Πεθαίνει στο νοσοκομείο «Μεμόριαλ» της Νέας Υόρκης, η Μελίνα Μερκούρη μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο.
Η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε ηθοποιός παγκόσμιας φήμης, θερμή αγωνίστρια της Δημοκρατίας και υπουργός Πολιτισμού σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι..., η απριλιανή Χούντα της αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια εξαιτίας της αντιστασιακής της δράσης. Κηδεύτηκε με τιμές πρωθυπουργού ενώ εκατομμύρια λαού την συνόδεψαν στην τελευταία της κατοικία στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Η Μελίνα Μερκούρη ήταν η γυναίκα που σημάδεψε το Υπουργείο Πολιτισμού στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80.
Διάσημη ηθοποιός, μεγάλη αγωνίστρια της αντίστασης κατά της δικτατορίας, πολιτικός με μεγάλη ακτινοβολία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Υπουργός Πολιτισμού επί 8,5 χρόνια (1981 – 1989 και Οκτώβριος 1993 – 6 Μαρτίου 1994). Αλλά πάνω απ΄όλα ήταν μια μεγάλη Ελληνίδα, μία γυναίκα που ο ελληνικός λαός θαύμαζε και αγάπησε με πάθος. Η Μελίνα Μερκούρη χρησιμοποιώντας την δική της ακτινοβολία και λάμψη κατόρθωσε να διοχετεύσει τον Πολιτισμό στην καθημερινή ζωή του Ελληνα, να τον κάνει θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Στην διάρκεια της υπουργίας της ήγειρε το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι τα αριστουργήματα, που έκλεψε ο λόρδος Ελγιν ακρωτηριάζοντας το σημαντικότερο μνημείο της ελληνικής αρχαιότητας.
Κι επειδή το υπάρχον Μουσείο της Ακρόπολης δεν θα τα χωρούσε φρόντισε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το κτίσιμο ενός νέου Μουσείου που θα κρατήσει την πιο ωραία και μεγάλη αίθουσά του κενή, μέχρις ότου επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα,την χώρα που τα γέννησε. Δική της έμπνευση ήταν, επίσης, η δημιουργία του θεσμού της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης”, του πρώτου και μοναδικού μέχρι στιγμής θεσμού που ενώνει πολιτιστικά τις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης και έκανε το εντυπωσιακό του ξεκίνημα πριν από δέκα χρόνια από την Αθήνα. Η Μελίνα Μερκούρη ήταν εκείνη που είπε ότι “Ο Πολιτισμός είναι η βαρειά βιομηχανία της Ελλάδας”. Και κατόρθωσε να το κάνει συνείδηση όλων. Για τα οράματά της αγωνίζεται το ‘Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, το οποίο ίδρυσε ο σύζυγός της, σκηνοθέτης Jules Dassin μετά το θάνατό της.
rodosreport.gr