Με τίτλο «Ολος ο Γαβράς στην Ταινιοθήκη», η Ταινιοθήκη της Ελλάδος πραγματοποιεί από αύριο, Τρίτη, μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον σπουδαίο έλληνα σκηνοθέτη. Το αφιέρωμα θα διαρκέσει ως τις 6 Φεβρουαρίου.
Οπως αναφέρει η γενική γραμματέας του ΔΣ της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού: «Πριν από 45 χρόνια..., ο Κώστας Γαβράς έφυγε στη Γαλλία για να εξελιχθεί τελικά σ' έναν σημαντικό δημιουργό με παγκόσμια απήχηση. Ενώ δεν ακολούθησε τις πειραματικές τεχνικές της νουβέλ βαγκ, χρησιμοποιώντας στοιχεία θρίλερ και φιλμ νουάρ στράφηκε ήδη από την δεύτερή του ταινία, το Ζ, στον πολιτικό κινηματογράφο. Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ("Z"), η ιστορία του Άρθουρ Λόντον ("Η ομολογία"), η δράση του Νταν Μιτριόνε στην Ουρουγουάη ("Κατάσταση πολιορκίας"), η εξαφάνιση του ακτιβιστή Τσαρλς Χόρμαν κάπου στη Λατινική Αμερική ("Αγνοούμενος"), αποτέλεσαν την θεματική των ταινιών οι οποίες έκαναν τον Γαβρά έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του 20ου αιώνα. Στο πέρασμα στον 21ο αιώνα, αφού μεταφέρει στην οθόνη το περίφημο έργο του Χόχουτ καταγγέλλοντας τη στάση του Βατικανού απέναντι στο Ολοκαύτωμα ("Αμήν"), ο Κώστας Γαβράς στρέφεται στα δυο καυτά θέματα της εποχής, την μετανάστευση ("Παράδεισος στη Δύση") και τον ρόλο του τραπεζικού κεφαλαίου στην καταστροφή όλων των αξιών του Διαφωτισμού ("Το τσεκούρι", "Το κεφάλαιο")».
Παράλληλα, στις 30 Ιανουαρίου στις 19:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Ταινιοθήκες: το μέλλον του παρελθόντος μας;»
Ο Κώστας Γαβράς διετέλεσε πρόεδρος της Cinémathèque française το διάστημα 1981-1986, καθώς και το διάστημα 2007 έως και σήμερα.
Ο σκηνοθέτης θα βρεθεί στην Αθήνα για να μιλήσει στο κοινό, ενώ στη συζήτηση θα συμμετάσχουν, επίσης, η Μαρία Κομνηνού, ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Καραντινάκης, η σκηνοθέτης Κατερίνα Ευαγγελάκου, ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος και η δημοσιογράφος Μαρία Κατσουνάκη.
Το εισιτήριο κοστίζει 7 και 4 ευρώ (μειωμένο) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Κατάσταση πολιορκίας», την οποία θα προλογίσει ο Κ.Γαβράς.
«Όταν ο Ανρί Λανγκλουά ίδρυσε την Cinémathèque française, η βασική του μέριμνα ήταν να διατηρήσει τις παλιές ταινίες μεταφέροντάς τες σε πιο μόνιμο υλικό» έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Κ.Γαβράς.
«Σήμερα κανείς δεν καταστρέφει ταινίες. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι είναι πολύτιμες, και έτσι σώζονται οι παλιές ταινίες. Το πρόβλημά μας σήμερα είναι διαφορετικό – να σώσουμε το κοινό! Χάνουμε τους σινεφίλ. Οι άνθρωποι βλέπουν ταινίες στην τηλεόραση κάτι που εγώ θεωρώ φρικτό. Μέρος της δουλειάς της Ταινιοθήκης είναι να φέρει το κοινό ξανά στις αίθουσες» προσθέτει.