ας ελπίσουμε πως στο τέλος δεν θα έχουμε δράματα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο