12 Σεπ 2013

Ενας μαθηματικός... Φιλέας Φογκ

Τριήμερο με ταινίες που γύρισε στα ταξίδια του ανά τον κόσμο ο Γιάννης Ψαρουδάκης.

Μια στάση στην αχανή έκταση της ερήμου κάπου στην Περσία, ήταν...
επιβεβλημένη για τον ταξιδευτή Γιάννη Ψαρουδάκη, λόγω της ταμπέλας. Κάποιος με χιούμορ σημείωσε με μπογιά τον αριθμό 66 παραπέμποντας στον εμβληματικό route 66 των ΗΠΑ

Είναι ταξίδια που μπορείς να κάνεις ανέξοδα. Θες για παράδειγμα να πεταχτείς στο Ουζμπεκιστάν; Εύκολο. Μήπως στην Μιανμάρ; Επίσης εύκολο. Το πακέτο περιλαμβάνει Μαρόκο, Τυνησία, Τουρκία, Ιράν, Ιορδανία, Ινδία και Καμπότζη.

Διαβατήρια, βίζες, εμβόλια είναι απολύτως περιττά. Δεν χρειάζονται καν βαλίτσες. Α, επίσης δεν χρειάζεται να πάρει κάποιος άδεια διαρκείας για να επισκεφθεί όλες αυτές τις χώρες.

Αρκεί να βρεθεί στον μη κερδοσκοπικό πολυχώρο Διέλευσις για να δει μία - ή και όλες αν επιθυμεί - από τις ταινίες για αυτές τις χώρες που απαθανάτισε με τον κινηματογραφικό φακό του ο Γιάννης Ψαρουδάκης. Και στον αστερισμό της κρίσης, σε όλα αυτά μπορείς να ταξιδέψεις τζάμπα (διότι η είσοδος είναι ελεύθερη).

Οψιμος ταξιδευτής - αν και ποτέ δεν είναι αργά - ο 55 ετών αδιόριστος μαθηματικός από το Ηράκλειο Κρήτης που διδάσκει σε φροντιστήρια άρχισε να τριγυρνά ανά τον κόσμο από τα 40 του και συστηματικά με τη, γερμανικής κατασκευής, μοτοσικλέτα του τα τελευταία δέκα χρόνια με τις οικονομίες του.

«Αυτό που με βγάζει από το σπίτι είναι οι ομορφιές και οι εμπειρίες που περιμένουν εκεί έξω. Στη Μιανμάρ, για παράδειγμα, κατάφερα να φθάσω στα χωριά της φυλής Λαϊτού, τα οποία διακρίνονται για τα ιδιαίτερα ήθη και έθιμα. Ενα από αυτά είναι τα τατουάζ που κάνουν οι γυναίκες σε ολόκληρο το πρόσωπό τους και θυμίζουν ιστό αράχνης», λέει Γιάννης Ψαρουδάκης. Στάθηκε τυχερός, γιατί λίγο αργότερα ξέσπασε εμφύλιος μεταξύ των βουδιστών (της Μιανμάρ) και των μουσουλμάνων (του Μπανγκλαντές) και η πρόσβαση στην περιοχή απαγορεύτηκε.

Στο ταξίδι Τουρκία - Ιράν (ένα από τα φιλμ που θα προβληθεί το τριήμερο) το κοντέρ της BMW του έγραψε 9.000 χιλιόμετρα. Εντυπωσιάστηκε με το Ουζμπεκιστάν (και αυτό περιλαμβάνεται στα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν). «Αυτή η χώρα της Κεντρικής Ασίας είναι καθαρότερη και από την Ελλάδα. Με κατοίκους φιλικούς, εξυπηρετικούς. Η φιλοξενία τους ήταν όπως κάποτε στην Κρήτη, προτού αυτή θυσιαστεί στον τουριστικό βωμό. Θυμάμαι επίσης τη Σίβα. Μια πόλη στο χώμα. Κι όμως άστραφτε από καθαριότητα».

Στα περισσότερα ταξίδια είχε συνεπιβάτη του ο Ψαρουδάκης την καλή του φίλη Μαρία Βιτοράκη. Σε άλλα, τους συνόδευε ένας φίλος του με τη σύζυγό του - «το ιδανικό σε ταξίδι με μηχανή είναι να έχει μια ακόμη για ταίρι», λέει. Κάποια ταξίδια τα έκανε μόνος, όπως εκείνο στην Περσία. Το επόμενο, Βλαδιβοστόκ - Ηράκλειο, είναι στα χαρτιά και τον περιμένει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο