24 Ιαν 2013

Απεβίωσε ο συνθέτης Μιχάλης Αδάμης σε ηλικία 84 ετών

Σε ηλικία 84 ετών πέθανε ο συνθέτης και ερευνητής Μιχάλης Αδάμης, ένας από τους σημαντικότερους θεμελιωτές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής.

Πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική και ιδρυτής του πρώτου ηλεκτρονικού μουσικού εργαστηρίου στη χώρα μας το 1965, ο Mιχάλης Aδάμης.... γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929. Ολοκλήρωσε στην Αθήνα τις σπουδές του στην ευρωπαϊκή και τη βυζαντινή Μουσική, καθώς και στη θεολογία. Στο Πανεπιστήμιο Μπραντάις της Βοστόνης ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση, την ηλεκτρονική μουσική και τη βυζαντινή μουσικο-παλαιογραφία.

Από το μεγάλο αριθμό έργων του, που υπολογίζονται σε περισσότερα από 300, ξεχωρίζουν, για όργανα τα: «Αποκάλυψη – έκτη σφραγίδα», «Τετέλεσται», «Ορέστης», «Παραμύθι», για ορχήστρα: «Συμφωνιέττα», «Λειτουργικό Κοντσέρτο», ενώ για ηλεκτρονική μουσική τα: «Προσχήματα», «Κοριολανός» κ.ά.

Ο συνθέτης έγραψε επίσης μουσική για αρχαίες τραγωδίες, εκκλησιαστική καθώς και διάφορες μελέτες για τη μουσική του Βυζαντίου.

Ο Μιχάλης Αδάμης διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (1971-1977), αντιπρόεδρος (1973-1975) και από το 1976 πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Σύγχρονης Μουσικής και του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρίας Σύγχρονης Μουσικής, όπως επίσης και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Συμμετείχε σε πολλά Φεστιβάλ με εκτέλεση πολλών έργων του.

Σημειώνεται, ότι κατά το 11ο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρίας Μουσικολογίας που συνήλθε στη Κοπεγχάγη το 1972 ανακοίνωσε επίσημα την ανακάλυψη του αρχαιότερου δείγματος πολυφωνικής μουσικής στο Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατά τον 14ο-15ο αιώνα.

Το 1962 ο Μιχάλης Αδάμης τιμήθηκε από τον Βασιλέα Παύλο με το Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα ενώ το 1964 και 1965 τιμήθηκε με το Μουσικό Βραβείο «Σάμουελ Βέσχλερ». Το 1991 επιμελήθηκε της ίδρυσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στο οποίο και το 1999 αναγορεύτηκε διδάκτωρ. Για 31 χρόνια από (το 1968 ως το 1999) υπήρξε επικεφαλής του Μουσικού τμήματος και διευθυντής της χορωδίας του Pierce College στην Aθήνα.

Πίσω του αφήνει έναν μακρύ κατάλογο με περισσότερες από 300 συνθέσεις για ορχήστρα, μικρά μουσικά σύνολα, όργανα σόλο, χορωδία, πολλαπλά μέσα και μουσική για την εκκλησία, το θέατρο και την τηλεόραση καθώς και έργα ηλεκτρονικής μουσικής, κάποια από τα οποία θα ακουστούν ζωντανά στις 18 Φεβρουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Update». Η συλλογή των έργων φέρει τον τίτλο «Michael Adamis – Electroacoustic Works /1964-1977».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο