16 Ιαν 2013

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

H αιφνιδιαστική απόφαση κατάργησης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου έχει μουδιάσει τους ανθρώπους στον χώρο του βιβλίου, προκαλώντας πολλά ερωτήματα, με κυρίαρχο όπως είναι φυσικό το αν είναι σε θέση η Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού να συνεχίσει τις δράσεις του ΕΚΕΒΙ.

«Τις όποιες αδυναμίες και δυσλειτουργίες εμφάνισε το ΕΚΕΒΙ τις γνωρίζουμε όλοι και....
οφείλουμε να βοηθήσουμε να διορθωθούν», επισημαίνει η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό

Ανάμεσά τους, τη βιβλιογραφική βάση Βιβλιονέτ, ένα βασικό εργαλείο δουλειάς για όλους, τα αρχεία, τράπεζα δεδομένων, έρευνες εκδοτικών και αναγνωστικών συμπεριφορών, εκθέσεις, διμερείς σχέσεις, πρόγραμμα μεταφράσεων ελληνικών έργων σε άλλες γλώσσες, λέσχες ανάγνωσης κ.λπ.

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι αυτά που κηλίδωναν την εικόνα του ΕΚΕΒΙ, όπως το τελευταίο πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας, που προκάλεσε και την κρίση, δεν θα έπρεπε να οδηγήσουν στην κατάργησή του αλλά στη διόρθωσή του.

Ο Τομέας Πολιτισμού της ΔΗΜΑΡ, για παράδειγμα, τάσσεται «υπέρ της αναβάθμισης του θεσμού, της αξιολόγησης του έργου και των επιμέρους δράσεών του και της ένταξής του σε έναν νέο προσανατολισμό, με πιθανές συγχωνεύσεις και συνέργειες μεταξύ όμορων οργανισμών σχετικών με την προβολή του ελληνικού πολιτισμού: της γλώσσας, της λογοτεχνίας, της νεοελληνικής επιστημονικής βιβλιογραφίας».

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ ζητά άμεσα την αναστολή της απόφασης του κ. Τζαβάρα, την οποία χαρακτηρίζει «αιφνιδιαστική, αδιαφανή και αναιτιολόγητη». Θεωρώντας το θέμα «εθνικής πολιτιστικής πολιτικής», επιμένει ότι «κάθε απόφαση για το μέλλον του ΕΚΕΒΙ πρέπει να συνδιαμορφωθεί και από τα κόμματα της τρικομματικής συγκυβέρνησης».

Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή, προς τον αρμόδιο υπουργό, ο βουλευτής Λάρισας της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας.

«Απαράδεκτο» χαρακτηρίζει «τον όλο χειρισμό του θέματος» η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου, που αποτελείται από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιχειρήσεις και εκπροσωπεί το 80% της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. «Αυτός ο τρόπος χειρισμού είναι ένα δείγμα της απρόσωπης και ψυχρής γραφειοκρατίας που θα αντιμετωπίσουμε», προσθέτει.

«Τις όποιες αδυναμίες και δυσλειτουργίες εμφάνισε το ΕΚΕΒΙ τις γνωρίζουμε όλοι και οφείλουμε να βοηθήσουμε να διορθωθούν», επισημαίνει η Ενωση στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Μεταξύ άλλων: Μείωση του προσωπικού για όσο διάστημα η χώρα έχει τα γνωστά οικονομικά προβλήματα. Ο κλάδος του βιβλίου μπορεί να προσφέρει οργανωτική ή οποιαδήποτε βοήθεια. Πιθανή μετεγκατάσταση σε άλλο κτίριο του Δημοσίου με περιορισμό των εξόδων λειτουργίας του. Ανάληψη του ISBN από το ΕΚΕΒΙ (η υπηρεσία ανήκει στην Εθνική Βιβλιοθήκη) και οι εκδότες να δίνουν μια ελάχιστη ετήσια συνδρομή για την παροχή του. Καταβολή στο ΕΚΕΒΙ από τον ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου) του 20% των εσόδων του, σύμφωνα με σχετική υποχρέωση. Τέλος, αποτροπή του ΟΣΔΕΛ να απαξιώσει τη Βιβλιονέτ, καθώς προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να την υποκαταστήσει, όπως αναφέρεται.

Επιστολή - έκκληση προς τον κ. Τζαβάρα να αποσύρει την απόφασή του έστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης (Παιανία), Ευάγγελος Ανδρέου. «Ενα αποκτηθέν και λειτουργούν ''εργαλείο'' δεν εγκαταλείπεται επειδή χάλασε ή δυσλειτουργεί. Φροντίζουμε να το διορθώσουμε. Αυτό προτείνει η ελληνική παράδοση της νοικοκυροσύνης», αναφέρει.

Δ. Ρουμπούλα

πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο