12 Σεπ 2013

Μουσείο η θαλαμηγός του Κεμάλ Ατατούρκ


φωτογραφία: Hürriyet

Σε μουσείο αναμένεται να μετατραπεί η θαλαμηγός του Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ» μετά από αίτημα που κατέβαλε το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού για να το αγοράσει.

Την Δευτέρα ο τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού....
, Ομέρ Τσελίκ μαζί με δύο αξιωματούχους του υπουργείου, επισκέφθηκε τη θαλαμηγό που είναι αγκυροβολημένη στην Κωνσταντινούπολη και ενημερώθηκε για το σκάφος από τον ιδιοκτήτη του, Καχραμάν Σαντίκογλου.

Το «Savarona», μήκους 136 μέτρων, σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό Γουίλιαμ Φράνσις Γκιμπς και ναυπηγήθηκε το 1931 έναντι 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν ήταν πριν από το 1938, όταν η Τουρκική Δημοκρατία αγόρασε το σκάφος και το παραχώρησε στις υπηρεσίες του Ατατούρκ, αν και μπόρεσε να το χρησιμοποιήσει για έξι μήνες, λόγω της ασθένειας που στη συνέχεια επέφερε το θάνατό του.

Στα χρόνια του Ατατούρκ στη θαλαμηγό διεξάγονταν υπουργικά συμβούλια, ενώ φιλοξενούνταν και διεθνείς προσκεκλημένοι.

Το σκάφος θα μετατραπεί σε μουσείο και, παράλληλα, σε τόπο φιλοξενίας ξένων αξιωματούχων που θα επισκέπτονται την Τουρκία, εάν πραγματοποιηθεί η αγορά. Τσελίκ και Σαντίκογλου μίλησε για τα χαρακτηριστικά της θαλαμηγού και έδωσε λεπτομέρειες της πώλησης.

Ο ίδιος είχε νοικιάσει τη «Savarona» πριν σταλεί για διάλυση το 1989, αφότου είχε υπηρετήσει ως εκπαιδευτικό πλοίο για το Τουρκικό Ναυτικό, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: Hürriyet Daily News

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο