Νόμιμο με τη δεύτερη φορά κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τον οργανισμό του Μουσείου Ακρόπολης, όπως νόμιμη κρίθηκε και η σύσταση 34 θέσεων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ αντίθετα... δεν κρίθηκε νόμιμη η πρόβλεψη για τη σύσταση 15 θέσεων συμβασιούχων (απασχολουμένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου).
Ειδικότερα, το 2011 το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει με την υπ. αριθμ. 141/2011 γνωμοδότησή του μη νόμιμο το σχέδιο διατάγματος για τον οργανισμό του Μουσείου Ακρόπολης (ΝΠΔΔ) και τώρα επανακατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγητής ο πάρεδρος Χ. Ντουχάνης) στην 103/2013 γνωμοδότησή τους, επισημαίνουν ότι το επίμαχο σχέδιο διατάγματος προβλέπει τη σύσταση 248 θέσεων εκ των οποίων 34 είναι θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Εξ αυτών των 34, οι 20 θέσεις είναι επιστημονικού προσωπικού (ΠΕ) ειδικοτήτων αρχαιολόγων, μουσειολόγων, μουσειοπαιδαγωγών, αρχιτεκτόνων-μηχανικών και μηχανικών πληροφορικής και οι 14 θέσεις (ΤΕ) είναι συντηρητών αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.
Οι δικαστές διευκρινίζουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 103 του Συντάγματος επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι το προσωπικό αυτό θα καταλάβει νομοθετημένες οργανικές θέσεις και έχει το χαρακτήρα, είτε ειδικού επιστημονικού προσωπικού, δηλαδή προσωπικού εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων και εμπειρίας, είτε τεχνικού ή βοηθητικού προσωπικού. Κατόπιν αυτών, κρίθηκε νόμιμη η πρόβλεψη του επίμαχου διατάγματος για τη σύσταση των 34 θέσεων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν μη νόμιμη την πρόβλεψη του εν λόγω διατάγματος για τη σύσταση 25 θέσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την «κάλυψη εποχιακών, περιοδικών και πρόσκαιρων αναγκών του Μουσείου Ακρόπολης».