5 Νοε 2012

Πλήγμα και για την τέχνη το πέρασμα της «Σάντι» από το Μανχάταν


Η υπερχείλιση του ποταμού Χάντσον κατά το πέρασμα του κυκλώνα «Σάντι» πλημμύρισε ολόκληρη τη συνοικία του Τσέλσι στο...
νοτιοδυτικό Μανχάταν, επίκεντρο του κόσμου της τέχνης στη Νέα Υόρκη. 



'Εξι μέρες μετά τη θεομηνία, δεκάδες ιδιοκτήτες γκαλερί προσπαθούν να περισώσουν σημαντικά έργα από τη μούχλα.

«Το Τσέλσι είναι το κέντρο της Αμερικής όσον αφορά τη σύγχρονη τέχνη» λέει στο CNN ο Ζακ Φοίερ, ιδιοκτήτης της σημαντικής γκαλερί Zach Feur. «Πρόκειται για μεγάλη πολιτιστική απώλεια» προσθέτει, και εκτιμά ότι οι ζημιές στη γκαλερί του φτάνουν τα αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

Τα νερά πλημμύρισαν το υπόγειο και τον πρώτο όροφο στην γκαλερί του Λίο Κένινγκ, παρά τις προσπάθειές του να μονώσει την είσοδο. Όταν άνοιξε την πόρτα το πρωί της Τρίτης, τόνοι παγιδευμένου νερού ξεχύθηκαν στο πεζοδρόμιο μαζί με μουσκεμένα έργα τέχνης.

«Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη [...] αν οι ζημιές στον κόσμο της τέχνης φτάσουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια» εκτιμά ο ίδιος.

Εκτός από τους γκαλερίστες, όμως, ο κυκλώνας έπληξε και τους καλλιτέχνες του Τσέλσι. «Τα νερά έσπασαν την πόρτα και με έσπρωξαν μέχρι τον τοίχο μαζί με εκατοντάδες κιλά ατσαλιού και μπρούντζου» αναφέρει ο Σάιλας Σίντελ, γλύπτης που ζει πάνω από το ισόγειο στούντιό του.

Μέρες μετά την υποχώρηση των υδάτων, δεκάδες φορτηγά πηγαινοέρχονται τώρα στο Τσέλσι και μεταφέρουν μουσκεμένους πίνακες και άλλα έργα για αποκατάσταση.

Το πλήγμα ήταν τόσο μεγάλο ώστε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Συλλογών Διατήρησης προσφέρουν δωρεάν μαθήματα για την «αποκατάσταση υγρών έργων τέχνης και πολιτιστικού υλικού».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο