5 Νοε 2012

Έφυγε από τη ζωή η Στέλλα Σουλιώτου

Η ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ Στέλλα Σουλιώτου υπήρξε μέρος της ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία υπηρέτησε από ξεχωριστές επάλξεις προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες.

Υπήρξε ζωτικό κομμάτι της ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας 

- Ήταν η πρώτη γυναίκα ...
δικηγόρος της Κύπρου, η πρώτη γυναίκα Υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας και η πρώτη και μοναδική γυναίκα Γενική Εισαγγελέας της χώρας μας

Η ΘΑΝΟΥΣΑ παρέμεινε δραστήρια και ακμαιότατη μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής της

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Πέμπτης, σε ηλικία 92 ετών, η Στέλλα Κακογιάννη Σουλιώτου, από τη Λεμεσό. Η Στέλλα Σουλιώτου υπήρξε η πρώτη γυναίκα δικηγόρος της Κύπρου, η πρώτη γυναίκα Υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας και η πρώτη και μοναδική γυναίκα Γενική Εισαγγελέας της Κύπρου. Η Στέλλα Σουλιώτου, ένα από τα τέσσερα παιδιά του σερ Παναγιώτη Κακογιάννη, ήταν αδελφή του αείμνηστου διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη.


Η αείμνηστη Στέλλα Σουλιώτου υπήρξε μέρος της ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία υπηρέτησε από ξεχωριστές επάλξεις, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες. Ήταν δραστήρια και ακμαιότατη μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής της. Πρόσφατα, με κάποια προβλήματα υγείας που παρουσίασε, είχε εισαχθεί σε κλινική της Λεμεσού, όπου το βράδυ της Πέμπτης άφησε την τελευταία της πνοή.

Η ζωή της 

Η Στέλλα Σουλιώτου γεννήθηκε το 1920. Το 1938 φοίτησε στο Saint James Secretarial College του Λονδίνου στον τομέα των Γραμματειακών Σπουδών, εργάστηκε ως γραμματέας στην τότε αποικιακή κυβέρνηση. Όταν το 1943 για πρώτη φορά άρχισε η στρατολόγηση και γυναικών στην Κύπρο, εντάχθηκε στη Βασιλική Αεροπορία Γυναικών. Το φθινόπωρο του 1946 αποχώρησε από την Αεροπορία με τον βαθμό του Υπολοχαγού. Σπούδασε Νομικά στο Λονδίνο στo Gray’s Inn από το 1948. Αποκτώντας τον τίτλο του Barrister-at-Law επέστρεψε στην Κύπρο το 1951, για να ασκήσει τη δικηγορία στο γραφείο του πατέρα της στη Λεμεσό.

Υπηρέτησε ως Υπουργός Δικαιοσύνης και μετά τα γεγονότα του 1963 ταυτόχρονα και ως Υπουργός Υγείας μέχρι το 1970. Μετά από δέκα χρόνια γίνεται η πρώτη Επίτροπος Νομοθεσίας. Το 1968 μέχρι το 1974 και από το 1975 με την επανέναρξη δηλαδή των διακοινοτικών συνομιλιών μετά την τουρκική εισβολή υπηρετεί εκ νέου ως σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, προετοιμάζοντας τις θέσεις μας και υποβάλλοντας εισηγήσεις και γνωμοδοτήσεις για διάφορες πτυχές του Κυπριακού.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού για πέραν των 4 δεκαετιών και της Επιτροπής Υποτροφιών, ενώ το 1971 έγινε και Αντιπρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου. Σε ηλικία 64 ετών, ενώ ήταν έτοιμη να αφυπηρετήσει, της προτάθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού η θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Από τη θέση της Γενικού Εισαγγελέα υπηρέτησε μέχρι το 1988.

Θλίψη εκφράζουν τα κόμματα

ΤΗ ΒΑΘΙΑ του θλίψη για τον θάνατο της Στέλλας Σουλιώτου εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα. «Η αείμνηστη Στέλλα Σουλιώτου υπήρξε μέρος της ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία υπηρέτησε από ξεχωριστές επάλξεις, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες», σημειώνει, επισημαίνοντας πως «ως Υπουργός και ως Γενική Εισαγγελέας άφησε σημαντικό έργο, και ως στέλεχος για δεκαετίες της ομάδας που στήριζε τον εκάστοτε συνομιλητή της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό είχε ιδιαίτερη συμβολή στη διαχείριση του εθνικού μας θέματος.

Σημαντική υπήρξε επίσης η κοινωνική προσφορά της αείμνηστης Στέλλας Σουλιώτου, καθώς και η συγγραφική της εργασία», προστίθεται. Ο Πρόεδρος, τα στελέχη και τα μέλη του ΔΗΚΟ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εκφράζουν τα θερμά και ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς την οικογένειά της.

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της εκφράζει βαθιά θλίψη για τον θάνατο της Στέλλας Σουλιώτου και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

«Η αείμνηστη Στέλλα Σουλιώτου, μέσα από την πολυεπίπεδη συμμετοχή της στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της Κύπρου, άφησε το στίγμα της προσφοράς της σε διάφορες βαθμίδες της κοινωνίας», αναφέρει η ΕΔΕΚ.

Στην ανακοίνωση προστίθεται, ακόμη, ότι «υπήρξε η πρώτη γυναίκα δικηγόρος της Κύπρου, η πρώτη γυναίκα Υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας και η πρώτη και μόνη γυναίκα γενική Εισαγγελέας της Κύπρου, ενώ συμμετείχε και στις ομάδες όλων των συνομιλητών, μέχρι και την κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου, ως ειδική σύμβουλος για το Κυπριακό».

Τεράστια απώλεια για την Κύπρο

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ της Στέλλας Σουλιώτη είναι μια τεράστια απώλεια για την Κύπρο, ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, χαρακτηρίζοντας την εκλιπούσα «πρότυπο Κύπριας γυναίκας και πολιτικού» και «πρότυπο ανθρώπου».

«Έχω χάσει έναν δικό μου άνθρωπο και πολύ αγαπημένο φίλο», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε όλοι φτωχότεροι σήμερα», καθώς έφυγε ένας άνθρωπος και μία πολιτικός που χάραξε πορεία με τη σταδιοδρομία και τη συμβολή της, από όλα τα αξιώματα που υπηρέτησε κατά άριστο τρόπο». «Η μνήμη και τα διδάγματα της εκλιπούσας θα μας συντροφεύουν πάντα», υπογράμμισε.
πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο