22 Αυγ 2013

Μια μάντρα …πολιτισμός

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Τη διεθνή κατακραυγή προκάλεσε το ρατσιστικό τείχος, που χτίστηκε, για να αποκλείσει τους Αθίγγανους στην πόλη Κόζιτσε, που είναι -τρομάρα της- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τούς τράβηξε το αυτί για το τσιμεντένιο «τείχος του αίσχους», αντάξιο καθεστώτος απαρτχάιντ, που είχαν εγείρει οι δημοτικές αρχές της πόλης Κόζιτσε στην ανατολική Σλοβακία για να αποκλείσουν τους Ρομά περιοίκους, κι έτσι –με τα πολλά– οι αγρίως εκτεθειμένες για ρατσιστική συμπεριφορά αναγκάστηκαν να ανακρούσουν πρύμναν και να δεσμευτούν πως θα το γκρεμίσουν.



Είχε προηγηθεί διεθνής κατακραυγή για την ύψωση του τείχους στο Κόζιτσε, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης κατά τα άλλα για το 2013, και η ξεκάθαρη αξίωση της Κύπριας αρμόδιας επιτρόπου για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, Ανδρούλλας Βασιλείου, σε χθεσινή επιστολή της προς τον δήμαρχο του Κόζιτσε, για την κατεδάφιση του τείχους «άνευ χρονοτριβής», εκτιμώντας πως η παρουσία του τεχνητού φράγματος επιβάλλει απαράδεκτες «διακρίσεις» σε βάρος μερίδας του τοπικού πληθυσμού.



Τριάντα μέτρα αίσχος


Το τείχος, μήκους 30 μ. και ύψους 2 μ., κατασκευάστηκε τον Ιούλιο γύρω από έναν χώρο στάθμευσης που γειτνιάζει με έναν καταυλισμό Ρομά, με τη δημαρχία του Ζάπαντ να επικαλείται ως λόγο της κατασκευής του την ενίσχυση της ασφάλειας του σημείου από τις… ενδημικές μικροκλοπές, που αποδίδει στους Αθίγγανους. Μετά την κατακραυγή, ωστόσο, ο δήμαρχος του Κόζιτσε, Ρίχαρντ Ράτσι, έσπευσε να ρίξει την ευθύνη στον δήμαρχο του προαστίου της πόλης, Κόζιτσε-Ζάπαντ, Ρούντολφ Μπάουερ, που δήθεν ύψωσε το τείχος χωρίς άδεια.

Ο Μπάουερ από τη μεριά του παραδέχθηκε πως κατασκεύασε το τείχος χωρίς άδεια, αλλά απέρριψε κατηγορηματικά κάθε κατηγορία περί «διακρίσεων».

«Είχαμε καταθέσει άδεια κατασκευής, αλλά αφού αναμείναμε επί μήνες χωρίς απάντηση, αποφασίσαμε να δράσουμε. Το τείχος διαχωρίζει την τοποθεσία του χώρου στάθμευσης από ένα ακάλυπτο οικόπεδο, δεν παρακωλύει καμία οδό και οι άνθρωποι μπορούν πάντοτε να κάνουν τον κύκλο του τείχους και να πάνε όπου θέλουν», υποστήριξε ο Μπάουερ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο δήμαρχος του προαστίου απλά αντέγραψε μία από τις πολλές πρακτικές αποκλεισμού που εφαρμόζεται εκτενώς σε βάρος των τελευταίων νομάδων της Ευρώπης – όχι μόνο στη Σλοβακία, αλλά και στις περισσότερες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα μάλιστα με τη σλοβακική εφημερίδα SME, το τείχος αυτό εναντίον των Ρομά είναι το 14ο του είδους που έχει ανεγερθεί στη Σλοβακία από το 2009!

Δυστυχώς, στην Ευρώπη υπάρχουν και χειρότερες μέθοδοι «αντιμετώπισης» των Ρομά, από την κατασκευή τειχών. Σε χώρες όπως η Ουγγαρία, όπου η ρατσιστική Ακροδεξιά είναι ιδιαίτερα ισχυρή, αλλά και σε πιο «πολιτισμένες» υποτίθεται κοινωνίες, όπως η αυστριακή, οι ξυλοδαρμοί και οι διώξεις Αθίγγανων από νεοναζιστικές συμμορίες είναι καθημερινό φαινόμενο…

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο