28 Μαρ 2013

Το σινεμά έγινε βωβό και η Χιονάτη ταυρομάχος...

Κριτική του Δημητρη Μπουρα/dbouras@kathimerini.gr

Χιονάτη ***

Σκηνοθεσία: Πάμπλο Μπερχέρ

Ερμηνείες: Μαριμπέλ Βερντί, Ανχελα Μολίνα, Ντανιέλ Χιμένεθ

ΚΡΙΤΙΚΗ. Δύο φορές κατά τα τελευταία χρόνια το σινεμά ...ξανάγινε βωβή τέχνη. Πρόπερσι, στο γαλλικό «The Artist», που δέσποσε στα Οσκαρ, με μια θαυμάσια τοιχογραφία του Χόλιγουντ της εποχής του περάσματος από τον βωβό στον ομιλούντα. Φέτος, στο ισπανικό «Blancanieves», στο οποίο ζωντανεύει με πρωτοτυπία το διάσημο παραμύθι της Χιονάτης, το σινεμά ξανάχασε τη μιλιά του επιτυγχάνοντας μια φόρμα αληθινό κομψοτέχνημα. Η ασπρόμαυρη και βωβή «Χιονάτη» του Πάμπλο Μπερχέρ είναι επιτηδευμένα παλιομοδίτικη και νοσταλγική, αλλά ποιος νοιάζεται σε εποχές που το 3D τείνει να γίνει αυτοσκοπός (βλέπε αρπαχτή) και κινηματογραφικό «είδος».

1920, Σεβίλλη, ο ξακουστός ταυρομάχος Αντόνιο Βιλάλτα κάνει το μοιραίο λάθος να πάρει για λίγο το βλέμμα του από τα μάτια του λαβωμένου ταύρου και να το στρέψει προς την έγκυο γυναίκα του στις κερκίδες της αρένας. Το κέρατο του ταύρου τού προκαλεί παράλυση. Το χτύπημα της μοίρας είναι πιο βαρύ, η γυναίκα του πεθαίνει στη γέννα της κόρης τους, της Κάρμεν. Ο Αντόνιο ξαναπαντρεύεται, η δεύτερη γυναίκα του όμως δεν συμπαθεί καθόλου τη μικρή, που υφίσταται τα πάνδεινα. Τα χρόνια περνούν και η όμορφη Κάρμεν γίνεται κόκκινο πανί για την κακιά μητριά της, που αποφασίζει να τη σκοτώσει. Η ιστορία είναι γνωστή, η Κάρμεν γλιτώνει. Σε αυτήν τη διασκευή του παραμυθιού, βρίσκει καταφύγιο σε ένα τσούρμο περιπλανώμενων νάνων ταυρομάχων που δίνουν κωμικές παραστάσεις στους δρόμους. Κάποια στιγμή, η Κάρμεν θα δείξει το ταλέντο της ως ταυρομάχος και θα μπει στην αρένα όπου διέπρεψε ο πατέρας της.

Επίσης

Το «Stoker» (***) είναι η πρώτη χολιγουντιανή ταινία του Κορεάτη Παρκ Τσαν Γουκ («Old Boy»). Ελεύθερο ριμέικ του θρίλερ του Αλφρεντ Χίτσκοκ «Το χέρι που σκοτώνει». Κι εδώ, όλο το παιχνίδι είναι γύρω από τη φόρμα και το στυλ. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του αδελφού του, ένας αινιγματικός άντρας έρχεται να μείνει με τη νύφη του και τη 18χρονη ανιψιά του. Οσονούπω, ασκεί επικίνδυνη έλξη σε μητέρα και κόρη. Ατμοσφαιρικό θρίλερ εκδίκησης (η κόρη θα εκδικηθεί για τον πατέρα της) και ταυτόχρονα μια ιστορία ενηλικίωσης. Με Μάθιου Γκούντι, Μία Βασικόφσκα, Νικόλ Κίντμαν.

Το «BrokeCity» (**) του Αλεν Χιουζ είναι μείγμα αστυνομικού θρίλερ και νεονουάρ. Ενας πρώην αστυνομικός και νυν ιδιωτικός ντετέκτιβ παγιδεύεται από τον διεφθαρμένο δήμαρχο της Νέας Υόρκης, που κάνει το παν για να επανεκλεγεί. Με Μαρκ Γουόλμπεργκ, Ράσελ Κρόου, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς.

Το «Welcome to the Show» (***) των Κώστα Πλιάκου και Αλέξη Πόνσε είναι ντοκιμαντέρ για τον Παύλο Σιδηρόπουλο, τον «πρίγκιπα του ελληνικού ροκ», που ήθελε να τα πει «ανάποδα και εσωτερικά». Eτσι αντιλαμβανόταν το ροκ ο Παύλος.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο