στο THEATROVICTORIA ΠΕΜΠΤΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 8:00μμ
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Coming Out, οι LGBTQ* οργανώσεις: «Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ)», «Ομοφοβία στην Εκπαίδευση», «Θετική Φωνή» και «Colour Youth», σε συνεργασία με ...
... το «Διεθνές Φεστιβάλ LGBTQ ταινιών Θεσσαλονίκης», τη «Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο» και τον «Κόσμο Χωρίς Πολέμους και Βία» διοργανώνουν την προβολή του ντοκιμαντέρ "I am" της Ινδής παραγωγού Sonali Gullati.
Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την αγάπη των γονιών προς τα παιδιά τους, όταν αυτά τους αποκαλύπτουν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό και, παράλληλα, προσεγγίζει τις κοινωνικές δυνατότητες μιας κλειστής κοινωνίας όπως αυτή της Ινδίας.
Η προβολή γίνεται στο θέατρο Βικτώρια (Μαγνησίας 5 & Γ' Σεπτεμβρίου 119) την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 8.00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Μετά την προβολή θ' ακολουθήσει συζήτηση και ελαφρύ γεύμα με finger food και sangria (για την οικονομική ενίσχυση του LGBT Κοινωνικού Κέντρου «The Athens Rainbow House»).
COMING OUT!
Για τον περισσότερο κόσμο, η ντουλάπα είναι ένα απλό έπιπλο σαν όλα τα άλλα. Στο σκοτεινό και στενάχωρο εσωτερικό της τοποθετούνται συνήθως τα πράγματα εκείνα που δεν θέλουμε να περιφέρουμε σε κοινή θέα: τα ρούχα που δεν φοράμε, κούτες γεμάτες πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε συχνά, το σετ με τα σεμεδάκια της γιαγιάς, τα παιδικά μας παιχνίδια, παλιά βιβλία και βιντεοκασέτες. Καμιά φορά δε, και πιό... «εξωτικά» αντικείμενα.
Για τα άτομα που είμαστε γκέη, λεσβίες, αμφί ή τρανς, η ντουλάπα είναι ένα έπιπλο καταραμένο. Παρ’ όλο που γενικώς χρησιμοποιούμε τις ντουλάπες όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος - για να κρύβουμε μέσα πράγματα που δεν θέλουμε να είναι σε κοινή θέα - είναι ένα κάποιο συγκεκριμένο πράγμα που βάζουμε εκεί μέσα που κάνει την ντουλάπα μισητή σε πολλούς από εμάς. Και αυτό γιατί στην προκειμένη περίπτωση δεν μιλάμε ούτε για παλιά ρούχα, ούτε για τα σεμεδάκια της γιαγιάς, ούτε καν για τίποτε πιό... «εξωτικό» (που πήγε το μυαλό σας άραγε ?). Μιλάμε για τους ίδιους μας τους εαυτούς. Τους πραγματικούς μας εαυτούς. Βλέπετε, εμείς οι γκέη, οι λεσβίες οι αμφι και οι τρανς, όταν λέμε πως ένα άτομο «είναι μέσα στην ντουλάπα» εννοούμε πως ακόμα δεν έχει αποκαλύψει τον πραγματικό του σεξουαλικό προσανατολισμό ή την πραγματική του ταυτότητα φύλου στην οικογένειά του, στους φίλους του, στην κοινωνία ολόκληρη, ή, ακόμα χειρότερα, ούτε καν στον ίδιο του τον εαυτό.
Μετά από όλα αυτά, η ερώτηση που έρχεται κατευθείαν στο μυαλό πολλών δεν είναι άλλη από την ακόλουθη: «Και γιατί δηλαδή πρέπει να το λένε ?» Συνήθως δε, τέτοιες ερωτήσεις ακολουθούνται από άλλα ωραία τύπου «Δεν με νοιάζει τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του», «Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τους γκέη, τις λεσβίες κτλ. (μάλιστα έχω και φίλους γκέη, λεσβίες κτλ.) αρκεί να μην προκαλούν με το να το λένε αριστερά και δεξιά» ή ακόμη και «Να μην το λένε γιατί μας ακούνε και μικρά παιδιά και επηρεάζονται ». (Υπάρχουν και γκέη κυρίως άτομα που το πάνε ένα βήμα παραπέρα και παραδέχονται ευθαρσώς πως «Εγώ δεν το λέω γιατί δεν είμαι και καμιά κραγμένη. Αντρίκια πράγματα μόνο.») Για μιά φορά, θα προσπαθήσουμε να αντισταθούμε στην παρόρμηση και δεν θα ασχοληθούμε με αυτά τα άτομα. Έτσι κι αλλιώς μάλλον έχουν σοβαρότερα προβλήματα από το να κάθονται να μιλάνε για γκέη, λεσβίες αμφί και τρανς. Μερικά από αυτά τα άτομα μάλιστα, δεν διστάζουν ακόμη και να μας βρίζουν ή -ακόμα χειρότερα- να μας ξυλοφορτώνουν (φαινόμενο που έχει αρχίσει πάλι να γίνεται «της μοδός») επειδή οι LGBT* «...έχουν καταστρέψει την Ελλάδα» ή επειδή «...φταίνε για τον ξεπεσμό της κοινωνίας μας» ή γιατί «Πρέπει να τους κάψει ο Μεγαλοδύναμος...» ή γιατί θα τους πουστρέψουν τους κανακάρηδες και άλλα τέτοια ευφάνταστα.
Αντίθετα, μας ενδιαφέρει πολύ να απευθυνθούμε σε σκεπτόμενα, ανοιχτόμυαλα άτομα και να πούμε ότι η έξοδος «από την ντουλάπα», ή το coming out όπως είναι γνωστότερο διεθνώς, δηλαδή η αποδοχή και γνωστοποίηση του σεξουαλικού του προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου του από ένα LGBT* άτομο προς την οικογένειά του, τους φίλους του και το ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον (σχολείο, χώρος εργασίας κτλ) είναι μιά πολύ σημαντική πράξη που αφορά οχι μόνο το ίδιο το άτομο, αλλά και όλους και όλες εμάς. Και αυτό γιατί, μέσω του coming out:
• Καταρρίπτονται τα ιστορικά πλέον στερεότυπα για τα LGBT άτομα που θέλει να προβάλλει η τηλεόραση και τα διάφορα ΜΜΕ.
• Καταπολεμούνται οι διακρίσεις, και καλλιεργείται ο σεβασμός στην διαφορετικότητα και η προπασπιση της ισότητας: μαθαίνουμε πως είμαστε όλοι και όλες διαφορετικοί/ες αλλά και όλοι και όλες ίσοι/ες.
• Καταλαβαίνουμε ότι το να είναι κάποιος/α γκέη, λεσβία, αμφί ή τρανς δεν είναι και τόσο μεγάλο ζήτημα όσο θέλαμε να πιστεύουμε ή όσο μας είχαν πει ότι είναι. Βλέπουμε πως υπάρχουν γκέη, λεσβίες, αμφί και τρανς που, αν και με κάποιες διαφορές, είναι άνθρωποι σαν κι εμάς. Και αν μη τι άλλο, αρκετές διαφορές έχουμε με όλους τους άλλους ανθρώπους.
• Τα ίδια τα LGBT* άτομα αφήνουν πίσω τους την δυσβάσταχτη μοναξιά που προϋποθέτει μία ζωή μέσα στην υποκρισία και το ψέμα προς την οικογένεια, την παρέα και την κοινωνία ολόκληρη (Εσείς αλήθεια πως θα νοιώθατε αν δεν μπορούσατε να μιλήσετε για τον άνθρωπό σας ούτε στην ίδια σας την μάνα ?)
• Με το να είναι κάποιος/α ανοιχτά γκέη, λεσβία, αμφί ή τρανς, βοηθάει και άλλα LGBT* άτομα να κάνουν coming out.
Σε τελική ανάλυση, το coming out και η αποδοχή και ο σεβασμός προς το άτομο που επιλέγει να το κάνει, είναι δείγμα ανθρωπιάς και πολιτισμού.
Η Παγκόσμια Ημέρα Coming Out είναι αφιερωμένη στην ελευθερία της ανοικτής έκφρασης του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, θεσπίστηκε το 1988 από τον ψυχολόγο Robert Eichberg και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Οκτωβρίου.
Την ημέρα αυτή, πολλά LGBT* άτομα επιχειρούν να μιλήσουν ανοιχτά για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους στα άτομα που αγαπούν ή απλά γνωρίζουν. Την ημέρα αυτή, αλλά και οποιαδήποτε άλλη ημέρα βέβαια, ίσως ένα άτομο που αγαπάς ή γνωρίζεις κι εσύ αποφασίσει να σου μιλήσει ανοιχτά για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου του. Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι μια τέτοια απόφαση, δείχνει πως το άτομο αυτό σε εκτιμά και σε εμπιστεύεται. Εσύ πως θα του το ανταποδώσεις ?
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Coming Out, οι LGBTQ οργανώσεις: «Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ)», «Ομοφοβία στην Εκπαίδευση», «Θετική Φωνή» και «Colour Youth», σε συνεργασία με το «Διεθνές Φεστιβάλ LGBTQ ταινιών Θεσσαλονίκης», τη «Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο» και τον «Κόσμο Χωρίς Πολέμους και Βία» διοργανώνουν την προβολή του ντοκιμαντέρ "I am" της Ινδής παραγωγού Sonali Gullati.
Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την αγάπη των γονιών προς τα παιδιά τους, όταν αυτά τους αποκαλύπτουν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό και, παράλληλα, προσεγγίζει τις κοινωνικές δυνατότητες μιας κλειστής κοινωνίας όπως αυτή της Ινδίας.
Η προβολή γίνεται στο θέατρο Βικτώρια (Μαγνησίας 5 & Γ' Σεπτεμβρίου 119) την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 8.00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Μετά την προβολή θ' ακολουθήσει συζήτηση και ελαφρύ γεύμα με finger food και sangria (για την οικονομική ενίσχυση του LGBT Κοινωνικού Κέντρου «The Athens Rainbow House»).
Χορηγοί επικοινωνίας: «City Uncovered», «Antivirus», «10%» και «Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης».
*LGBT: Lesbian, Gay, Bi, Trans.