7 Σεπ 2012

Με τη «Μανόν Λεσκό» αρχίζει ο «πλούσιος» χειμώνας της Λυρικής Σκηνής


ΣΤΗ χθεσινή παρουσίαση του νέου καλλιτεχνικού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρέστη ο...
αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, που ευχήθηκε να λειτουργήσει η ΕΛΣ ως μοντέλο οργανισμού. Στην εποχή μας, που οι αριθμοί έχουν τον πρώτο λόγο υπερσκελίζοντας σχέδια και προβλέψεις, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ φαίνεται ότι κέρδισε το στοίχημα. 

Ο οργανισμός που εποπτεύει, όχι μόνο συνέχισε να προσφέρει έργο που δεν είναι απογυμνωμένο και μίζερο από τις επιπτώσεις των οικονομικών περικοπών αλλά παρουσιάζει και ένα πρόγραμμα πλούσιο για την ερχόμενη καλλιτεχνική περίοδο. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Μύρωνας Μιχαηλίδης, οι παραγωγές την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο σημείωσαν πληρότητα από 75% έως 100%. Παράλληλα ο αρχικός προϋπολογισμός των καλλιτεχνικών παραγωγών μειώθηκε από τα 4,25 εκατομμύρια ευρώ, που είχε υπολογισθεί αρχικά, στα 3,36 εκατ. Οι συνολικές εισπράξεις για το 2011-12 ανήλθαν σε 3 εκατομμύρια ευρώ παρ'Α ότι οι τιμές σε πολλές κατηγορίες εισιτηρίων μειώθηκαν. Το 2008 το λειτουργικό κόστος της ΕΛΣ άγγιζε τα 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο τέλος του 2011 μειώθηκε στα 23 εκατομμύρια ευρώ ενώ το συσσωρευμένο χρέος που το 2011 άγγιξε τα 17 εκατομμύρια ευρώ, τον Αύγουστο του 2012 είχε μειωθεί σε 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, η ΕΛΣ διαπραγματεύτηκε τις συμφωνίες με τους πιστωτές και επιτεύχθηκε «κούρεμα» των χρεών από 20% έως 40%. Το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2012-2013: 
Η αυλαία της ερχόμενης σεζόν θα ανοίξει με την όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι «Μανόν Λεσκό» σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία του Ιταλού Τζαν Κάρλο Ντελ Μόνακο.

Η ΕΛΣ τιμά τους κορυφαίους συνθέτες, τον Βέρντι και τον Βάγκνερ, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννησή τους με τον «Σικελικό Εσπερινό» (Βέρντι) τον Ιανουάριο στο Μέγαρο Μουσικής, σε σκηνοθεσία Ρενάτο Τζανέλα και τον «Ιπτάμενο Ολλανδό» (Βάγκνερ) τον Ιούνιο στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου.
Την «Κοκκινοσκουφίτσα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά θα απολαύσουν τα παιδιά από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 28 Απριλίου. 

Δύο κλασικές παραγωγές θα παρουσιάσει το μπαλέτο της ΕΛΣ. Πρόκειται για τον «Καρυοθραύστη» του Τσαϊκόφσκι και τη «Σταχτοπούτα» του Γιόχαν Στράους (υιού), αλλά και το «Ταξίδι στην αιωνιότητα» του Βίλα Λόμπος, με μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου. 
Ο «Μαγικός Αυλός» ξανανεβαίνει στη σκηνή σε σκηνοθεσία Αρνό Μπερνάρ (14 Δεκεμβρίου).
Η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, που ανακαλύφθηκε στο αρχείο της ΕΛΣ, «Χαλιμά» θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής (8 Φεβρουαρίου), σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.
Το έργο του Μασνέ «Βέρθερος» σκηνοθετεί ο Σπύρος Ευαγγελάτος (από 15 Μαρτίου).
Για πρώτη φορά θα φιλοτεχνηθούν ψηφιακά σκηνικά στο έργο «Καβαλερία Ρουστικάνα» που θα σκηνοθετήσει ο Αλέξανδρος Ευκλείδης.
Η «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, η όπερα του Κουμεντάκη, σε λιμπρέτο Γιάννη Σβώλου, θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα το 2014.
«Η συγχώνευση των υπουργείων δεν θα επιφέρει τη μείωση του πολιτισμού αλλά τον πληθωρισμό του», είπε χθες ο κ. Τζαβάρας, τονίζοντας πως με τη συγχώνευση αποδεσμεύονται 30 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν στον πολιτισμό. 

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο