24 Ιαν 2013

Ένας χρόνος χωρίς τον Θ. Αγγελόπουλο στο ΤΙΤΑΝΙΑ

Η New Star, συμμετέχοντας στις προβολέςπου διοργανώνει η οικογένεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου για τον 1 χρόνο από το θάνατό του, θα προβάλει στον κινηματογράφο TITANIA CINEMAX από 24 έως 27 Ιανουαρίου 2013 τις 6 ταινίες του διακεκριμένου Έλληνα δημιουργού. 

O Θόδωρος Αγγελόπουλος αγάπησε βαθιά τη χώρα του και την τίμησε ταξιδεύοντάς την σ’ ολόκληρο τον κόσμο. 

Η πιο ουσιαστική, ωστόσο, προσφορά του ...
στη χώρα του, είναι ο τρόπος που μέσα από το έργο του προκάλεσε την Ελλάδα να κοιτάξει την Ελλάδα. Ο τρόπος που μέσα από τη θεματική των ταινιών του και την σκηνοθετική του τοποθέτηση, προκάλεσε την Ελλάδα να αναμετρηθεί με την ταυτότητα της και να την συλλογιστεί. 

Με υλικά την ποίηση και τη μυθολογία της, το βάρος του αρχαίου της κλέους, τις πληγές της σύγχρονης ιστορίας της, τις πολιτικές καταστάσεις που τη σημάδεψαν ανεξίτηλα και με οδηγό ένα βλέμμα βαθιά διεισδυτικό και οραματικά προφητικό πάνω στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, ο Αγγελόπουλος κατέθεσε την ψυχή και το είναι του στη χώρα που τον γέννησε, μέσα από ένα έργο που αποδείχτηκε διαχρονικό και αποδεικνύεται παντοτινά επίκαιρο. 

Στις 24 Ιανουαρίου 2013, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την αναχώρηση του Θόδωρου Αγγελόπουλου. 

Οι προβολές των ταινιών του, στον χώρο για τον οποίο φτιάχτηκαν, το "πανί" της κινηματογραφικής αίθουσας, από το υλικό με το οποίο φτιάχτηκαν για να παιχτούν σ’ αυτό το πανί, σε κόπια 35mm φιλμ, είναι η μόνη τιμή που ταιριάζει στον άνθρωπο που τίμησε την τέχνη του αφιερώνοντάς της τη ζωή του ολόκληρη. 


Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος αγαπούσε πολύ ένα απόσπασμα από τον "Αλκιβιάδη", του Πλάτωνα: 
"Και ψυχή, εί μέλλει γνώσεσθαι αυτήν, εις ψυχήν αυτή βλεπτέον". 
Κι η ψυχή, αν θέλει να γνωρίσει την ψυχή, πρέπει να κοιτάξει μέσα στην ψυχή. 
Μ’ αυτό τον τρόπο, το έργο του όλο προσπάθησε να γνωρίσει την Ελλάδα. Κοιτάζοντας μέσα στην ψυχή της. 
Στο τριήμερο 24, 25 και 26 Ιανουαρίου, χρόνια μετά την πρώτη ή την δεύτερη προβολή τους στους κινηματογράφους, σε κόπια φιλμ, ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου θα ξανασυναντήσουν κάποιους θεατές και θα πρωτοσυναντήσουν κάποιους άλλους. 

(Οικογένεια Θόδωρου Αγγελόπουλου) 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ 

24/01/13 20.00 Ο ΘΙΑΣΟΣ
25/01/13 17.00 ΑΘΗΝΑ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ 
25/01/13 17.00 Η ΕΚΠΟΜΠΗ 
25/01/13 22.00 ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 
26/01/13 12.00 Ο ΘΙΑΣΟΣ 
26/01/13 17.00 Η ΕΚΠΟΜΠΗ 
26/01/13 17.00 ΑΘΗΝΑ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ 
26/01/13 22.00 ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ 
27/01/13 12.00 Ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 
27/01/13 17.00 Η ΕΚΠΟΜΠΗ 
27/01/13 17.00 ΑΘΗΝΑ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ 

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ 

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1935 και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών την οποία εγκατέλειψε στο πτυχίο. 

Το 1961 φεύγει στη Γαλλία και γράφεται στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης με καθηγητές τον Ζωρζ Σαντούλ και τον Ζαν Μιτρί, ενώ την επόμενη χρονιά δίνει εξετάσεις και γίνεται δεκτός στην περίφημη σχολή κινηματογράφου IDHEC. Στη συνέχεια θα φοιτήσει κοντά στον εθνολόγο - σκηνοθέτη Ζαν Ρους, στο Musee de l’homme όπου θα διδαχθεί το σινεμά-ντιρέκτ. 

Με την επάνοδό του στην Ελλάδα, 1964 θα εργαστεί στην εφημερίδα "Δημοκρατική Αλλαγή" ως κριτικός κινηματογράφου, με την Τώνια Μαρκετάκη και τον Βασίλη Ραφαηλίδη. Το 1965 του προτείνεται από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και το συγκρότημα Φόρμινξ να γυρίσει μια ταινία για το μουσικό συγκρότημα, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. 

Η πρώτη του ταινία έρχεται το 1968 με την μικρού μήκους "Εκπομπή" που θα προκαλέσει αίσθηση στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ δύο χρόνια αργότερα η μεγάλου μήκους "Αναπαράσταση", θα σημαδέψει την νέα εποχή του Ελληνικού κινηματογράφου. Οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει στα σημαντικότερα διεθνή Φεστιβάλ, αποσπώντας τα μεγαλύτερα βραβεία (Χρυσός Φοίνικας Καννών, Χρυσός και Αργυρός Λέων Βενετίας, πολυάριθμα βραβεία Fipresci, 2 βραβεία Φελίξ καλύτερης Ευρωπαϊκής ταινίας και αναρίθμητα άλλα παντού στον κόσμο.) 

Δύο ταινίες του, "Ο Θίασος" και "Το Βλέμμα του Οδυσσέα" συμπεριλαμβάνονται στις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. 

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος υπήρξε συνιδρυτής του ιστορικού περιοδικού "Σύγχρονος κινηματογράφος" με τον Β. Ραφαηλίδη, ένα έντυπο που σημάδεψε την ελληνική κινηματογραφική εκδοτική δραστηριότητα όλα τα επόμενα χρόνια. 

Ο Έλληνας σκηνοθέτης, έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: ανακηρύχτηκε Officier dans l’ordre des Arts et des Letrres της Γαλλικής Δημοκρατίας, του απενεμήθη το παράσημο του Officier de la Legion d’Honneure από την Γαλλική Δημοκρατία, καθώς και ο τίτλος του Grande Ufficiale της Ιταλικής Δημοκρατίας και Doctor Honoris Causa από το Πανεπιστήμιο του Ισμίρ. Έχει επίσης αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων Βρυξελλών, Παρισιού, Grenoble και Essex, καθώς και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους δημιουργούς της έβδομης τέχνης και ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. 


Στις 24 Ιανουαρίου 2012 πεζός τραυματίστηκε σοβαρά στο διάλειμμα των γυρισμάτων της νέας του ταινίας "Η άλλη θάλασσα" στη Δραπετσώνα από διερχόμενη μοτοσυκλέτα. 

Το ίδιο βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Φαλήρου, όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση. H κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη, στις 27 Ιανουαρίου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. 

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθιέρωσαν το 2012 Διεθνές Βραβείο "Θόδωρος Αγγελόπουλος" ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού. Το βραβείο θα απονέμεται κάθε Νοέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα δήλωσε μαθαίνοντας τον θάνατο του Αγγελόπουλου, ότι οι ταινίες του τελευταίου αποτέλεσαν γι' αυτόν έμπνευση και διαμόρφωσαν την εικόνα του για τον κινηματογράφο. 

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ (Festival des Films du Monde de Montréal) Σερζ Λοζίκ (Serge Losique) και προσωπικός φίλος του Αγγελόπουλου, ανακοίνωσε ότι η επόμενη διοργάνωση το 2012 θα γινόταν στην μνήμη του Έλληνα σκηνοθέτη. 

Στην επέτειο της γέννησής του τον ίδιο χρόνο, η ελληνική έκδοση της μηχανής αναζήτησης "Google"εμφάνισε στην αρχική της σελίδα γκραβούρα που παραπέμπει στον Έλληνα σκηνοθέτη. Παράλληλα, την ίδια μέρα διοργανώθηκε εκδήλωση στη μνήμη του στο κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη. 

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
1965 Φόρμινξ (Ανολοκλήρωτο)
1968 Η Εκπομπή (μικρού μήκους)
1969 Αναπαράσταση
1972 Μέρες του ‘36 
1974 Ο Θίασος
1977 Οι Κυνηγοί
1980 O Μεγαλέξανδρος
1981 Χωριό ένα, κάτοικος ένας (ντοκιμαντέρ)
1983 Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη (ντοκιμαντέρ)
1984 Ταξίδι στα Κύθηρα
1986 Ο Μελισσοκόμος
1988 Τοπίο στην ομίχλη
1991 Το μετέωρο βήμα του πελαργού
1995 Το βλέμμα του Οδυσσέα 
1998 Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα 
2004 Τριλογία 1: Το λιβάδι που δακρύζει
2009 Τριλογία 2: Η σκόνη του χρόνου
2012 Η Άλλη Θάλασσα 

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ... 

Μέσα από το φακό του, ο Αγγελόπουλος κοιτάει τα πράγματα σιωπηλά. Είναι το βάρος αυτής της σιωπής και η ένταση του αμετακίνητου βλέμματος της κάμερας του Αγγελόπουλου, που κάνει τον "Μεγαλέξανδρο" τόσο δυνατό, που ο θεατής δεν μπορεί να αποδράσει από την οθόνη. Αυτού του είδους η κινηματογράφηση, τόσο προσωπική και μοναδική στην ιδιαιτερότητά της, τείνει να επιστρέφει στις ρίζες του σινεμά. Αυτό ακριβώς είναι που δημιουργεί την εντύπωση της φρεσκάδας και της δύναμης. Όσο για μένα, παρακολουθώντας αυτό το φιλμ, ένιωσα βαθιά την απόλαυση του κινηματογράφου, με την πιο απόλυτη έννοια του όρου.
Ακίρα Κουροσάβα (Για τον "Μεγαλέξανδρο") 

Πριν δω την ταινία του Αγγελόπουλου, εγώ, που έχω μεγαλώσει χωρίς πατέρα, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα τον ανακάλυπτα στην εικόνα ενός δέντρου. Η τελευταία σκηνή του "Τοπίου στην Ομίχλη" ήταν μια αποκάλυψη για μένα. Είναι μια μοναδική, θα μπορούσε κάποιος να πει, "Ιαπωνική" σκηνή, που με εξέπληξε, γιατί είχα πάντα στο μυαλό μου την ελληνική παράδοση αποκλειστικά συνδεδεμένη με ερείπια, βράχους και θεούς. Σε αυτήν την σκηνή είδα μια πρόκληση απέναντι σε κάθε αναστολή και εξουσία. Γι’ αυτό θα χρησιμοποιούσα τα λόγια του Βergman για να πω ότι ο στόχος του σινεμά είναι να φέρει πάλι το όνειρο πίσω στη ζωή μας, βοηθώντας μας έτσι να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής.
Ντούσαν Μακαβέγιεφ (Μετά το "Τοπίο Στην Ομίχλη") 

Δεν θα έπρεπε να εκπλήσσεται κανείς που στην Ελλάδα εμφανίστηκε ένας σκηνοθέτης για τον οποίο ποίηση και φιλοσοφία είναι ένα, για τον οποίο η γνώση ενεργοποιεί αισθητικές αντιλήψεις, για τον οποίο, τέλος, το σινεμά είναι συγχρόνως μια ερώτηση και μια κατάφαση. Ωστόσο, είναι όμορφο που ένας καλλιτέχνης μπορεί να εξυμνεί τον κόσμο και την ίδια στιγμή να τον αμφισβητεί.
Michel Ciment 

H ιστορία και η εξουσία είναι στο κέντρο του σύμπαντός του, όπου τα κακά κάθε είδους απολυταρχικής ιδεολογίας δηλώνονται ξεκάθαρα. Ωστόσο, η ειρωνική σοφία αποφεύγει τη διδακτική για χάρη μιας προσωπικής, ποιητικής θεραπείας, ενός υποβλητικού έπους και της λυρικής περισυλλογής πάνω στην ελληνική ιστορία.
Yvette Biro 

Στην Ελλάδα, λέγεται ότι οι απλοί άνθρωποι αγαπούν την ποίηση και μιλάνε ποιητικά. Ο Αγγελόπουλος, μακριά από τα τετριμμένα, βρίσκει ποίηση στη φθορά, την προδοσία και την καταγράφει: Παιδιά αποξενωμένα από τον πατέρα τους, μια χώρα αποξενωμένη από την κληρονομιά της και πάνω απ’ όλα, την σιωπή γύρω του: Σιωπή της ιστορίας, του έρωτα και του Θεού. Όλα ιδωμένα μέσα από ένα βαθύ βλέμμα, που, όπως και αυτό του Τζόζεφ Κόνραντ, τελικά μας βοηθάει να δούμε… και να ζούμε.
Michael Wilimington (Los Angeles Times) 

Ο Αγγελόπουλος μπορεί να θεωρηθεί ως ένας από τους λίγους δημιουργούς στα εκατό πρώτα χρόνια του σινεμά, που μας αναγκάζουν να επαναπροσδιορίσουμε τι νομίζουμε ότι είναι το σινεμά και σε τι μπορεί να εξελιχθεί.
Andrew Horton 

Έφυγα από τις Κάννες μαγεμένος με "Το Βλέμμα του Οδυσσέα". Ακόμα κι εδώ στο Τόκιο που βρίσκομαι τώρα με ακολουθεί η μαγεία. Πιστεύω ότι είναι μια ταινία που θα μείνει στην ιστορία του σινεμά.
Wim Wenders 

Είδα τον "Μελισσοκόμο" που άλλοτε θεωρούσα μια καλή ταινία. Τώρα, αντιλαμβάνομαι πως είναι ένα αριστούργημα. Είναι μια εμπειρία απίστευτα συγκλονιστική.
Ingmar Bergman 

ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX, Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3811 147

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο