26 Οκτ 2012

"Εμπρός" στην πιο κρίσιμη ώρα...

Με μια ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10.00 το πρωί, έξω από το "Εμπρός", προσέρχονται τα μέλη της Κίνησης Μαβίλη στο "ραντεβού" με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, η οποία προτίθεται σήμερα, με τη συνδρομή της αστυνομίας, βεβαίως, να προχωρήσει στην "ανακατάληψη" του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου πολιτισμού που διαμορφώθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο στο εδώ και χρόνια κλειστό θέατρο του Ψυρρή.

Μάλιστα, η εν λόγω εταιρεία...., απαντώντας στις επιστολές της Κίνησης Μαβίλη και των Κατοίκων Ψυρρή, δεν τσιγκουνεύεται τα λόγια της προκειμένου να δείξει ότι "η εταιρεία μας λαμβάνει υπόψη τα αιτήματα των ιδιωτών και είναι ευαισθητοποιημένη στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών", όμως "είναι πάντοτε υποχρεωμένη να τηρεί τον νόμο και τις διαδικασίες διαχείρισης των Δημοσίων Ακινήτων με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον", τονίζει ο διευθυντής Περιουσίας της ΕΤΑΔ Εμμανουήλ Βαρσάμης, για να ζητήσει από τους καλλιτέχνες να παύσουν οιαδήποτε δραστηριότητα στον χώρο και να παραδώσουν τα κλειδιά...

Την οχύρωση πίσω από τη "νομιμότητα" επέλεξε και ο αν. υπουργός Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας, αφού, σύμφωνα με ενημέρωση των μελών της Κίνησης Μαβίλη από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, η απάντησή του στις εκκλήσεις για στήριξη της επαναλειτουργίας του χώρου ήταν: "Είμαι ενήμερος. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση παρέμβασης. Θα εφαρμοστεί η νομιμότητα".



Η Ανοιχτή Πόλη

Τη στήριξή της στο αυτοδιαχειριστικό πολιτιστικό εγχείρημα εξέφρασε και η δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πόλη, καλώντας τους πολίτες, αλλά και τον δήμαρχο Αθηναίων, να παρέμβουν ώστε να αποτρέψουν το κλείσιμο του χώρου. Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

"Σε μια πόλη όπως η Αθήνα, στην οποία ο πολιτισμός δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση και οι καλλιτέχνες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνεργοι και ανασφάλιστοι, το έργο της Κίνησης Μαβίλη, στο θέατρο 'Εμπρός', αποτελεί υπόδειγμα δημιουργικής αντίστασης για την επιβίωση των τεχνών, των δημιουργών και του κοινού τους... Καταδικάζουμε αυτή τη βάναυση πολιτική. Όχι μόνο ο κρατικός προϋπολογισμός είναι μηδενικός για τον πολιτισμό, όχι μόνο έχει καταργηθεί το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και οι καλλιτέχνες, που επιμένουν να υπηρετούν την τέχνη τους, εκδιώκονται από ένα δημόσιο κατάλυμα, το οποίο θα έπρεπε, μαζί με πολλά άλλα, να έχει παραχωρηθεί στους ανθρώπους του πολιτισμού ως ελάχιστο δείγμα κρατικής υποστήριξης του έργου τους".

Τέλος, τόσο η Ανοιχτή Πόλη όσο και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Ανταρσία στις Γειτονιές" Π. Κωνσταντίνου, δηλώνουν ότι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα των μελών της Κίνησης Μαβίλη και των κατοίκων προς τον καλλιτεχνικό κόσμο και τους πολίτες, προκειμένου να στηρίξουν όλοι μαζί, σήμερα στις 10.00, το "Εμπρός" στην πιο κρίσιμη στιγμή του...

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο