Την συμβολή του στην οργάνωση του «Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου» του Καΐρου, το οποίο είναι υπό κατασκευή πρόκειται να προσφέρει ένας έλληνας αρχαιολόγος ο δρ Νίκος Καλτσάς, διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου επί πολλά χρόνια και ο άνθρωπος που υλοποίησε... την επανέκθεσή του μετά από την μεγάλη ανακαίνιση εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
Με αυτή την τεράστια εμπειρία από το Εθνικό Αρχαιολογικό όπου υπηρέτησε επί είκοσι έτη _αρχικά, από το 1992 στην Συλλογή Γλυπτών και από το 2001 ως το 2012 που συνταξιοδοτήθηκε, ως διευθυντής του_ ο κ. Καλτσάς επελέγη ανάμεσα σε πολλούς υποψηφίους προκειμένου να ενταχθεί στην επιστημονική ομάδα του νέου αιγυπτιακού μουσείου.
Ας σημειωθεί μάλιστα, ότι αυτό το νέο «Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο» (Grand Egyptian Museum) που κτίζεται στην Γκίζα υπό την σκιά των πυραμίδων έχει προϋπολογισμό 828 εκατ. δολαρίων και θα είναι όντως το μεγαλύτερο του κόσμου, όπως ήδη λέγεται ενώ θα προσφέρει 20.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ο κ. Καλτσάς, ο οποίος θα αναχωρήσει την προσεχή εβδομάδα για το Κάιρο για τις περαιτέρω λεπτομέρειες της συνεργασίας θα χρειαστεί να παραμείνει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για τρία χρόνια, όσο δηλαδή θα διαρκέσει το έργο της οργάνωσης του μουσείου.
Χαμηλών τόνων και εξαιρετικά ευγενής άνθρωπος κ. Καλτσάς δεν κρύβει ωστόσο ότι τον «βρήκαν, δεν τους βρήκε», γι΄ αυτό και παρ΄ ότι η πρόσκληση ήταν ιδιαιτέρως τιμητική, όπως την χαρακτηρίζει, έπρεπε πρώτα να την σκεφτεί πολύ καλά.
Πάντως υπενθυμίζουμε ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διαθέτει και συλλογή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, τα οποία βγήκαν από τις αποθήκες και εκτέθηκαν για πρώτη φορά, χάρη στην τελευταία επανέκθεση υπό τον κ. Καλτσά. Εξάλλου δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τις συνάφειες ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς και τις στενές τους σχέσεις από την απώτερη αρχαιότητα ως και την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Πτολεμαίων βασιλέων της Αιγύπτου.