9 Σεπ 2013

70ό φεστιβάλ Βενετίας: Ελληνικός θρίαμβος στη Μόστρα

Η ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά απέσπασε δυο βραβεία, τον Αργυρό Λέοντα σκηνοθεσίας και το βραβείο ερμηνείας

(φώτο) Ο Θέμης Πάνου σε σκηνή από την ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά....

Αποστολή Βενετία

Mε τον Αργυρό Λέοντα καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Αλέξανδρο Αβρανά και το βραβείο Volpi ανδρικής ερμηνείας για τον Θέμη Πάνου έφυγε τελικά από την εφετινή Μόστρα η ταινία «Miss Violence» που με αλληγορικό τρόπο μιλά για την κρίση των οικογενειακών αξιών.

Τεράστια επιτυχία για την ελληνικό κινηματογράφο, λαμβανομένου υπόψη ότι εφέτος είναι το 70ό κινηματογραφικό φεστιβάλ Βενετίας και έχει επετειακό χαρακτήρα.

Ενδεχομένως το γεγονός ότι η Μόστρα εφέτος έκλεισε 70 χρόνια λειτουργίας και ο ιταλός Μπερνάρντο Μπερτολούτσι ήταν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής να έπαιξαν ρόλο για την βράβευση με τον Χρυσό Λέοντα του ντοκιμαντέρ του Τζιανφράνκο Ρόσι «Sacro GRA».

Η επιτυχία του Ελληνα σκηνοθέτη πάντως κλέβει την παράσταση και έρχεται να προστεθεί σε εκείνες των Αριέν Λαμπέντ που το 2010 βραβεύθηκε για την ερμηνεία της στο «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη και των Γιώργου Λάνθιμου – Ευθύμη Φιλίππου που βραβεύθηκαν για το σενάριο της ταινίας του Λάνθιμου «Αλπεις» το 2012. Επίσης, πέρσι στη Βενετία, η μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη «Τίτλοι τέλους» ανακηρύχθηκε καλύτερη ευρωπαϊκή.

Η ταινία του Αλ. Αβρανά είχε αποσπάσει το βραβείο της Ενωσης Ευρωπαίων κριτικών (FEDORA) μόλις μια ημέρα πριν.

Διπλή όμως ήταν και η παρουσία της Ιταλίας στα εφετινά βραβεία. Εκτός από την βράβευση του ντοκιμαντέρ του Ρόσι, η Ελενα Κότα, η ηλικιωμένη πρωταγωνίστρια της ιταλικής ταινίας «Via Castellana Bandiera» «νίκησε» στην κατηγορία της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας. την βρετανίδα ηθοποιό Τζούντι Ντεντς που ήταν το φαβορί για την «Φιλομένα» του Στίβεν Φρίαρς.

Η ταινία του Φρίαρς ωστόσο βραβεύθηκε για το σενάριο των Στιβ Κούγκαν (που επίσης πρωταγωνιστεί) και Τζεφ Πόουπ.

Όπως είχαμε προβλέψει η ταινία «Αδέσποτα σκυλιά» (Stray dogs) του Τσάι Μινγκ Λιάνγκ, η εκκεντρικότητα της εφετινής διοργάνωσης, δεν έλειψε από τα βραβεία αποσπώντας το Μεγάλο βραβείο της επιτροπής. Το βραβείο της επιτροπής δόθηκε στην «Γυναίκα του αστυνομικού» του Γερμανού Φίλιπ Γκρόνινγκ.

Τέλος, καλύτερος νέος ηθοποιός ανακηρύχθηκε ο αμερικανός Τάι Σέρινταν για την ερμηνεία του στην ταινία «Joe» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν όπου τον ρόλο του τίτλου κρατά ο Νίκολας Κέιτζ.

Τα βραβεία

Χρυσός Λέων καλύτερης ταινίας

«Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι

Αργυρός Λέων καλύτερης σκηνοθεσίας

Αλέξανδρος Αβρανάς για την ταινία «Miss Violence»

Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής

«Stray dogs» του Τσάι Μινγκ Λιανγκ

Coppa Volpi καλύτερης ανδρικής ερμηνείας

Θέμης Πάνου («Miss Violence»)

Coppa Volpi καλύτερης γυναικείας ερμηνείας

Ελενα Κότα («Via Castellana Bandiera»)

Βραβείο “Marcello Mastroianni” καλύτερου νέου ηθοποιού

Τάι Σέρινταν («Joe»)

Βραβείο καλύτερου σεναρίου

«Φιλομένα» του Στίβεν Φρίαρς (Τζεφ Πόουπ, Στιβ Κούγκαν)

Ειδικό βραβείο επιτροπής

«Η γυναίκα του αστυνομικού» του Φίλιπ Γκρόνινγκ

Συγχαρητήρια από τον υπουργό Αθλητισμού και Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, πληροφορούμενος τις σημαντικές διακρίσεις που απέσπασαν ο κ. Αλέξανδρος Αβρανάς και ο πρωταγωνιστής του κ. Θέμης Πάνου με την ταινία «Miss Violence» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Το άκουσμα των ονομάτων τού Αλέξανδρου Αβρανά και τού πρωταγωνιστή του Θέμη Πάνου από τα χείλη του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, στην τελετή βράβευσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, μας έκανε όλους υπερήφανους. Όχι μόνο γιατί απέσπασαν μερικές από τις σημαντικότερες διακρίσεις στο χώρο του σύγχρονου ευρωπαϊκού σινεμά. Αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο το κατόρθωσαν: Με αυστηρή κριτική στάση απέναντι σε ό,τι ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Με προσωπική, θαρραλέα καλλιτεχνική γλώσσα. Με συναδελφική αλληλεγγύη απέναντι στις αντιξοότητες. Με διάθεση συνεργασίας με τους διεθνείς φορείς και επικοινωνίας όχι μόνο με το ελληνικό, αλλά και με το διεθνές κοινό».

«Ο Αλέξανδρος Αβρανάς είναι ένας από τους πολλούς νέους σκηνοθέτες μας που αυτή τη στιγμή συμμετέχουν με αξιώσεις και σε αρκετές περιπτώσεις διακρίνονται σε σημαντικά φεστιβάλ από το Ρέικιαβικ έως το Τορόντο και κερδίζουν επαινετικά δημοσιεύματα από το Παρίσι έως τη Νέα Υόρκη. Ενας από τους πολλούς ταλαντούχους συμπατριώτες μας που ανανεώνουν τη μεγάλη παράδοση του ελληνικού κινηματογράφου, που πάνε μπροστά με νέα δημιουργικότητα, νέα τόλμη, νέα επιχειρηματικότητα, που ανταποκρίνονται δηλαδή σε μια νέα Ελληνική Ελπίδα.

»Όμως, αυτό που κάνει κάθε πολίτη υπερήφανο πρέπει να κάνει την πολιτεία πιο υπεύθυνη. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είναι πάντα αρωγός στα βήματα των νέων δημιουργών. Τις αμέσως επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τα στελέχη του αλλά και με τους νέους σκηνοθέτες θα αναζητήσουμε καινούριους τρόπους για να κάνουμε αποδοτικότερο το νόμο, να στηρίξουμε τις παραγωγές, να διευκολύνουμε τις συμπαραγωγές των ταινιών. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά μπορούμε και θα κάνουμε περισσότερα για το νέο ελληνικό κινηματογράφο».

πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο