26 Φεβ 2013

Πινακοθήκη με θέα... μέσα - έξω


Αρχίζουν τον Απρίλιο οι εργασίες επέκτασής της, που θα ολοκληρωθούν τα Χριστούγεννα του 2015.

Στη γυάλινη πρόσοψη που θα αποκτήσει η Εθνική Πινακοθήκη, το βράδυ θα προβάλλονται ....οι δράσεις της.

Αντιμέτωποι με ένα δίλημμα θα έρχονται οι φίλοι της Εθνικής Πινακοθήκης. Να κοιτάξουν προς τα μέσα - το πλήρως ανανεωμένο κτίριο της δεκαετίας του '70 - και μερικούς από τους 17.000 θησαυρούς που θα εκτίθενται στο κατά 11.000 τ.μ. μεγαλύτερο κτίριο της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου; Ή να απολαύσουν τη θέα από το νέο υαλοστάσιο που θα δεσπόζει στην πρόσοψή του και θα επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαύσουν την πόλη με φόντο τον Λυκαβηττό;

Την απάντηση θα δώσουν όταν θα επιστρέψουν στην έδρα της Εθνικής Πινακοθήκης, τους πρώτους μήνες του 2016, οπότε και το διατηρητέο που σχεδίασαν οι καθηγητές Ν. Μουτσόπουλος, Δ. Φατούρος και Π. Μυλωνάς θα έχει αποκτήσει όχι μόνο ένα φρέσκο «πρόσωπο» χάρη στην εντυπωσιακή όψη του από γυαλί και μέταλλο συνολικής επιφάνειας 500 τ.μ. (η οποία τη νύχτα θα λειτουργεί και ως οθόνη προβολής των δράσεων της Πινακοθήκης) αλλά επιπλέον 11.000 τ.μ.


«Οι αναλογίες του κτιρίου δεν θα αλλοιωθούν για δύο λόγους», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Πάνος Γραμματόπουλος εκ μέρους των γραφείων Αρχιτεκτονική ΕΠΕ Γραμματόπουλος - Πανουσάκης και Δ. Βασιλόπουλος και συνεργάτες ΕΕ, τα οποία κέρδισαν στον διαγωνισμό που διεξήχθη το 2008 για την επέκταση της Πινακοθήκης. «Πρώτον, διότι χρησιμοποιούμε κυρίως γυαλί και μέταλλο, υλικά ανάλαφρα δηλαδή, και, δεύτερον, διότι μόνο 5.000 τ.μ. είναι η υπέργεια επέκταση και τα 6.000 τ.μ. είναι υπόγειοι χώροι».


Οταν ολοκληρωθούν τα έργα - ο εργολάβος αναμένεται να υπογράψει έως τα μέσα Μαρτίου, μέσα στον Απρίλιο να έχει εγκατασταθεί το εργοτάξιο και το κτίριο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο τα Χριστούγεννα του 2015 - η Εθνική Πινακοθήκη θα διαθέτει 4.000 τ.μ. για τις μόνιμες συλλογές της (από 2.700 τ.μ.), 2.600 τ.μ. για τις περιοδικές εκθέσεις (από 1.600 τ.μ.) και χώρους υποδοχής 900 τ.μ. (από 200 τ.μ.). 


Το υπάρχον συγκρότημα των δύο κτιρίων που αποτελούν τη στέγη της Εθνικής Πινακοθήκης εκτιμάται ότι θα «ψηλώσει» κατά 4,5 μ., καθώς το δεύτερο κτίριο θα αποκτήσει όροφο για τη στέγαση του εστιατορίου με θέα προς την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τον Υμηττό, αλλά και θα «παχύνει» κατά 3,2 μ., αφού τόσο θα εξέχει από την πρόσοψη το εντυπωσιακό υαλοστάσιο που θα «κρύβει» το κεκλιμένο επίπεδο, το οποίο θα επιτρέπει την κυκλοφορία των επισκεπτών σε όλα τα επίπεδα.


Επισκέψιμος αναμένεται να γίνει και ο κήπος, που θα διαθέτει ένα μικρό ρυάκι ως υπόμνηση του Ιλισού, ενώ από κάτω θα βρίσκεται η μεγάλη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων η οποία δεν θα στερείται φυσικού φωτός χάρη σε μια «χαρακιά» στην επιφάνεια του κήπου.


Οσο για το κόστος του έργου - 45 εκατ. ευρώ - τα 32 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ και τα 13 εκατ. ευρώ αποτελούν χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος, κίνηση που «αποδεικνύει την αρμονική συνεργασία μεταξύ Κράτους και ιδιωτών», όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας.

* Η Εθνική Πινακοθήκη θα λειτουργεί έως τις 4 Μαρτίου. Αποχαιρετιστήρια ξενάγηση από τη Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα το Σάββατο στις 12.00.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο