5 Απρ 2013

Ανοιξη στο Μέγαρο

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ

Το Μέγαρο ανήκει σε όλο τον κόσμο και οφείλει να υπηρετεί όλες τις κατηγορίες κοινού

Αέρας ανανέωσης, εξωστρέφειας και διαλεκτικής εισέβαλε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην πιο δύσκολη ώρα του.... (η επιχορήγησή του έχει ψαλιδιστεί κατά 70%). Δεν χρειαζόταν παρά να ακούς χθες τον Γιώργο Κουρουπό να μιλά στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του με την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή (ανέλαβε τη θέση τον Δεκέμβριο), για τους νέους στόχους που έχει θέσει, απαντώντας στα προτάγματα των δύσκολων καιρών, ώστε να αντιληφθείς ότι κάτι αλλάζει.

Ο κήπος του Μεγάρου θα «ανοίξει» για ποικίλες εκδηλώσεις Τόπος στα νιάτα και άνοιγμα στις τέχνες και τη νεοτερικότητα επιχειρεί το Μέγαρο, υπό τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνσή του, που φιλοδοξεί να ανοίξει σε ένα ευρύτερο κοινό, μέσα από δράσεις που θα αγκαλιάζουν για πρώτη φορά το χορό, το θέατρο, «με σεμνότητα» τον κινηματογράφο αλλά και την ποίηση.

Το πρόγραμμα της νέας σεζόν (2013-2014) ο Κουρουπός το δουλεύει με ιδεαλισμό σε ομαδικό πνεύμα. Θα το ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο και μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, κυρίως μέσα από Εννέα Νέους Κύκλους, όπως το «Καλωσόρισμα» για συνθέτες και ερμηνευτές νεαρής ηλικίας, την «Αλλη Νότα» που θα βάλει στο Μέγαρο πανηγυρικά το παλιό και νέο ελληνικό τραγούδι, και την ενίσχυση του Κήπου του. Σε αυτόν θα διεξαχθούν εκτός από το φεστιβάλ «Αρμα Ανοιξης» και Φεστιβάλ Εναλλακτικού Θεάτρου. Η ακτίνα δράσης του θα βγει και στην περιφέρεια.

«Ενα Μέγαρο ανοιχτό, φιλόξενο πνευματικό καταφύγιο, κέντρο πολιτισμού, σημείο αποφόρτισης, ψυχικής ανάτασης, ανοιχτό στους νέους, ανοιχτό σε όλους», είναι ο στόχος του Κουρουπού, ο οποίος κρατά σαν βάση τη γνωστή ταυτότητα του «ναού της μουσικής».

«Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση το Μέγαρο. Επειδή ξέρω το τοπίο πριν από αυτό είχα χρέος, παρά τις δυσκολίες, να αναλάβω τη θέση», ανέφερε ο συνθέτης, για να συνεχίσει αμφισβητώντας το στερεότυπο των ημερών «η τέχνη δεν χρειάζεται χρήμα». «Μη δημιουργούμε ψευδαισθήσεις. Ο πολιτισμός χρειάζεται χρήματα», τόνισε ο Γ. Κουρουπός. «Μια ορχήστρα έχει κόστος. Αλλο είναι να προσφέρεις ως ορντέβρ όπερα στο Μετρό που θέλει λίγα έως καθόλου χρήματα και άλλο το κυρίως πιάτο της παραγωγής μιας κανονικής όπερας».


Το δόγμα «Το Μέγαρο ανήκει σε όλο τον κόσμο και οφείλει να υπηρετεί όλες τις κατηγορίες κοινού» θα το κάνει πράξη με μια βεντάλια νέων δράσεων και διεύρυνση των ήδη καθιερωμένων κύκλων (Μεγάλες Ορχήστρες - Μεγάλοι Μαέστροι. Μεγάλοι Ερμηνευτές, Οπερα και Οπερέτα, Μπαρόκ Γέφυρες κ.ά.).

«Δεν επιχειρείται ανατροπή», διευκρινίζει, παρ' όλο που εν μέρει τη φέρνει. Για το 2013-2014 θα ενδυναμωθεί ο κύκλος Σύγχρονες Μουσικές, θα διευρυνθεί το Rising Star, θα ανανεωθούν τα είδη του χορού που θα περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου, και ο Κήπος θα μετονομαστεί σε Κήπο της Μουσικής φιλοξενώντας πολλαπλές δράσεις. Ενδέχεται να υπάρξει και Νυχτερινό Μουσικό Πρόγραμμα (μετά τις 11). Παράλληλα, θα δοθεί ειδική κατεύθυνση στο σύγχρονο μουσικό θέατρο. Μάλιστα, ο Κουρουπός σκέπτεται ακόμα και την παραγωγή από το Μέγαρο μιας όπερας, σε συνεργασία με την ΚΟΑ, την ΕΛΣ και το ξένο θέατρο. Εκτός από τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του προγραμματισμού, δίνεται έμφαση και στη συνέργεια προς κάθε κατεύθυνση (με τη Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών κ.ά.).

«Είναι τιμή για το Μέγαρο η παρουσία του Γιώργου Κουρουπού», είπε ενθουσιασμένος ο πρόεδρος του Μεγάρου, Ι. Μάνος, παροτρύνοντάς μας: «Να το προσέχετε και να το στηρίζετε το Μέγαρο. Αγωνίζεται να κρατήσει την ποιότητά του, να αξιοποιήσει τους χώρους του, που είναι μεγάλοι, και τους ανθρώπους του, που είναι καλοί. Κάνουμε αυτοκριτική μέχρι αυτομαστιγώματος».

Στη διευρυμένη ομάδα εργασίας του προγράμματος του Μεγάρου, δεξί χέρι του Κουρουπού είναι ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής Θανάσης Αποστολόπουλος.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο