22 Φεβ 2013

Στα άδυτα της CIA με αφορμή την εξόντωση του Λάντεν

Κριτική: ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ

Τρεις ακόμη ταινίες υποψήφιες για Οσκαρ (που η απονομή τους αναμένεται το βράδυ της Κυριακής) αρχίζουν να προβάλλονται στις αίθουσες από σήμερα. Επικεφαλής το «Zero Dark Thirty» (στρατιωτικός όρος για το σκοτάδι της νύχτας μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα) της Κάθριν Μπίγκελοου, ενώ ακολουθούν....
τα «Μαθήματα ενηλικίωσης» του Μπεν Λεβίν και «Ο έρωτας της βασίλισσας» του Νικολάι Αρσέλ. Το πρόγραμμα των νέων ταινιών συμπληρώνεται με την καναδική ταινία «Λόρενς για πάντα» του Χαβιέ Ντολάν.

Από την ταινία της Κάθριν Μπίγκελοου «Zero Dark Thirty»Zero Dark Thirty



ΗΠΑ, 2012. Σκηνοθεσία: Κάθριν Μπίγκελοου. Σενάριο: Μαρκ Μπόαλ. Ηθοποιοί: Τζέσικα Τσαστέιν, Τζέισον Κλαρκ, Τζόελ Εντγκερτον, Κρις Πρατ, Τζένιφερ Ελ. 157'

Υστερα από ένα μεγάλο διάστημα βασανιστηρίων και ερευνών, μια ομάδα πρακτόρων της CIA πετυχαίνει να ανακαλύψει το κρησφύγετο του Μπιλ Λάντεν και να οργανώσει την επίθεση και την εξόντωσή του, σε μια, υποψήφια για 5 Οσκαρ, συναρπαστική, αρκετά αποκαλυπτική για τις μεθόδους της CIA, ταινία, με εξαιρετική ερμηνεία από την Τζέσικα Τσαστέιν.

Τις προσπάθειες μιας ειδικής ομάδας πρακτόρων της CIA για την ανακάλυψη και εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν καταγράφει η υποψήφια για πέντε Οσκαρ ταινία της Κάθριν Μπίγκελοου. Με σεναριογράφο τον δημοσιογράφο Μαρκ Μπόαλ (συνεργάτη της και στην προηγούμενη, βραβευμένη με Οσκαρ, ταινία της «The Hurt Locker»), η Μπίγκελοου, πέρα από τα στοιχεία που αντλεί από το βιβλίο του Μαρκ Οουεν «Νο Easy Day» γύρω από το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών στην ανακάλυψη του κρησφύγετου του ΜπινΛάντεν, προχωρεί για να καλύψει ολόκληρη την προετοιμασία των δέκα χρόνων και, με βάση τα στοιχεία που κατάφερε να αποσπάσει από τις μυστικές υπηρεσίες, να μας δείξει τις διάφορες «μυστικές φυλακές» των ΗΠΑ σε διάφορες χώρες (από Πολωνία μέχρι Πακιστάν) και να καταγράψει τα διάφορα βασανιστήρια που χρησιμοποιήθηκαν σ' αυτές. Βασανιστήρια, στην ατζέντα των καθημερινών ενεργειών της CIA, που τελικά, όπως μαθαίνουμε στη συνέχεια, δεν χρησίμευσαν καθόλου στην ανακάλυψη του Μπιν Λάντεν, μια και οι πληροφορίες προήλθαν τελικά από άλλες, ανεξάρτητες πηγές.

Εκείνο που ενδιαφέρει την Μπίγκελοου και τον Μπόαλ είναι η ψυχογραφία των ανθρώπων, ιδιαίτερα της Μάγια, που, ως επικεφαλής της ομάδας αυτής, αφιερώνει δέκα ολόκληρα χρόνια απ' τη ζωή της στο κυνήγι του Μπιν Λάντεν. Μιας γυναίκας (βασισμένης σε πραγματική πράκτορα που μέχρι στιγμής παραμένει μυστική) δυνατής, επίμονης, ανέραστης, νευρωτικής, πρόθυμης να θυσιάσει την προσωπική ζωή της για έναν και μόνο σκοπό, να σκοτώσει τον Μπιν Λάντεν, αδιάφορης για την ηθική πλευρά των ενεργειών της, που παρακολουθεί ανέκφραστη τα διάφορα φριχτά και απάνθρωπα βασανιστήρια που επιβάλλουν στους ύποπτους οι συνάδελφοί της - σε μια από τις πιο αποτρόπαιες σκηνές, η Μπίγκελοου αντιπαραθέτει τον Ομπάμα να δηλώνει στην τηλεόραση πως οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν πια τη χρήση βασανιστηρίων. Η ταινία έμμεσα παρουσιάζει πως τα βασανιστήρια (που παρακολουθούμε βασικά στο πρώτο μέρος της ταινίας) όχι μόνο δεν βοηθούν στην ανακάλυψη του Μπιν Λάντεν (η ανακάλυψη γίνεται τελικά με εντελώς διαφορετικό τρόπο), αλλά μπορεί να αποσπάσουν ακόμη και λαθεμένες πληροφορίες.

Η Μπίγκελοου αποφεύγει να πάρει θέση. Απλώς καταγράφει με την κάμερά της όσα συμβαίνουν, την απάθεια με την οποία οι πράκτορες της CIA επιδίδονται στα διάφορα φρικιαστικά βασανιστήρια λες και πρόκειται για απλές καθημερινές πράξεις υπαλλήλων γραφείου, ενώ σταδιακά χτίζει το σασπένς που οδηγεί, το τελευταίο, συναρπαστικό 30λεπτο, στην οργάνωση και τη διεξαγωγή της επιδρομής (φωτογραφημένης με την κάμερα στο χέρι) στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν. Σκηνές που δείχνουν τη μαστοριά της Μπίγκελοου στη δημιουργία γρήγορου ρυθμού και εντατικής αγωνίας, που σε κρατάνε σε εγρήγορση έως το τελευταίο πλάνο της επιστροφής στην Αμερική, με τη Μάγια (με την Τζέσικα Τσαστέιν να ενσαρκώνει με ξεχωριστή δύναμη το ρόλο) σε κοντινό, μεγάλης διάρκειας πλάνο, να κοιτάζει με απλανές βλέμμα, κάπως σαστισμένη - ίσως να διερωτάται αν άξιζαν τον κόπο όλα αυτά στα οποία αφιέρωσε μέχρι τότε τη ζωή της.

πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο