27 Μαρ 2013

Ο ποιητής γύρισε ... στα Ρούστικα - Βιβλιοθήκη και πνευματικό κέντρο στο σπίτι του Μανόλη Αναγνωστάκη

Το βέβαιο ήταν ότι ο ποιητής θα γυρνούσε πάλι πίσω, ψάχνοντας τη γωνιά που έφυγε. Και ο μεγάλος του στίχου Μανόλης Αναγνωστάκης, παρότι γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, δεν άφησε ... στη μπάντα τα Ρούστικα, το χωριό του πατέρα του Ανέστη. Εκεί, λοιπόν, γύρισε σαν να μην έφυγε ποτέ, όπως και στο Αμάρι, τη γενέτειρα της μάνας του Ευαγγελίας.

Από το υλικό που εκτίθεται δεν μπορούσε να απουσιάζει η φωτογραφία των γονέων του Ανέστη και Ευαγγελίας



Ο Μανόλης Αναγνωστάκης, 20 πριν το μεγάλο ταξίδι στην αιωνιότητα, παραχώρησε στην κοινή χρήση την πατρική του κατοικία στην οδό Μανόλη Αναγνωστάκη στα Ρούστικα, ώστε να γίνει «Κοινοτική Βιβλιοθήκη, Πνευματικό- Πολιτιστικό Κέντρο Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης» και η τότε κοινοτική Αρχή που έλαβε τη δωρεά, αφού την αποκατέστησε την παρέδωσε προς όφελος του ανθρώπων των Γραμμάτων, του πνεύματος και σε κάθε συγχωριανό και μη, που ενδιαφέρεται και ασχολείται με τη πνευματική δημιουργία.

Στο εσωτερικό της πατρικής κατοικίας, η σκάλα οδηγεί στον όροφο




Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σπύρος Φουντουλάκης, θα «ακτινογραφήσει» με λίγες γραμμές την προσωπικότητα, υποβάλλοντας παράλληλα το σεβασμό στο έργο του: «Ήταν ένας πατριώτης που πολέμησε για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ήταν ένας μεγάλος του πνεύματος και της ποίησης. Ήταν ένας ελεύθερος άνθρωπος με ιδεολογία».

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ρουστίκων Σπύρος Φουντουλάκης





ΤΟ 1985


Στο ιστορικό της αποκατάστασης και επανάχρησης του κτηρίου αναφέρονται: «Η οικία Αναγνωστάκη παραχωρήθηκε με δωρεά από τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη στην κοινότητα Ρουστίκων το 1985 επί προεδρίας Στυλιανού Φραγκιαδάκη, για τη δημιουργία Κοινοτικής Βιβλιοθήκης, Πνευματικού-Πολιτιστικού Κέντρου Ρουστίκων Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης…


»Το έργο αποκατάστασης του κτηρίου εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader το1997από την κοινότητα Ρουστίκων, επί προεδρίας Άγγελου Κυριαννάκη με αρχιτεκτονική προμελέτη Αριστομένη Βαρουδάκη. Το έργο εκτελέστηκε από τον δήμο Νικηφόρου Φωκά και την ΤΥΔΚ Ρεθύμνης και αποπερατώθηκε το 2001 επί δημαρχίας Αντώνη Πατεράκη».


Το οίκημα, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, περιλαμβάνει τρεις αίθουσες, μια στο ισόγειο και δυο στον όροφο. Η αίθουσα του ισογείου χώρου θα στεγάσει τη βιβλιοθήκη, ενώ ήδη εκτίθενται φωτογραφικό και αρχειακό υλικό του ποιητή. Στις αίθουσες του ορόφου, υπάρχει χώρος μελέτης και άλλο φωτογραφικό υλικό από δράσεις της οικογένειας ενώ κάθε χρόνο τα καλοκαίρια πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, αφιερωμένες στη ζωή και στο έργο του.


Το εσωτερικό της ισόγειας αίθουσας και στο βάθος η φωτογραφία του Αναγνωστάκη - Χειρόγραφα, εφημερίδες, φωτογραφίες σε ένα από τα ταμπλό της βιβλιοθήκης


Την Κοινοτική Βιβλιοθήκη Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο Ρουστίκων «Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης», λίγα μέτρα από την πλατεία στο κέντρο των Ρουστίκων, επισκέπτονται από την έναρξη λειτουργίας της, μεγάλος αριθμός σχολείων από όλη την Κρήτη και πολλοί φοιτητές.


madeincreta.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο