Μετά το Όσκαρ και το βραβείο BAFTA του 2006, η Έλεν Μίρεν κέρδισε φέτος και το θεατρικό βραβείο Λόρενς Ολίβιε για το ρόλο της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ Β' στην παράσταση «The Audience», που έλαβε διθυραμβικές κριτικές.
Η παραγωγή αυτή θα παρουσιαστεί και στο...
ελληνικό κοινό σε απευθείας μετάδοση από το Θέατρο Gielgud του Λονδίνου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 13 Ιουνίου (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στις 21.00).
ελληνικό κοινό σε απευθείας μετάδοση από το Θέατρο Gielgud του Λονδίνου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 13 Ιουνίου (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη στις 21.00).
Το «The Audience» είναι ένας θεατρικός αυτοσχεδιασμός για τις εβδομαδιαίες ακροάσεις της Βασίλισσας με τους πρωθυπουργούς και διατρέχει εξήντα χρόνια συναντήσεων της Ελισάβετ με 12 αρχηγούς βρετανικών κυβερνήσεων. Από την πρώτη, με τη νεαρή Ελισάβετ αμήχανη με τον ηλικιωμένο Τσόρτσιλ μέχρι τις πρόσφατες με τον Τζον Μέιτζορ και τον Γκόρντον Μπράουν.
«Είναι ένας δύσκολος ρόλος, πρέπει να καταπιέζεις τα αισθήματά σου και να έχεις αδιανόητο αυτοέλεγχο. Δεν θα έπαιζα ξανά τον ρόλο - άλλωστε έχω παίξει πια όλη της τη ζωή», δήλωσε η Βρετανίδα ηθοποιός, που επιστρέφει στον ίδιο ρόλο μετά την ταινία «Η Βασίλισσα» που της χάρισε το Οσκαρ γυναικείας ερμηνείας το 2007.
Στα 67 της χρόνια η Έλεν Μίρεν, στέφθηκε η καλύτερη ηθοποιός της χρονιάς τον περασμένο Απρίλιο και με το Ολίβιε στα χέρια της δήλωσε ότι το βραβείο ανήκει στη βασίλισσα για τα 60 χρόνια του ρόλου της στο θρόνο.
Συγγραφέας του έργου, είναι ο Πήτερ Μόργκαν, ο οποίος αξιοποίησε μια παλιά δήλωση του Τζέιμς Κάλαχαν πως οι εβδομαδιαίες συναντήσεις με τη Βασίλισσα ήταν σαν τακτικές συνεδρίες με τον ψυχαναλυτή. Κανείς δεν ξέρει τι συζητείται σε αυτά τα tête-à-tête . Δεν υπάρχουν μάρτυρες και δεν τηρούνται πρακτικά και το βρετανικό Σύνταγμα απαγορεύει στη Βασίλισσα να παρεμβαίνει και να σχολιάζει την πολιτική.
Ο Μόργκαν κατασκευάζει με μεγάλες ελευθερίες τους διαλόγους και το περιεχόμενο των ακροάσεων, το κάνει διασκεδαστικά και παρουσιάζει τη Βασίλισσα ως υποκατάστατο ψυχαναλυτή για τους ταλαίπωρους πρωθυπουργούς. Προσφέρει το μαντήλι της στον Τζόν Μέιτζορ, που ξεσπάει σε δάκρυα και συμβουλεύει τον Γκόρντον Μπράουν να κοιμάται και να αναπαύεται.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Στίβεν Ντάλντρι σε μια επιδέξια παραγωγή με υπέροχο ρυθμό, «είχε την έξυπνη ιδέα να γίνονται πολλές αλλαγές κοστουμιών στη σκηνή και έτσι σε μερικά δευτερόλεπτα η Ελισάβετ μεταμορφώνεται από τη μεσήλικη και σίγουρη παρηγορήτρια του Μέιτζορ στην γεμάτη νιάτα νεοφώτιστη που αντιμετωπίζει έναν υπεροπτικό Τσόρτσιλ, σαράντα χρόνια νωρίτερα», σημειώνει ο Πολ Τέιλορ στον Independent.
Πρόκειται για την έκτη απευθείας προβολή της φετινής σειράς μεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, που το Μέγαρο Μουσικής για τρίτη συνεχή χρονιά προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό, σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.