ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Του Γιώργου Βαϊλάκη
Ενα λησμονημένο κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας θα αναβιώσει μέσα από ....
την ίδρυση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου που έρχεται να εμπλουτίσει τον μουσειακό χάρτη της πόλης.
την ίδρυση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου που έρχεται να εμπλουτίσει τον μουσειακό χάρτη της πόλης.
Ο λόγος για το εργοστάσιο φωταερίου στο οποίο στεγάζεται η «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων που θα ανοίξει για το κοινό, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, ως το πρώτο βιομηχανικό και τεχνολογικό μουσείο της Αθήνας.
Οσο για τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 26 Ιανουαρίου (στις 12.00) από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας ιδρύθηκε το 1857, μόλις τρία χρόνια μετά το μεταξουργείο Δουρούτη, για να καλύψει την ανάγκη της πόλης για δημόσιο φωτισμό.
Ανάπτυξη
Μάλιστα, οι δύο αυτές πρώτες βιομηχανίες της Αθήνας έμελλε να σημαδέψουν την πολεοδομική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης.
Αλλωστε, από τις δύο μονάδες πήραν το όνομά τους δύο από τις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της πρωτεύουσας, το Μεταξουργείο και το Γκαζοχώρι. Για την Ιστορία, το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας παρείχε φωτισμό και ενέργεια στην πόλη για σχεδόν 130 χρόνια, μέχρι το 1984, οπότε έκλεισε οριστικά.
Λίγα χρόνια μετά κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο, αφού αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τεχνολογίας και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, καθώς σώζεται το μεγαλύτερο μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων και σχεδόν ακέραιο το κυρίως μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού.
Αυτά, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση αντικειμένων από το εργοστάσιο καθώς και συσκευών φωταερίου αποτελούν την πλούσια συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου. Η επισκευή και αποκατάσταση των παλαιών κτιρίων, καθώς και η οργάνωση του ελευθέρου χώρου του συγκροτήματος ολοκληρώθηκε το 2004.
Ηδη, όμως, από το 1999 ο χώρος λειτουργεί με την επωνυμία «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων και φιλοξενεί πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.
Ωσπου, το 2011 η νέα διοίκηση της Τεχνόπολης ανέλαβε το έργο της δημιουργίας Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και ένα χρόνο μετά το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου αποκαλύπτει για πρώτη φορά την «ιστορία» του στο κοινό: Ο επισκέπτης, ακολουθώντας ένα μουσειολογικό περίπατο, έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και να παρακολουθήσει τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου.
Κληρονομιά
Συγχρόνως, θέματα όπως η βιομηχανική κληρονομιά, η επιχειρηματικότητα και οι συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο ξεδιπλώνονται στα μάτια του επισκέπτη μέσα από αυθεντικά αντικείμενα, μηχανήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα και βιντεοπροβολές.
Πηγή: Ημερησία
Πηγή: Ημερησία