, για να εμφανιστεί μια βραδιά στο Ηρώδειο, στις 22 Ιουνίου.
Και δεν είναι η μόνη ξένη σταρ που άλλαξε ή ακύρωσε το πρόγραμμα της προκειμένου να εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών. Το ίδιο έπραξε και η κορυφαία Γαλλίδα χορογράφος Μαγκί Μαρέν, που θα εμφανιστεί με την ομάδα της στην Πειραιώς, στις 22 και 23 Ιουνίου.
Εξίσου και ο μαέστρος Θεόδωρος Κουρεζής αλλάζει τις ημερομηνίες του για να διευθύνει στο Ηρώδειο την ορχήστρα Music Aeterna από τη Ρωσία, σε έργα Μπέλα Μπάρτοκ και Προκόφιεφ.
Ακόμα και τώρα την τελευταία στιγμή, ο Γιώργος Λούκος φέρνει τα πάνω κάτω για να εξασφαλίσει παρουσίες στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ που ξεκινά την 1η Ιουνίου, από την Πειραιώς, με την "Πρώτη ύλη" του Δημήτρη Παπαϊωάννου και συμπρωταγωνιστή τον Μιχάλη Θεοφάνους.
Το ελληνικό θέατρο του Φεστιβάλ ανοίγει η "Ιλιάδα" σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθηνού, για πρώτη φορά ολόκληρη, βασισμένη στη βραβευμένη μετάφραση του Δ.Μαρωνίτη (Πειραιώς 4/6).
Στην Επίδαυρο οι παραστάσεις θα διαρκέσουν από αρχές Ιουλίου έως τέλος Αυγούστου.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου παρουσίασε το πρόγραμμα την Τετάρτη 15 Μαΐου.
"Κάλλιο αργά παρά ποτέ", αστειεύτηκε ο Γιώργος Λούκος, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα και δίνοντας το στίγμα των παραστάσεων.
Με έμφαση στις ελληνικές παραγωγές φέτος θα δούμε ορισμένα ηχηρά ξένα ονόματα αλλά ίσως και μία διεθνή-έκπληξη, όπως τον Ρόμπερτ Γουίλσον με την τελευταία του παράσταση και πρωταγωνιστές τον Γουίλιαμ Νταφόε και Μιχαήλ Μπαρίζνικοφ.
Στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου είχε δίπλα του τον αναπληρωτή υπουργό πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος απάντησε με χιούμορ, αποδεχόμενος τις παρατηρήσεις καλλιτεχνών και δημοσιογράφων για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα.
"Η ικανότητα του Γιώργου Λούκου κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες" παραδέχτηκε ο κ.Τζαβάρας, προσθέτοντας ότι "από πλευράς υπουργείου έγινε προσπάθεια να μην περιοριστεί το ποσό επιχορήγησης ίσως και να αυξηθεί λίγο από πέρσι".
Ο προϋπολογισμός του Φεστιβάλ ήταν πέρσι 2 εκατ. 907 χιλιάδες ευρώ φέτος ίσως φτάσει τα 3 εκατομμύρια. ευρώ. Τα εισιτήρια που έκοψε πέρσι το Φεστιβάλ συνολικά ήταν 159 χιλιάδες.
Οι παραστάσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ, εκτός από το Ηρώδειο, την Επίδαυρο
και την Πειραιώς 260, θα φιλοξενηθούν όπως κάθε χρόνο στο Μέγαρο Μουσικής,
τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και άλλους χώρους.
Εφέτος, για πρώτη φορά θα ακουστεί η ανθρώπινη φωνή στο χώρο της ορχήστρας του αρχαίου θεάτρου της Μεσσηνίας, έπειτα από 2.300 χρόνια σιωπής. Με ένα γκαλά ιταλικής όπερας, στις 3 Αυγούστου από την Τσέλια Κοστέα και τον Δημήτρη Πλατανιά, πλαισιωμένους από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ).
Επίσης, σημαντική εκδήλωση είναι η έκπληξη που επιφυλάσσει το Φεστιβάλ στο κοινό της Επιδαύρου για τον εορτασμό του δεκαπενταύγουστου με την "Γκόλφω", σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου - την επιτυχημένη παράσταση του Εθνικού θεάτρου.
Ο Γιώργος Λούκος οργάνωσε ένα πρόγραμμα με έμφαση στην εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή και λίγα ξένα ονόματα λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Ανάμεσα τους η "ιέρεια" της ροκ Πάτι Σμιθ και η ντίβα της τζαζ Νταϊάνα Κρολ, που θα ανεβούν στη σκηνή του Ηρώδειου. Όπως επίσης δυνατά χαρτιά του Φεστιβάλ είναι οι δύο ορχήστρες από το εξωτερικό , η Music Aeterna από τη Ρωσία, με επικεφαλής τον διαπρεπή μαέστρο Θεόδωρο Κουρεντζή και η ορχήστρα "Ο κύκλος της αρμονίας", υπό τον Γάλλο Ζερεμί Ρορέρ.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή εμφανίζεται φέτος με την όπερα του Βάγκνερ "Ο ιπτάμενος Ολλανδός" σε σκηνικά Γιάννη Κόκου.
Από τους ξένους θιάσους επανέρχεται ο φίλος της Ελλάδας και του Φεστιβάλ Τόμας Οστερμάιερ, με τον"Εχθρό του λαού" του Ίψεν (Πειραιώς 3-5/7) και ο Γάλλος σκηνοθέτης και ηθοποιός Ολιβιέ Πι, με τη μουσικοθεατρικη παράσταση "Miss Knife". Για πρώτη φορά συστήνεται στο ελληνικό κοινό ο σκηνοθέτης και διευθυντής του Τεάτρ ντε λα Βιλ, Εμμανουέλ Ντεμαρσύ-Μοττά, ο οποίος θα ανεβάσει τον"Ρινόκερο" του Ιονέσκο (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 30/6 και 1/7).
Ακόμα, με ενδιαφέρον αναμένεται από την Κωνσταντινούπολη το "Θέατρο Πέρα", με την παράσταση της Νεσρίν Καζάνκαγια "Ω Σμύρνη μου, Όμορφή μου Izmir", με μνήμες κοσμοπολίτικης Σμύρνης ( Πειραιώς, 5 και 6/6).
Στο ελληνικό θέατρο τιμητική θέση έχει το τριήμερο αφιέρωμα στη μνήμη του Λευτέρη Βογιατζή, με ταινίες που πρωταγωνίστησε, ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις του και η παράσταση "Το θερμοκήπιο" του Χάρολντ Πίντερ, με την ομάδα που ο Λευτέρης Βογιατζής έκανε πρόβες με σκοπό να το ανεβάσει ξανά και τον Γιώργο Γάλλο, στο ρόλο του Ρουτ που είχε υποδυθεί ο ίδιος.
Παράλληλα θα παρουσιαστούν καινούργιες ελληνικές παραστάσεις, αλλά και επαναλήψεις, όπως η περσινή επιτυχία "Ιnsenso" του Μιχαήλ Μαρμαρινού και η "Πρώτη Ύλη" του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Στα εικαστικά του Φεστιβάλ ξεχωρίζει η έκθεση "Κοινότητες στη φυλακή" με καλλιτέχνες μέλη της θεραπευτικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ και κρατούμενους στις Φυλακές Κορυδαλλού, τους οποίους καθοδήγησε εικαστικά ο ζωγράφος Μανώλης Χάρος, προκειμένου να μεταμορφώσουν τον κατεστραμμένο από πυρκαγιά χώρο τους δημιουργώντας πάνω στους καμένους τοίχους. Τα επιτοίχια έργα φωτογράφισε και επεξεργάστηκε ο ίδιος, για να παρουσιαστούν στην έκθεση (Πειραιώς, 1/6 - 17/7).