Pages

17 Μαΐ 2013

Γιάννης Χουβαρδάς: το τέλος μιας εποχής

Της Όλγας Σελλά

Ο Γιάννης Χουβαρδάς παραδίδει στο επόμενο Δ.Σ. και στον επόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή το Εθνικό Θέατρο.

Γελαστός, απελευθερωμένος και πιο άμεσος από ποτέ εμφανίστηκε στη χθεσινή τελευταία του, απολογιστική συνέντευξη Τύπου, ο μέχρι το τέλος της εβδομάδας καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Χουβαρδάς. Εξ αρχής δήλωσε «συγκινημένος» και στο τέλος δεν... μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Είχε ήδη μοιραστεί στους δημοσιογράφους ένας πολυσέλιδος απολογισμός, στον οποίο υπήρχαν τα έργα και οι ημέρες του στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου από το 2007 ώς σήμερα. «Τα εύσημα ανήκουν στους εργαζομένους» είπε, στην καλή συνεργασία με τους οποίους αναφέρθηκε πολλές φορές. Οπως πολλές φορές αναφέρθηκε στον προκάτοχό του, τον Νίκο Κούρκουλο, από τον οποίο «παραλάβαμε, δυστυχώς, όχι χέρι χέρι, αυτό το υγιές οικονομικά θέατρο και επεδίωξα να το παραδώσω ανέπαφο. Και νομίζω ότι τα κατάφερα. Τα καταφέραμε».

Ο Γιάννης Χουβαρδάς παραδίδει, λοιπόν, στο επόμενο Δ.Σ. και στον επόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή ένα θέατρο που έχει «πλεονασματικό απολογισμό, δεν χρωστάει πουθενά και έχει κι ένα οικονομικό μαξιλαράκι στις τράπεζες». Και δηλώνει ότι «με καίριες κινήσεις επετεύχθη η περιστολή των δαπανών κατά 35% και η αύξηση των εσόδων κατά 12% περίπου». Με λιγότερους θεατές, με μειώσεις στα εισιτήρια, μέσα στην καρδιά της κρίσης.

Οι αριθμοί μιλούν

Συνολικά ανέβηκαν 104 παραγωγές σε 20 διαφορετικές σκηνές. Στο Εθνικό δούλεψαν 71 σκηνοθέτες, Ελληνες και ξένοι, και 595 ηθοποιοί. Για την Οδύσσεια («επειδή ξέρω ότι έχετε ιδιαίτερη αδυναμία», είπε με χιούμορ) ο Γ. Χουβαρδάς έδωσε ξεχωριστά αναλυτικά στοιχεία: την είδαν 38.766 θεατές και το συνολικό κέρδος για το Ε.Θ. ήταν 121.332 ευρώ. Σε όλο το διάστημα της θητείας του ο μέσος όρος πληρότητας όλων των σκηνών ήταν 82,0%, το σύνολο των εισπράξεων 18.372.867 ευρώ. Τις 104 παραγωγές του Ε.Θ. είδαν συνολικά (με τις καλοκαιρινές παραγωγές) 1.259.803 θεατές.

O Γ. Χουβαρδάς στάθηκε στους 9 πυλώνες της πολιτικής του: «τον πλουραλισμό, το βάθος και την πολυφωνία στο ρεπερτόριο, που είχε έμφαση στο σήμερα, ώστε να δρα ως πυξίδα και κατεύθυνση. Το αξίωμα ότι το θέατρο είναι μια τέχνη που εμπεριέχει τις άλλες τέχνες. Το θέατρο ως μέσον παιδείας. Τη συστηματοποίηση των επαφών στο εξωτερικό. Τη σφιχτή οικονομική πολιτική και τη διαφάνεια στη διαχείριση. Τη σχολαστική εσωτερική οργάνωση και την εξωστρέφεια σε σχέση με το κοινό. Κάποιες δραστηριότητες δεν τις συνεχίσαμε. Η κρίση ήταν ανελέητη και κάτι έπρεπε να περικοπεί. Ελπίζω όχι για πολύ», είπε. Ποιες είναι οι σοβαρές εκκρεμότητες που παραλαμβάνει η επερχόμενη νέα διοίκηση; Η ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Rex. Η αναβάθμιση της Παιδικής Σκηνής, από το υπόγειο στο ισόγειο του Rex. Η μεταφορά της Δραματικής Σχολής. Η πλήρης ανακαίνιση των αποθηκών στο Ρουφ. Η συνέχιση της παρουσίας του Ε.Θ. στο εξωτερικό. Η συνέχιση και η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του αρχείου του Ε.Θ. «Λυπάμαι για όσα δεν έγιναν λόγω χρόνου και λόγω χρημάτων. Τα όποια αρνητικά να χρεωθούν αποκλειστικά σε μένα», είπε, αφού λίγο νωρίτερα είχε αναφερθεί στον μακρύ κατάλογο των ανθρώπων και των ομάδων που θέλησε να ευχαριστήσει, ξεκινώντας από τον Νίκο Κούρκουλο και τελειώνοντας με τη φράση: «Τη γυναίκα μου, Αλκηστη, γιατί άντεξε γενικά και με άντεξε ειδικά».

Εργαζόμενοι και συνεργάτες τον χειροκρότησαν θερμά και παρατεταμένα. Ο Γ. Χουβαρδάς έκρυβε αμήχανος το πρόσωπό του για να μη φανεί η συγκίνησή του. Και όταν ρωτήθηκε τι πήρε ο ίδιος από το Εθνικό απάντησε: «Πήρα πολλές χαρές, ανθρώπινες. Υπήρχαν ασφαλώς πολλές δύσκολες στιγμές, κυρίως η περίοδος της αγωνίας για το μέλλον του οργανισμού και αυτού του κτιρίου. Η πιο συγκινητική στιγμή, όμως, ήταν πριν από λίγο».