10 Ιουν 2013

Ρώσικη μπαγκέτα σε ελληνικά χέρια

Ο 41χρονος Θόδωρος Κουρεντζής στο Μέγαρο

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΙΑΦΚΟΥ

«Ο μουσικός, ο οποίος παίζει μόνο κλασική μουσική και δεν είναι σε θέση να αποδεχθεί την πρωτοποριακή, το ροκ, τη δημοτική, είναι όπως ο ανάπηρος που βαδίζει με πατερίτσες. Ο μουσικός πρέπει να είναι ανοιχτός σε όλα», λέει ο Θόδωρος Κουρεντζής, ο διεθνής Ελληνας που θα διευθύνει απόψε στο Μέγαρο Μουσικής έργα Μπέλα Μπάρτοκ (Κοντσέρτο για ορχήστρα) και Σεργκέι Προκόπιεφ (Τρίτο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα).

Ο Κουρεντζής επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με την ορχήστρα MusicAeterna, που ίδρυσε ο ίδιος το 2004 στο Νοβοσιμπίρσκ, όταν διηύθυνε την εκεί όπερα. Σολίστ στο πιάνο θα είναι ακόμα ένας διεθνής, ο Αλεξάντερ Μέλνικοφ.

Το ταξίδι του Κουρεντζή ξεκίνησε από μια γειτονιά του Βύρωνα. Ενα ταξίδι που έχει να κάνει, όπως μας έλεγε παλαιότερα ο ίδιος, «με στόχους που οριοθετείς, τρέφεις με αγάπη, ποτίζεις με ελπίδα και πίστη, για να γίνουν κάποια στιγμή πραγματικότητα». Επιμένει ο Κουρεντζής πως ο καθένας μπορεί να πραγματώσει το όνειρό του. Το δικό του πάντως από νωρίς τον πήγε στη Ρωσία, αφού, όπως επεσήμαινε, στην Ελλάδα «κάποιες ιδιάζουσες προσωπικότητες δεν βρίσκουν τον αναγκαίο χώρο να επεκταθούν».

Ο 41χρονος πλέον Κουρεντζής έχει αναγνωριστεί ως διάδοχος των μεγάλων μαέστρων της Ρωσικής Σχολής για τις ρηξικέλευθες παραγωγές, τις εξαιρετικές ερμηνείες κλασικών έργων και τον άριστο έλεγχο της ορχήστρας. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Οπερας του Νοβοσιμπίρσκ, συνδιευθυντής του φεστιβάλ «Τεριτόρια» στη Μόσχα, ενώ από το 2009 συνεργάζεται με το θέατρο Μπολσόι. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με μεγάλες ορχήστρες της Ευρώπης και της Αμερικής και έχει ανεβεί στο πόντιουμ των σημαντικότερων φεστιβάλ παγκοσμίως.

Η MusicAeterna είναι ένα «ιδιότυπο μουσικό γκέτο, ένα μοναστήρι», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο Κουρεντζής. Οι μουσικοί της κάνουν πολύωρες πρόβες, βλέπουν όλοι μαζί ταινίες, διαβάζουν βιβλία, κάνουν μεταφράσεις, ζώντας σε μια ατμόσφαιρα συλλογικότητας και δημιουργίας.

Το ίδιο με το αθηναϊκό πρόγραμμα στο Μέγαρο, εμπλουτισμένο με το Bolero του Ραβέλ, θα παρουσιάσει ο αρχιμουσικός, αμέσως μετά, στο Μόναχο, με τη Φιλαρμονική του Μονάχου, στις 13, 14 και 16 Ιουνίου. Ακολουθεί η Μαδρίτη (1 και 3 Ιουλίου) με το Ρέκβιεμ του Βέρντι στο θέατρο Ρεάλ, με την ορχήστρα του θεάτρου.

Τον Σεπτέμβριο ο Θόδωρος Κουρεντζής θα διευθύνει την περίφημη Mahler Chamber Orchestra σε έργα Σοστακόβιτς και Μπρίτεν, στη Φιλαρμονική του Βερολίνου (2/9) και στο Palace of Fine Arts των Βρυξελλών (5/9).

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο