Μια νέα προσφυγή κατά των κυβερνητικών αποφάσεων με τις οποίες έπαυσε η λειτουργία της ΕΡΤ κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Την προσφυγή κατέθεσε ο κ. Γ. Κόκκας δικηγόρος εργαζόμενος, όπως αναφέρει ο ίδιος από το 1987 στην κρατική τηλεόραση.
Με την προσφυγή του στο ΣτΕ.. ο δικηγόρος – που είναι εκπρόσωπος του κόμματος «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας» – ζητεί να ανασταλεί: 1) η πρόσληψη αρχικά 589 και κατόπιν 2.000 προσώπων (εκτός δικηγόρων), 2) το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., 3) η αναγνώριση δυνατότητας εκπομπής από τις συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. μόνο του προγράμματος που παράγουν οι πρώην εργαζόμενοι της κρατικής τηλεόρασης και 4) η άσκηση των καθηκόντων του διαχειριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη. Ακόμη,ο δικηγόρος ζητεί να εκδοθεί και προσωρινή διαταγή με την οποία θα «παγώνουν» όλες οι παραπάνω κυβερνητικές αποφάσεις.
Μεταξύ άλλων, με την προσφυγή του ο κ. Κόκκας υπογραμμίζει ότι «διενεργήθηκαν ανεπίτρεπτες πράξεις» από τον κ. Μάναλη που «προσβάλλουν το αναγκαίο επίπεδο και ποιότητα της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης». Όπως διευκρινίζει μεταξύ των πράξεων αυτών είναι η σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες και ραδιοτηλεοπτικά στούντιο και εγκαταστάσεων κακών προδιαγραφών για την εκπομπή «χείριστου μόνο τηλεοπτικού προγράμματος (και όχι ραδιοφωνικού)».
Σύμφωνα με τον δικηγόρος οι συμβάσεις, μάλιστα οι συμβάσεις αυτές καταρτίστηκαν, χωρίς να ζητούνται οι αναγκαίες άδειες των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των προγραμμάτων που εκπέμπονται υπό «τον αυθαίρετο και αδόκιμο διακριτικό τίτλο «Δημόσια Τηλεόραση», κατά τρόπο που καταλύει κάθε έννοια κράτους δικαίου, ενώ αντίκειται παντελώς στις γενικές αρχές εκπομπών και διαφημίσεων που προέβλεπε ο καταστατικός νόμος της ΕΡΤ Α.Ε. (1730/1987), όπως επίσης αντίκειται παντελώς στην προβλεπόμενη από το άρθρο 15 του Συντάγματος αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση των ειδήσεων υπό τον έλεγχο του κράτους (στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν καθόλου μέχρι σήμερα ειδήσεις και ειδησεογραφικές εκπομπές)».
Υπενθυμίζεται ότι ο δικηγόρος είχε προσφύγει και πάλι στο ΣτΕ πριν από περίπου δυο εβδομάδες και με αίτησή του ζητούσε να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι από 10.6.2003 πράξης νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση με τις οποίες ανεστάλη η λειτουργία της ΕΡΤ ΑΕ και λύθηκαν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αυτή, κ.λπ.