21 Οκτ 2012

“ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΛΑΚΕΙΑΣ” ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ Politheatro

Το Politheatro, παρουσιάζει τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012, στις 9:15 το βράδυ, στο ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΑΝΑ (Ιπποκράτους 7, Αθήνα, στάση μετρό “Πανεπιστήμιο”) το θεατρικό έργο του ΣΑΚΗ ΣΕΡΕΦΑ

“ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΛΑΚΕΙΑΣ”

Το έργο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα...
Σάκη Σερέφα, παρουσιάστηκε στα Ιωάννινα με μεγάλη επιτυχία το Μαΐο του 2012 στο Θέατρο Πολυθέαμα, την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Σοφούλη και τώρα “ταξιδεύει” για μια και μοναδική παράσταση στην Αθήνα, στο θέατρο ΔΙΑΝΑ (Ιπποκράτους 7, στάση μετρό “Πανεπιστήμιο”) .

Ποιος είναι βλάκας και ποιος ευφυής; Ποιο είναι το όριο που υπάρχει ανάμεσα στη βλακεία και την εξυπνάδα; Υπάρχει; Πόσες άραγε βλακείες έχουν μείνει ατιμώρητες και πόσες ευφυής πράξεις έχουν μείνει στην αφάνεια;

Το “ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΛΑΚΕΙΑΣ” του Σάκη Σερέφα, είναι ένας κωμικοτραγικός μονόλογος - η τελευταία διάλεξη ενός καθηγητή, του εισηγητή, στους τελειόφοιτους ενός σύγχρονου τεχνοκρατικού κολεγίου. Το «μάθημα ζωής» του εισηγητή είναι ένα στοχαστικό παραλήρημα πάνω στη διαχρονική αξία της βλακείας ως αντίδοτο στην τετράγωνη και συχνά ανελέητη λογική της εποχής μας.

Ένας μονόλογος με πολύ έντονο το κωμικό στοιχείο που μπορεί να γίνεται και τραγικό… γιατί “η βλακεία κατοικεί μέσα σε κάθε άνθρωπο… και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να μεγαλουργήσει”. Ποια είναι αυτή η στιγμή; Πόσες είναι αυτές οι στιγμές στη ζωή μας… στις ζωές όλων μας…


Κείμενο: Σάκης Σερέφας
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόγκος
Μουσική επιμέλεια: Γιάννα Κούλα, Αχιλλέας Κάππης
Σκηνικά – Φωτισμοί: Θοδωρής Γκόγκος
Το κοστούμι επιμελήθηκε ο: Τάκης Στεφάνου

Στο ρόλο του Εισηγητή ο Κωνσταντίνος Μπάζας


Έναρξη παράστασης: 9:15μ.μ. Γενική είσοδος 10 ευρώ. 

Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 2130244720 και 6948488107 .



Διαβάστε κριτικές για την παράσταση:


«Ένα σκωπτικό κείμενο που έγραψε ο πάντα αιχμηρός Σάκης Σερέφας. Μια πρόσκληση στη μελέτη της βλακείας των ανθρώπινων συμπεριφορών, η οποία δεν αντιμετωπίζει καθόλου υποτιμητικά τη βλακεία, αλλά την θεωρεί ως ένα ακόμα στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης»
                                                Όλγα Σελλά, εφημ. Καθημερινή


«Ο Σερέφας συνέθεσε ένα έργο που σχολιάζει ευθέως την έννοια της βλακείας. Στο Σεμινάριο Βλακείας, ο ομιλητής καλείται να παρουσιάσει μπροστά μας την ποιότητα και τις διαστάσεις της στο διηνεκές και στο άπειρο. Ο Σερέφας στρέφεται στην ανθρώπινη κατάσταση. Σε μια ρωγμή του συνειδητού, σε μια μνήμη που ρυθμίζει τη ζωή του από τα σχολικά χρόνια, ο εισηγητής του Σεμιναρίου ανακαλύπτει τα όρια που διαχώρισαν κάποτε με βία μέσα του το σωστό από το λάθος.»
                  
                                   Γρηγόρης Ιωαννίδης, εφημ. Ελευθεροτυπία


«Το έργο αποτελεί ένα σχόλιο πάνω σε πτυχές της ελληνικής –και όχι μόνο- κοινωνίας, στο οποίο αντικατοπτρίζονται αιώνιες συμπεριφορές και μηχανισμοί άμυνας του ανθρώπου.»
                                      
                                          Κυριακή Τσολάκη, εφημ. Μακεδονία


 «Ο εισηγητής του Σεμιναρίου εμφανίζει μελέτες, δοκίμια, ιστορικά παραδείγματα που αποδεικνύουν την ποικιλία, το μέγεθος και τις βλαβερές συνέπειες της βλακείας. Όμως οι ολοένα αυξανόμενες συναισθηματικές εξάρσεις του βάζουν το ακροατήριο σε σκέψεις. Αποδεικνύεται ότι βλάκας είναι και ο ίδιος. Η αποκάλυψη της αλήθειας γίνεται θεαματικά μπροστά σε μια τάξη έξυπνων νέων, των αυριανών golden boys. Ο εισηγητής υπερασπίζεται μέχρι τελικής πτώσεως τη βλακεία ως αντίδοτο στην δήθεν “ευφυΐα” της εποχής μας.»

    Έφη Μαρίνου, ένθετο Επτά της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας


«Ο Σερέφας έγραψε ένα σκωπτικό κείμενο. Για την υποστήριξη των θέσεών του, εκτός από το σχολιασμό σπαρταριστών παραδειγμάτων βλακώδους συμπεριφοράς από την καθημερινή ζωή και την παγκόσμια ιστορία, ο εισηγητής ανακαλεί παιδιά του βιώματα αλλά και περιστατικά του ενήλικου βίου του, όπου αντιμέτωπος με τη βλακεία των άλλων αναγκάζεται να αντιτάξει τη δική του βλακεία, ενώ στηλιτεύει την τετράγωνη, τεχνοκρατική, στυγνή λογική.
                            
Αντιγόνη Καράλη, εφημ. Έθνος της Κυριακής

«Ο εισηγητής συνειδητοποιεί το προσωπικό του δράμα: όλη του τη ζωή προσπαθούσε να καμουφλάρει τη δική του βλακεία και να την παρουσιάσει ως εξυπνάδα. Υπερασπίζεται τον μέσο όρο βλακείας που κρύβει κάθε άνθρωπος μέσα του με προσωπικά, θρησκευτικά, ιστορικά και πολιτικά παραδείγματα. Γραμμένο με πίκρα και χιούμορ, το Σεμινάριο Βλακείας είναι μια προσωπική τραγωδία και μια σάτιρα της κοινωνίας μας.»

                                        Μυρτώ Λοβέρδου, εφημ. Το Βήμα

  
«Ο Σερέφας έχει ως μότο του την αράβικη παροιμία “Η βλακεία είναι θείο χάρισμα, αρκεί να μη γίνεται κατάχρησή της”. Στη διάρκεια του έργου, ο εισηγητής παραθέτει παροιμιώδη παραδείγματα βλακείας, με αναφορές από τον Μούζιλ, τον Ναπολέοντα και τον Τζωρτζ Μπους, μέχρι τον Σαίξπιρ, τον Πολ Βαλερύ και τον …Μπαγκς Μπάνι.»

                                                Δάφνη Κοντοδήμα, εφημ. Τα Νέα


«Σε μία ακόμη αναμέτρησή του με τη θεατρική γραφή, ο Σερέφας παρουσιάζει ένα στοχαστικό παραλήρημα πάνω στη διαχρονική αξία της βλακείας. Μήπως, τελικά, μας χρειάζεται μια δόση βλακείας, ως αντίδοτο στον αμοραλισμό της εποχής μας;»

                             Γιώτα Σωτηροπούλου, εφημ. Αγγελιοφόρος

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο