4 Απρ 2013

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Εννέα νέοι κύκλοι εκδηλώσεων για το 2013-14

Πρόγευση της επόμενης σεζόν έδωσε στους δημοσιογράφους ο Γ. Κουρουπός.

Εννέα καινούριους κύκλους εκδηλώσεων προγραμματίζει για την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 ο Γιώργος Κουρουπός και οι ...συνεργάτες του. Στην πρώτη του- μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του- συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έδωσε μια πρόγευση της επόμενης σεζόν, το πρόγραμμα της οποίας θ΄ανακοινωθεί το πολύ ως τον προσεχή Σεπτέμβριο. 

Τους νέους κύκλους αποτελούν το «Σύγχρονο Μουσικό Θέατρο», η «Μουσική Δωματίου», οι «Βραδιές Lied», το «Καλωσόρισμα» (όπου θα ενταχθούν οι σειρές Συνθέτες κι Ερμηνευτές Νεαρής Ηλικίας, Rising Stars, Νικητές Διεθνών Διαγωνισμών και Νέοι Χορογράφοι), το «Adagio» με προγράμματα σε συνεργασία και με άλλους φορείς για την περίοδο του Πάσχα, «Η Αλλη Νότα» (που θα περιλάβει ελληνικό τραγούδι σε μια λογική μπουάτ), καθώς και τα «Μουσική και Ποίηση», «Τζαζ και Λάτιν» και «Μουσικά εργαστήρια».


Οπως είπε ο κ. Κουρουπός, οι βασικές σειρές του Μεγάρου διατηρούνται («Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι», «Μεγάλοι Ερμηνευτές», Οπερα και Οπερέτα, οι ζωντανές μεταδόσεις από τη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης, Megaron Plus κ.α). H σειρά «Μετατροπίες» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Καμεράτα θα λάβει νέα μορφή όπως και η σειρά «Μουσικές Βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος», η σειρά «Rising Stars» θα ενταχθεί σ΄έναν ευρύτερο κύκλο ενώ οι συναυλίες στον Κήπο του Μεγάρου - οι οποίες έχουν πάντα εντυπωσιακή ανταπόκριση από πλευράς προσέλευσης κοινού- θα διευρυνθούν χρονικά και θα καλύψουν τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο.

Μιλώντας γενικότερα, ο Γιώργος Κουρουπός- τον οποίο προλόγισε ο πρόεδρος του Μεγάρου Ιωάννης Μάνος- επισήμανε ότι ο χαρακτήρας του ΜΜΑ, αναλλοίωτα κλασικός, οφείλει να συμπεριλάβει και προτάσεις νεωτερικές και πρωτοποριακές οι οποίες αποσκοπούν στην διεύρυνση του κοινού. Η κρίση βρίσκεται στο απόγειό της, είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου, «κι εμείς πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας συμπιέζοντας αναγκαστικά τον προϋπολογισμό».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως η δημιουργικότητα, η πνευματικότητα και η ευρηματικότητα του μουσικού δυναμικού της χώρας μας - και κυρίως των νέων καλλιτεχνών- πρέπει ν΄αναδειχθεί. «Το Μέγαρο πρέπει ν΄απευθυνθεί στην περιφέρεια, ν΄αναμορφώσει και να ενισχύσει τον εκπαιδευτικό του ρόλο και ν΄αναζητήσει τρόπους προσέλκυσης, μέσα από προσφορές και διευκολύνσεις, ενός κοινού που δεν μπορεί να παραμένει αποκλεισμένο» τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Κουρουπός

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο