...από την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012
Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων θα παρουσιαστεί η Επιστροφή της Ιφιγένειας του Γιάννη Ρίτσου στο θέατρο Αλκμήνη λόγω της μεγάλης επιτυχίας της παράστασης τον περασμένο Μάιο.
Ο σκηνοθέτης ...
Μανώλης Ιωνάς και η ηθοποιός, πιανίστρια και χορεύτρια Τατού Δέδε, - μετά την επιτυχημένη τους συνεργασία με τον μονόλογο της Λίλιθ ( 2010-2011) – ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους σε ένα από τα πιο σημαντικά και επίκαιρα κείμενα της νεοελληνικής δημιουργίας: την Επιστροφή της Ιφιγένειας του Γιάννη Ρίτσου.
Μανώλης Ιωνάς και η ηθοποιός, πιανίστρια και χορεύτρια Τατού Δέδε, - μετά την επιτυχημένη τους συνεργασία με τον μονόλογο της Λίλιθ ( 2010-2011) – ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους σε ένα από τα πιο σημαντικά και επίκαιρα κείμενα της νεοελληνικής δημιουργίας: την Επιστροφή της Ιφιγένειας του Γιάννη Ρίτσου.
Στην Ελλάδα του σήμερα, όπου όλα τα δεδομένα ανατρέπονται ο λόγος του Ρίτσου γίνεται πιο καίριος από ποτέ. Με πρώτη ύλη την αρχαία ελληνική τραγωδία θέτει τα πιο καυτά ερωτήματα: τι είναι η σύγχρονη Ελλάδα, τι αντιπροσωπεύει, ποιοι είναι οι άνθρωποί της και ποια είναι η αλήθεια τους; Τι είναι πατρίδα και ποια η σημασία των αγώνων που έγιναν για αυτήν;
Ζητήματα εξαιρετικά φλέγοντα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και ηθικής κρίσης. Σε μια εποχή αγωνίας και λήθης ο Ρίτσος με το έργο του υπογραμμίζει την ενότητα και τραγικότητα του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες, με την βοήθεια μιας γλώσσας εκρηκτικά σύγχρονης, ποιητικής και δηκτικής ταυτόχρονα.
Η ευαισθησία και η οξύτητα του έργου του Ρίτσου αναδεικνύονται μέσα από μια μοντέρνα παράσταση που παντρεύει τον ποιητικό λόγο, τον χορό και τη μουσική. Μια παράσταση καίρια για το σήμερα που ταυτόχρονα διεισδύει στις πολλαπλές πτυχές της γυναικείας ύπαρξης.
Η επιστροφή της Ιφιγένειας γραμμένη το 1972 ανήκει στην «Τέταρτη Διάσταση», ένα υποβλητικό έργο του ποιητή που περιλαμβάνει πολύστιχα ποιήματα με τη μορφή θεατρικού μονολόγου εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, γραμμένα από το 1956 έως το 1975.
Βιογραφικά συντελεστών
Μανώλης Ιωνάς. Ηθοποιός και σκηνοθέτης. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πειραϊκού Συνδέσμου. Σπούδασε Κλασικό Τραγούδι και Χορό. Επί σειρά ετών έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με σημαντικούς σκηνοθέτες και φορείς (Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Φεστιβάλ Αθηνών, Θέατρο Παλλάς, Αργώ, κλπ). Είναι ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της θεατρικής Εταιρείας Τελεία με την οποία έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια συν-διευθύνει το Θέατρο Αλκμήνη με την Ειρήνη Παπαδημάτου. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το έργο του μεγάλου ποιητή και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα με τις παραστάσεις του (Ορέστης, Η επιστροφή της Ιφιγένειας, Χρυσόθεμις) σε μεγάλα Φεστιβάλ του εξωτερικού.
Τατού Δέδε. Σπούδασε στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είναι πτυχιούχος καθηγήτρια χορού (Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Δήμου Σταυρούπολης & Σχολή Χορού Ραλλού Μάνου) και πτυχιούχος πιανίστρια του Ωδείου Μουσικού Συνδέσμου Αθηνών. Σπουδάζει υποκριτική στο θεατρικό εργαστήρι Άκης Δαβής. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες, κονσέρτα πιάνου, θεατρικές παραστάσεις. Αυτή είναι η δεύτερη προσωπική της δουλειά, μετά την performance Λίλιθ (2011).
Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε στη Μονεμβασιά την 1η Μαΐου του 1909. Η πρώτη του ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 1934 με τίτλο «Τρακτέρ», ενώ ξεκίνησε να δημοσιεύει στο Ριζοσπάστη τη στήλη «Γράμματα για το Μέτωπο». Την ίδια χρονιά γίνεται μέλος του ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι το θάνατό του. Έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση ενώ στο διάστημα 1948-1952 εξορίστηκε σε διάφορα νησιά. Μετά την απελευθέρωσή του τον Αύγουστο του 1952 έρχεται στην Αθήνα και προσχωρεί στην ΕΔΑ. Το 1956 τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος». Το 1968 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Το 1975 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1977 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης του Λένιν. Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα και μελέτες. Πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν το έργο του. Πέθανε στην Αθήνα στις 11 Νοεμβρίου του 1990.
Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία – Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Μανώλης Ιωνάς
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Ερμηνεύει και παίζει πιάνο η Τατού Δέδε
Γραφιστικά: Χριστίνα Σηφιανού
Φωτογραφία: Ειρήνη Στείρου
-Το πιάνο είναι προσφορά του μουσικού οίκου Σπύρος Νάκας-
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
21, 28 Οκτωβρίου 9.30 μ.μ.
4, 11, 18, 25 Νοεμβρίου 9.30 μ.μ.
2, 9, 16, 23 Δεκεμβρίου 9.30 μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ , 5 ευρώ για μαθητές-φοιτητές
Πληροφορίες
Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8
Τηλ. 210 3428650
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρία Καρανάνου
Τηλ. 6942547587