«'Η κλείνεσαι στο καβούκι σου ή και βγαίνεις προς τα έξω. Πέρα από τον συμβολικό χαρακτήρα της, συμμετέχουμε στην Art Athina παρά την κρίση γιατί επιμένουμε και θέλουμε η τέχνη να επιβιώσει».
Αλέξ. Ψυχούλης - «a.antonopoulou.art».
Αυτή είναι η απάντηση της ...Αγγελικής Αντωνοπούλου, ψυχής της γκαλερί a.antonopoulou.art, δύο ημέρες πριν από την έναρξη της 18ης ελληνικής φουάρ, την Πέμπτη στο Κλειστό Π. Φαλήρου (γήπεδο Τάε Κβον Ντο), όπου θα αναπτυχθεί μέχρι την Κυριακή ένα πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.
480.000 ευρώ
Η οικονομική κρίση πλήττει άγρια και την αγορά τέχνης. «Ο,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη αγορά, παρατηρείται και στην αγορά έργων», μας λέει η Γιάννα Γραμματοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, που σε πείσμα των καιρών επανέφερε στα δρώμενα της πόλης την Αrt Athina μετά το περσινό κενό, εξασφαλίζοντας 480.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Παρότι όμως μειώθηκε κατά 40%, σύμφωνα με την κ. Γραμματοπούλου, το ποσό ενοικίασης των περιπτέρων, κάποιες γκαλερί δυσκολεύονται να πάρουν μέρος.
Λεπτομέρεια έργου του Γ. Ρόρρη στην γκαλερί «Μέδουσα».
«Ξέρω αρκετές γκαλερί που σκέφτονται γιατί να δώσουν αυτά τα χρήματα για την Art Athina κι όχι για το εξωτερικό», μας λέει η Αγγελική Αντωνοπούλου. «Για περίπτερο 30 τ.μ. περίπου απαιτούνται 2.100 ευρώ, μαζί με τον ΦΠΑ και άλλα έξοδα, μεταφοράς κ.λπ., το ποσό μπορεί να φτάσει τα 5.000 ευρώ».
Ο Μανώλης Κανακάκις (γκαλερί «7»), ο οποίος για πρώτη φορά δεν συμμετέχει στην Art Athina ενώ η εμπειρία του είναι τεράστια, καθώς είχε την οικονομική ευθύνη σε δώδεκα διοργανώσεις ως μέλος του ΔΣ του ΠΣΑΤ, επί προεδρίας Τζούλιας Δημακοπούλου, πιστεύει ότι το τίμημα του ενοικίου θα μπορούσε να ήταν χαμηλότερο αφού υπάρχει χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ.
Στηβ Γιαννάκος, «Α-Δ»
Ο ίδιος δεν παίρνει μέρος και για έναν επιπλέον λόγο: την έλλειψη εμπειρίας σε παρόμοιες διοργανώσεις του Αλέξη Κανιάρη (γιος του αείμνηστου Βλάση Κανιάρη) που έχει βρεθεί φέτος στο τιμόνι της Art Athina.
Πράγματι, από τις 65 περίπου γκαλερί που αποτελούσαν τον πυρήνα της φουάρ, φέτος θα δούμε 45 (34 ελληνικές, δύο κυπριακές και εννέα από άλλες χώρες). Ανάμεσα στις απούσες οι «Ιλεάνα Τούντα» και «Μπερνιέ», ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται η γκαλερί «Καππάτος».
«Open Form»
«Δεν είναι τόσο η απουσία κάποιων ελληνικών γκαλερί όσο ο περιορισμένος αριθμός των ξένων», παρατηρεί η πρόεδρος του ΠΣΑΤ. Το κενό αυτό επιχειρείται να καλυφθεί με ένα από τα παράλληλα προγράμματα, το Open Form (επιμέλεια Μαρίνας Φωκίδη), μια έκθεση με διεθνώς αναγνωρισμένες γκαλερί. Ωστόσο, αν και λιγότερες οι γκαλερί, η καθεμιά θα δείξει αρκετούς καλλιτέχνες, φτάνοντας τους 800 συνολικά.
«Σε αυτήν τη δεδομένη στιγμή της κρίσης, οι γκαλερί βγάζουν τα καλά τους ονόματα». Ετσι θα δούμε, μεταξύ άλλων, Κωστή Βελώνη και Στηβ Γιαννάκο στην «Α-Δ», Γιάννη Λασηθιωτάκη στον «Αστρολάβο», Αλέξ. Ψυχούλη και Γ. Γερόλυμπο στην «a.antonopoulou.art», Kυριάκο Ρόκο και Ανδρέα Κοντέλλη στην «Εκφραση», Παντελή Χανδρή στην «Elika Gallery», Δημήτρη Αληθεινό και Γιάννη Αδαμάκο στη «Ζήνα Αθανασιάδου», Μαρία Λοϊζίδου στην «Καλφαγιάν», Χάρη Κοντοσφύρη και Ζάφο Ξαγοράρη στη «Λόλα Νικολάου», Κ. Κουλεντιανό και Γ. Ρόρρη στη «Μέδουσα», Κων. Κακανιά και Αγγελο Πλέσσα στη «Ρεβέκα Καμχή», Ναταλία Μελά και Τάσο Μαντζαβίνο στη «Σκουφά», Ανδρέα Αγγελιδάκη στη «The Breeder», Γιόζεφ Μπόις στην «Artis Causa» κ.ά.
Την Ελληνίδα Μαρία Οικονομοπούλου θα παρουσιάσει η βελγική γκαλερί «Mulier-Mulier».
Οι γκαλερί πάνε στη φετινή Art Athina με χαμηλότερες τιμές, αφού έτσι κι αλλιώς η «φούσκα» και στις τιμές των έργων τέχνης έχει σπάσει. Μιλούν για μείωση γύρω στο 30%.
ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ
Ξεχωριστή παρουσία θα είναι αυτή της ελληνικής καταγωγής Αννα Πάππας, προέδρου της Ενωσης Εμπορικών Γκαλερί της Αυστραλίας και ιδιοκτήτριας ομώνυμης γκαλερί στη Μελβούρνη, που θα πάρει μέρος στο πρόγραμμα «Contemporaries: Paradise lost», με θεματική έμπνευση τη Θεία Κωμωδία του Δάντη (επιμέλεια Αρ. Ποταμιάνου).
ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ