Pages

18 Μαΐ 2013

Συναυλίες και «παιχνίδια» με τον πετεινό

Η 18η Μαΐου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία ή στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τραγούδια μεγάλων συνθετών θα ακουστούν σήμερα από τις ...
9 το βράδυ στον προαύλιο χώρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης

Επί μία τριακονταπενταετία και πλέον από την καθιέρωσή του, ο θεσμός αυτός επιδιώκει να αναδείξει τον ρόλο και τη σημασία των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, και να τα καταστήσει φορείς πολιτισμικών αλλαγών και κοινωνικής προόδου.

Παράλληλα με την ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία κατά τη συγκεκριμένη εορτάσιμη ημέρα, η οποία αναδεικνύει περαιτέρω συμβολικά τον ανοιχτό και φιλόξενο χαρακτήρα τους προς το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών, τιμάται και προβάλλεται ξεχωριστά ένα συγκεκριμένο μουσείο.

Στην Ελλάδα φέτος αυτό είναι το εξαιρετικά σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, ώρα 18:30 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Επιπλέον, οργανώνεται από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων σε ολόκληρη τη χώρα πληθώρα διαλέξεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.


Αναμνηστικά μετάλλια με θέμα τον πετεινό έκοψε το Μουσείο Ακρόπολης

Το κεντρικό θέμα της φετινής χρονιάς είναι: «Μνήμη + Δημιουργικότητα = Κοινωνική Αλλαγή». Ενα θέμα «πραγματικά εύστοχο και εξόχως επίκαιρο στην παρούσα ιστορική συγκυρία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο» όπως σχολιάζει η γενική γραμματέας Πολιτισμού στο μήνυμα που απηύθυνε.

Αλληλεπίδραση
«Η συλλογική συνείδηση και μνήμη, που βιώνονται και εκφράζονται ως ιστορία και παράδοση, ήθη και έθιμα, αισθητικές και ηθικές αξίες και ιδέες, βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση με την εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση και την κοινωνική δραστηριοποίηση, που αποτελούν με τη σειρά τους ταυτόχρονα πολιτισμικές διεργασίες και παράγοντες κοινωνικής αλλαγής και εξέλιξης» λέει η Λίνα Μενδώνη.

«Η γλώσσα, τα υλικά και άυλα μνημεία, οι μαρτυρίες της συνεχούς πορείας στον χώρο και τον χρόνο αποτελούν τα σύμβολα και τους φορείς των νοημάτων, και συνεπώς τα οχήματα της μνήμης, που καθίστανται με τη σειρά τους επίσης κοινά. Και ως εκ τούτου, ερμηνεύουν κατανοητά το παρελθόν, δίνουν κοινό νόημα στο παρόν και επιτρέπουν ένα συλλογικό όραμα για το μέλλον».

Το Μουσείο Ακρόπολης έκοψε αναμνηστικά μετάλλια σε συνεργασία με το Εθνικό Νομισματοκοπείο, με θέμα τον πετεινό που ήταν αγωνιστικό πρότυπο για τους αθλητές των Παναθηναίων και τους πολεμιστές της πόλης.

Η αρχαία παράδοση έλεγε ότι ο Θεμιστοκλής, θέλοντας να ενισχύσει τη μαχητικότητα των ανδρών του πηγαίνοντας προς τη Σαλαμίνα, τους έδειξε δύο πετεινούς που μάχονταν με πείσμα. Από τότε καθιερώθηκαν οι αλεκτρυόνων αγώνες (κοκορομαχίες) στο Διονυσιακό θέατρο, όπου ο θρόνος του ιερέα του Διονύσου κοσμούνταν με δύο μαχητικούς πετεινούς.

Την ημέρα αυτή, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 π.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο. Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές θα πραγματοποιούν για ενήλικες και παιδιά δράσεις με θέμα τον πετεινό στις αίθουσες του Μουσείου. Στις 9.00 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, η Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου θα δώσει συναυλία με τραγούδια μεγάλων συνθετών.

«Νύχτες Πρεμιέρας»
Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη διεθνή γιορτή της Ημέρας & Νύχτας των Μουσείων εντάσσοντας και κινηματογραφικές προβολές στις δράσεις του. Οι κεντρικές προβολές, για τις οποίες χρειάζονται δελτία προτεραιότητας (η διανομή ξεκινά 60 λεπτά πριν από την έναρξη), είναι οι εξής: «Marina Abramovic: The artist is present» του Μ. Εϊκερς και «Ai Weiwei: Never sorry» της Αλ. Κλέιμαν. Θα πραγματοποιούνται, επίσης, ολοήμερες προβολές του αφιερώματος στα μικρού μήκους πειραματικά φιλμ καλλιτεχνών του 20ού αιώνα σε επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ, Ορ. Ανδρεαδάκη.

Ξεναγήσεις στο Βυζαντινό
Πήλινες κούκλες στο Εθνικό Αρχαιολογικό

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σήμερα στις 12.00 παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας με τίτλο «Ασκήσεις ετοιμότητας» και αύριο στις 11.00 παρουσιάζεται θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους με πήλινες κούκλες από τον θίασο «Ψευτιά με Αυτιά».

Στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, μεταξύ άλλων, θα οργανωθεί «Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού» για τα παιδιά, ενώ στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος θα γίνει συναυλία (20.30) με μελωδίες τάνγκο από τον Σπύρο Μοσχόπουλο.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (έκθεμά του αριστερά στη φωτογραφία) συμμετέχει και εκείνο στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Οι αρχαιολόγοι του θα πραγματοποιούν ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές, προτείνοντας στο κοινό να ακολουθήσει πέντε θεματικές διαδρομές. Για την Κυριακή έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικές δράσεις. Οσο για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, θα μας μάθει? πλέξιμο. Το κάλεσμα του Γιώργου Τσακίρη σε 100 και πλέον καλλιτέχνες, αλλά και στο κοινό της Θεσσαλονίκης στοχεύει να το ανακαλέσει στη μνήμη όσων το εξάσκησαν και να το διδάξει στους νεότερους. 121 εικαστικοί καλλιτέχνες, 10 μουσικοί, βίντεο και κοινό μετασχηματίζουν με συνεκτικό και διακριτό τρόπο τον χώρο υποδοχής του Μουσείου σε «ολική εγκατάσταση».

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει για 6η συνεχή χρονιά στη διεθνή γιορτή της Ημέρας και Νύχτας των Μουσείων, ανοίγοντας τις πόρτες του στο κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 10.00 έως τις 24.00. Εκτός από ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθεί DJ Set από τους παραγωγούς του En Lefko 87.7 Κ. Καφεντζή και Γ. Μπακαλάκο μαζί, σε ένα 3ωρο street party στη Νεοφύτου Δούκα. Επίσης, προβλέπονται ειδικές δράσεις για παιδιά. Ανάλογες εκδηλώσεις, πάντοτε με ελεύθερη είσοδο, θα γίνουν ακόμη σε πολλά μουσεία ανά τη χώρα.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ