Οι Έλληνες της αρχαιότητας εφηύραν αυτοματισμούς, συσκευές για τη μέτρηση του χρόνου και τον υπολογισμό των οδικών και ναυτικών αποστάσεων, κατασκεύασαν ανυψωτικούς μηχανισμούς, έφτιαξαν υδροτροχούς για την άντληση νερού και δημιούργησαν υπολογιστές για τον προσδιορισμό της θέσης των άστρων, την πρόγνωση των εκλείψεων και τον υπολογισμό μελλοντικών ημερομηνιών.
Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθούν... το αυτόματο ρολόι του Κτησίβιου, ο κινηματογράφος και η πυροσβεστική αντλία του Ήρωνος, η αλυσιδωτή αντλία του Φίλωνος, οι ανυψωτικές μηχανές του Αρχιμήδη, το πρώτο καταγεγραμμένο σύστημα συναγερμού στον κόσμο, και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων.
Ταυτόχρονα μας κληροδότησαν βαρούλκα, μοχλούς, μεταλλικά ελατήρια, σφήνες, πολύσπαστα, συστήματα τροχαλιών και ποικίλα εργαλεία.
Πενήντα λειτουργικά ομοιώματα τέτοιων ευφυών μηχανισμών και επιτευγμάτων, η δημιουργία των οποίων στηρίζεται σε πηγές της αρχαιοελληνικής και λατινικής γραμματείας, σε αραβικά χειρόγραφα, αλλά και σε αγγειογραφικές πληροφορίες, θα έχουν τη χαρά και την τύχη να δουν από κοντά οι φορείς και οι κάτοικοι του νησιού μας στην έκθεση που διοργανώνει το σχολείο μας σε συνεργασία με το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, το οποίο εδρεύει στο Κατάκολο Ηλείας και έχει εμπνευστή και δημιουργό το μηχανολόγο, Κωνσταντίνο Κοτσανά.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 4 ως τις 28 Μαρτίου στην αίθουσα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου. Θα λειτουργεί καθημερινά από τις 09:00 πμ ως τις 21:00 μμ. και το Σάββατο από τις 09:00 πμ ως τις 14:00 μμ. με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.
Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις και παράλληλες επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Στην ιστοσελίδα http://aet1.weebly.com/ μπορειτε να βρείτε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, τα εκθέματα, τους διοργανωτές, τα δημοσιεύματα τύπου, το πρόγραμμμα των εκδηλώσεων και άλλα διάφορα στοιχεία.
Πηγή: flashnews.gr