20 Ιουλ 2013

Ηξεραν τι έκλεβαν

Δέκα αριστουργήματα εκλάπησαν από το ιδιωτικό μουσείο Φαν Μπίρεν στις Βρυξέλλες -ανάμεσά τους «Η Σκεπτόμενη» του Ολλανδού ζωγράφου του 20ού αιώνα Κις φαν Ντόνγκεν (και όχι «Ο Σκεπτόμενος», όπως ευρέως κυκλοφόρησε χθες, γεγονός που δημιουργεί σύγχυση με το έργο του Ροντέν!).

«Η Σκεπτόμενη» του Κις φαν Ντόνγκεν, ένα σχέδιο του ...Βαν Γκογκ και άλλα αριστουργήματα «έκαναν φτερά» από μουσείο των ΒρυξελλώνΕπίσης, ένα σχέδιο του Βαν Γκογκ το οποίο απεικονίζει μία γυναίκα που ξεφλουδίζει πατάτες. Το μουσείο φιλοξενείται στην παλιά κατοικία του τραπεζίτη και συλλέκτη έργων τέχνης Νταβίντ Φαν Μπίρεν.

Οι δράστες παραβίασαν τα παντζούρια ενός παραθύρου, αποσυνδέοντας το σύστημα συναγερμού του κτηρίου. Εδρασαν με τέτοια ταχύτητα που δεν δόθηκε χρόνος στις υπηρεσίες ασφαλείας του μουσείου να αντιδράσουν. «Ολα έγιναν σε δύο λεπτά», ανέφεραν οι υπεύθυνοι του μουσείου. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες.

Η συλλογή Φαν Μπίρεν καλύπτει πέντε αιώνες καλλιτεχνικής δημιουργίας και περιλαμβάνει αριστουργήματα της φλαμανδικής και ιταλικής σχολής, ελαιογραφίες φιλοτεχνημένες από τους γιους του Μπρίγκελ και ένα κομμάτι από τη σχολή του Ρέμπραντ. Μόνον η αξία της «Σκεπτόμενης» εκτιμάται σε 1,25 εκατ. ευρώ.

Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες...
ΕΥ.Β.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο