7 Ιουλ 2013

Προσωρινή λύση για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Του Δημητρη Ρηγοπουλου

Προσωρινή η ρευστότητα που διασφαλίστηκε με τα μέτρα του υπουργείου ΟικονομικώνΑναζητείται οριστική πολιτική λύση.

Προσωρινού χαρακτήρα είναι η λύση που ...δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από το υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οσα ανακοινώθηκαν από το γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα εξασφαλίζουν αυτήν τη στιγμή πολύτιμη ρευστότητα στο πολιτιστικό συγκρότημα της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και του επιτρέπεται να λειτουργήσει στοιχειωδώς τους επόμενους μήνες: θα αποκατασταθεί η ροή της μισθοδοσίας, θα πληρωθούν ΙΚΑ και φόροι. Ωστόσο, δεν βρέθηκε λύση στο θέμα της αποπληρωμής των δύο δανείων που έλαβε το Μέγαρο Μουσικής τη δεκαετία του 2000, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες της επέκτασης των εγκαταστάσεων.

Ετσι, είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να υποχρεωθεί πολύ σύντομα να αναζητήσει οριστική λύση για το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με φόντο το οικονομικό αδιέξοδο που απειλεί τη βιωσιμότητα του σημαντικότερου πολιτιστικού project στη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Τα χαρακτηριστικά της οριστικής λύσης δεν μπορεί παρά να είναι πολιτικά, καθώς τα δύο δάνεια ύψους 245 εκατ. ευρώ, τα οποία ελήφθησαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, δύσκολα θα πληρωθούν από το Μέγαρο Μουσικής που έως χθες πλήρωνε τους εργαζομένους του με «έναντι». Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει μια «μαύρη τρύπα» του χθες, που κληροδότησε στην Αθήνα δύο επιπλέον αίθουσες και εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα μαρμάρινης δαπεδόστρωσης, μιας αμφιλεγόμενης, όπως αποδεικνύεται, επέκτασης.

Ποιος πληρώνει τα δύο δάνεια των 245 εκατ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, φήμες, ότι το Μέγαρο Μουσικής κλείνει, έκαναν τον γύρο της Αθήνας σκορπίζοντας ανησυχία στο κοινό, που ανεξάρτητα από τη σχέση του με τον οργανισμό, θεωρεί το Μέγαρο σημαντικό και αυτονόητο κόμβο της πολιτιστικής ζωής της πρωτεύουσας.

Και σαν να μην έφταναν οι φήμες, ήρθε την περασμένη Κυριακή το δημοσίευμα του «Εθνους», σύμφωνα με το οποίο το Μέγαρο θα περνούσε στον έλεγχο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά κάθε σχετικό ενδεχόμενο.

Το μεγάλο πρόβλημα του Μεγάρου Μουσικής σήμερα είναι η δραματική έλλειψη ρευστότητας. Το κράτος αποπληρώνει τα δύο δάνεια που ελήφθησαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των εγκαταστάσεων: το πρώτο, ύψους 150 εκατ. ευρώ και διάρκειας 25 ετών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συνήφθη το 2003 επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη• το δεύτερο δάνειο, ύψους 95 εκατ., επίσης διάρκειας 25 ετών, συνήφθη το 2007 επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή με την Εθνική Τράπεζα.

Το ελληνικό Δημόσιο θεωρεί πως η αποπληρωμή των δανείων βαραίνει τον οργανισμό. Ετσι, σήμερα που το Μέγαρο Μουσικής δηλώνει αδυναμία να εξυπηρετεί τα δάνειά του, έχει αναλάβει τη σχετική υποχρέωση το κράτος, παρακρατώντας, όμως, τον τελευταίο χρόνο, τα αντίστοιχα ποσά από την ετήσια λειτουργική επιχορήγηση, η οποία θεωρητικά για το 2013 φτάνει τα 4 εκατ. ευρώ. Ακόμη όμως και το σύνολο της επιχορήγησης δεν επαρκεί για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων, αφού οι τοκοχρεολυτικές δόσεις είναι υπερδιπλάσιες: αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Και με αυτό το τεράστιο ποσό αποπληρώνονται σχεδόν μόνο τόκοι. Το εναπομένον συνολικό χρέος (κεφάλαιο και τόκοι) φτάνει τα περίπου 230 εκατ. ευρώ.




Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο