13 Μαρ 2013

Το ΕΣΠΑ ξελασπώνει και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, s.apostolakis@eleftherotypia.net

Ας είναι καλά το ΕΣΠΑ,γιατί χωρίς τα κονδύλιά του δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το 15ο Φετσιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που ξεκινά την Παρασκευή (15 Μαρτίου) και θα διαρκέσει έως τις 24 του μήνα.

(φωτό) Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης 

Την αίσθηση αυτή έδωσε χθες ...
ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, μιλώντας για τις 196 ταινίες που θα προβληθούν και τον οικονομικό βραχνά που προσπαθεί να βγάλει από πάνω του εξαιτίας των χρεών που παρέλαβε, σε συνδυασμό με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης.

Σύμφωνα με τον κ. Εϊπίδη, το 70% του συνολικού προϋπολογισμού (700.000 ευρώ) του φετινού «15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα» καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και πολλούς χορηγούς. Το φεστιβάλ αυτό αποτελεί μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 1999, για να αγαπηθεί πολύ από το κοινό της πόλης, να γίνει καταξιωμένος θεσμός και να φτάσει στην 3η θέση πανευρωπαϊκά, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τον διευθυντή του ΦΚΘ, όμως, η 3η θέση δεν αρκεί και επισημαίνει πως «υπάρχουν περιθώρια και για περαιτέρω εξέλιξη». Αλλωστε, βαθιά του πεποίθηση είναι ότι «το μέλλον του σινεμά είναι το ντοκιμαντέρ». Παρά το ότι διεξάγεται μέσα στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και του τετραήμερου για πολλούς της 25ης Μαρτίου, ο Δ. Εϊπίδης δηλώνει αισιόδοξος ότι φέτος οι θεατές θα ξεπεράσουν τους περσινούς που ανήλθαν σε 45.000.

θα προβληθούν συνολικά 196 ταινίες, εκ των οποίων οι 111 στο Διεθνές Τμήμα (17 ελληνικές), 41 στο Ελληνικό Πανόραμα, 35 στο επετειακό αφιέρωμα για τα 15 χρόνια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 16 για παιδιά και εφήβους και 9 στο αφιέρωμα για τον Χιλιανό ντοκιμαντερίστα Πατρίσιο Γκούσμαν, ο οποίος επρόκειτο να είναι παρών, αλλά ένα ατύχημα (έσπασε το πόδι του) θα τον «φέρει» στην αίθουσα μέσω διαδικτυακής σύνδεσης. Οι προβολές θα γίνουν στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας» και στο λιμάνι στις αίθουσες «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές», «Φρίντα Λιάππα» και «Τώνια Μαρκετάκη».

Δημιουργικότητα

Ως απάντηση στην κρίση, ο Δ. Εϊπίδης επιστρατεύει τη δημιουργικότητα. Συνεργάστηκε με το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για τη δημιουργία της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης για τον κινηματογράφο με 8.000 βιβλία και τόμους. Πέραν της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ που έχει εξασφαλίσει το ΦΚΘ έως το 2014, έχει λαμβάνειν άλλα 445.000 ευρώ από το «Πρόγραμμα 31 γα την Ψηφιακή Σύγκλιση», για την ψηφιοποίηση όλων των εκδόσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ενα υλικό, συλλεκτικό για πολλούς, καθώς οι συγκεκριμένες εκδόσεις δεν διατίθεντο στα βιβλιοπωλεία. Επίσης διεκδικεί σημαντικό ποσό για την κτηριακή αναβάθμιση του «Ολύμπιον» πάλι από το ΕΣΠΑ, αλλά και για την αναβάθμιση του εξοπλισμού του κτηρίου. Περιμένει επιπλέον άλλα 5 εκατ. ευρώ από αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ, μέσω του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, για τη χρηματοδότησή του μετά το 2014.

Οσο για το χρέος 1,5 εκατ. ευρώ του 2009 (από τα 6,2 εκατ. ) που βρήκε ο κ. Εϊπίδης, θα ενταχθεί σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ετσι το Φεστιβάλ θα απαλλαγεί από ένα βάρος και ο Δ. Εϊπίδης, που ήδη έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες μείωσης των εξόδων του, θα μπορεί να σχεδιάσει τις μελλοντικές διοργανώσεις.

Το οικονομικό πρόβλημα του ΦΚΘ διογκώθηκε όχι μόνο από τα χρέη, αλλά και από τη σημαντική μείωση των εσόδων του από την κρατική επιχορήγηση για τα λειτουργικά του έξοδα. Το 2009 εισέπραξε 3,9 εκατ. ευρώ ως κρατική επιχορήγηση, συν 2 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, συν 1 εκατ. ευρώ για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Σήμερα παίρνει 2,2 εκατ. ευρώ για όλα του τα έξοδα, αλλά και για τα έξοδα του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που ανέρχονται σε 200.000 ευρώ το χρόνο.

* Το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα «ταξιδέψει» έπειτα σε 40 πόλεις και σε 20 φυλακές, ενώ από τις 28 Μαρτίου ώς τις 7 Απριλίου, ταινίες του θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο