21 Μαΐ 2013

Αναβιώνει η γυναικεία αγροτική γιορτή των Θεσμοφορίων


Τον αρχαίο γυναικείο αγροτικό θεσμό των Θεσμοφορίων αναβιώνουν την ερχόμενη Παρασκευή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Μουσείο της Ακρόπολης και το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.


Η έναρξη των εκδηλώσεων... για τα Θεσμοφόρια 2013 θα γίνει στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής 24 Μαΐου στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ θα ακολουθήσει διήμερο εκδηλώσεων, με στόχο μέσω της ελληνικής γαστρονομίας να προβληθούν η γεωργία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Στην αρχαιότητα ο τρόπος παραγωγής των γεωργικών αγαθών και ιδιαίτερα των τροφίμων, είχε σημαντικές επιπτώσεις στη διαβίωση και την οργάνωση της κοινωνίας, καθώς και στη δημιουργία και εξέλιξη νέων θεσμών. Συγκεκριμένα στη διάρκεια των αρχαίων Θεσμοφορίων που οργάνωναν αποκλειστικά οι γυναίκες, διοργανώνονταν μεταξύ άλλων εκθέσεις γεωργικών προϊόντων της κάθε περιοχής, βραβεύονταν τα καλύτερα προϊόντα, γινόταν ανταλλαγή σπόρων ή ζώων.

Στον σύγχρονο κόσμο, συνέχεια των αρχαίων Θεσμοφορίων θεωρούνται οι γιορτές ανά προϊόν ή ανά τόπο που οργανώνονται, πολλές και διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα, κάθε καλοκαίρι, όπως η Γιορτή του Μελιού, η Γιορτή της Ντομάτας, η Εκθεση των Προϊόντων του Πηλίου, η Εκθεση Αγροτικών Προϊόντων Χανίων «Αγροτικός Αύγουστος», το Πανηγύρι Αγροτουρισμού στην Επίδαυρο, και πολλές άλλες.

Στόχος λοιπόν του νέου θεσμού, όπως αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης ο οποίος και θα εγκαινιάσει την πρώτη εκδήλωση την προσεχή Παρασκευή, είναι η καθιέρωσή του, και το «πάντρεμά» του με το τουριστικό προϊόν της χώρας, σε συνδυασμό και με άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο