14 Μαΐ 2013

«Έφυγε» χθες η ηθοποιός Νίκη Τριανταφυλλίδη

EΦΥΓΕ χθες από τη ζωή η θεατρική ηθοποιός και πρωταγωνίστρια σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, Νίκη Τριανταφυλλίδη. 

Σε πείσμα της ασθένειάς της, τους τελευταίους ρόλους της έπαιξε στο θέατρο καθισμένη σε ...αναπηρική πολυθρόνα. 

Ηταν 71 ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942. Ο πατέρας της ήταν ο συνθέτης Πάνος Τριανταφυλλίδης. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Πέλλου Κατσέλη. 

Σε ηλικία 21 ετών έκανε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση στην παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα 'Αλμπα» που ανέβασε ο θίασος της Αλέκας Κατσέλη. Ένα χρόνο νωρίτερα έκανε την πρώτη της εμφάνιση στον ελληνικό κινηματογράφο στην σημαντική αντιπολεμική ταινία «Ουρανός» σε σκηνοθεσία Τάκη Κανελλόπουλου που το σενάριό της βασίστηκε σε αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πήρε μέρος επίσης στα φιλμ «Η Παγίδα (1962), «Αμόκ» (1963), «Πικρή μου Αγάπη» (1964), «Ο κράχτης» (1964), «Βρώμικη πόλις» (1965), «Αντίο για πάντα» (1967), «Καρδιές που Ξέρουν ν` Αγαπούν» (1967), «Καταραμένη Αγάπη» (1968), «Το Κανόνι και τα'Α Αηδόνι» (1968), «Ο Αστραπόγιαννος» (1970), «Όμορφες μέρες» (1970), «Ευριδίκη ΒΑ 2037» (1975), «Αντίο Βερολίνο» (1994) κ.ά. Το 1970 κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την ταινία μικρού μήκους «Συνηθισμένο μου όνειρο». Το 1971 το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου της απένειμε το βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη» ως την καλύτερη ηθοποιό της περιόδου 1970-71. Τιμήθηκε ακόμα και στο Φεστιβάλ Ιθάκης.

Έγραψε, επίσης, τα έργα «Πάρτι στο σπίτι της Ελισσάβετ Π.», «Ηχώ και νάρκισσος», «Τρελή Ελένη», τα οποία παρουσιάστηκαν σε δική της σκηνοθεσία. Στην τηλεόραση είχε εμφανιστεί σε πολλές σειρές των κρατικών συχνοτύτων όπως στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε πολλές παραστάσεις. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου Συνόλου» και της «Πολιτιστικής Κίνησης». Τη δεκαετία του '90 ίδρυσε το Θέατρο Τριανταφυλλίδη στην πλατεία Βάθη. Δίδαξε στις δραματικές σχολές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Πέλλου Κατσέλη. Στην προσωπική της ζωή ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Κώστα Μεσσάρη και από το γάμο της απέκτησε μια κόρη.


Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο