Παρά ταύτα, άλλοι ερευνητές αμφιβάλλουν για την ακρίβεια των ισχυρισμός. Σημειώνεται δε πως, σύμφωνα με τους περισσότερους μελετητές, η ύπαρξη του Δαυίδ δεν έχει αποδειχθεί ακόμα από κανένα πραγματικό εύρημα.
Πεπεισμένη πως ανακάλυψε τα ερείπια ενός... αρχαίου παλατιού που ανήκε στον βιβλικό βασιλέα Δαυίδ δηλώνει ομάδα αρχαιολόγων από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.
Πρόκειται για ένα μεγάλο, οχυρωμένο σύμπλεγμα, που βρίσκεται δυτικά της Ιερουσαλήμ, σε μία περιοχή γνωστή ως Κιρμπέτ Κουεϊάφα.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, οι οποίοι ανέσκαπταν τον χώρο επί επτά χρόνια, πρόκειται για το πρώτο παλάτι του βιβλικού μονάρχή που έρχεται στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη.
«Το Κιρμπέτ Κουεϊάφα είναι το καλύτερο παράδειγμα οχυρωμένης πόλης που έχει ανακαλυφθεί έως τώρα από την εποχή του βασιλιά Δαυίδ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, Γιόσι Γκάρφινκελ, προσθέτοντας μάλιστα πως ο ίδιος ο Δαυίδ ενδέχεται να κατοίκησε στο εν λόγω παλάτι.
Όπως συμπλήρωσε ο κ. Γκάρφινκελ, η ομάδα του ανακάλυψε λατρευτικά αντικείμενα που συνδέονται με τον πληθυσμό της Ιουδαίας, το λαό του βιβλικού Δαυίδ, ενώ παράλληλα δεν βρέθηκαν ίχνη ύπαρξης χοίρων.
Στοιχεία σαν κι αυτά, αποτελούν «αδιαμφισβήτητες αποδείξεις» πως ο Δαυίδ και οι απόγονοί του βασίλεψαν στο Κιρμπέτ Κουεϊάφα, κατέληξε ο κ. Γκάρφινκελ.
Παρά ταύτα, άλλοι ισραηλινοί εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσον ο οικισμός όντως ανήκε στον βιβλικό ηγέτη κι όχι σε κάποιο άλλο βασίλειο της περιοχής.
Ο ίδιος ο κλάδος της βιβλικής αρχαιολογίας αποτελεί άλλωστε σημείο διαφωνιών και αντιπαραθέσεων, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τους περισσότερους ερευνητές, η ύπαρξη του Δαυίδ δεν έχει αποδειχθεί ακόμα από κανένα πραγματικό εύρημα.