Κάπως έτσι ευελπιστεί να ευαισθητοποιήσει (;) οποιονδήποτε πιθανώς γνωρίζει οτιδήποτε για κάποιον από τους πίνακες που φιγουράρουν στο Top 10 των «καταζητούμενων» έργων τέχνης.
Ένα Top 10 το οποίο πριν μερικούς μήνες έγινε… Top 9, καθώς σε αστυνομική επιχείρηση στη Σερβία βρέθηκε εν τέλει ο κλεμμένος πίνακας «Το Αγόρι με το Κόκκινο Γιλέκο» του Σεζάν, αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη και «κουτσή», όμως, η παραπάνω λίστα συνεχίζει να περιλαμβάνει έργα τέχνης αμύθητης αξίας, τα οποία -σύμφωνα με εκτιμήσεις του FBI- είτε εξακολουθούν να κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά είτε βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Αν, λοιπόν, έχετε οποιαδήποτε πληροφορία για κάποιο από τα παρακάτω, παρακαλείστε όπως… επικοινωνήσετε με τις Αρχές.
1. Οι κλεμμένοι πίνακες του Βαν Γκογκ
Το Δεκέμβριο του 2002 δύο κλέφτες χρησιμοποιούν μια σκάλα για να σκαρφαλώσουν στην οροφή του Μουσείου Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ και από εκεί μπαίνουν μέσα κλέβοντας… εν ριπή οφθαλμού δύο πίνακες του μεγάλου ζωγράφου. Οι πίνακες που κλάπηκαν ήταν οι «Έξοδος από την εκκλησία της Νουενέν» (1884) και «Άποψη της παραλίας του Σεβενίνγκεν» (1882). Οι δράστες συνελήφθησαν, αλλά οι πίνακες δεν έχουν βρεθεί.
2. Αντικείμενα από το Μουσείο του Ιράκ
Την άνοιξη του 2003 η λεηλασία των αρχαιολογικών χώρων του Ιράκ -μετά την πτώση της κυβέρνησης Σαντάμ Χουσεΐν- οδήγησε σε απώλειες αντικειμένων ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, σύμφωνα με το FBI, ενώ χιλιάδες αντικείμενα εκλάπησαν και από το Εθνικό Μουσείο της χώρας. Από τότε, μερικά από αυτά ανακτήθηκαν αλλά όπως αναφέρει το FBI, περίπου δέκα χιλιάδες αντικείμενα εξακολουθούν να λείπουν, μεταξύ των οποίων και πέντε χιλιάδες σφραγιδοκύλινδροι. Το 2006, πάντως, εντοπίστηκε από αξιωματούχους των αμερικανικών τελωνείων στη Συρία το ύψους 76 εκατοστών και βάρους 137 άγαλμα του βασιλιά Αντεμένα, ενός από τους πρώτους του Ιράκ.
3. Οι «κλεμμένοι» Ρέμπραντ, Μανέ, Βερμέερ και Ντεγκά
Αρκετοί τη χαρακτηρίζουν ως τη μεγαλύτερη ληστεία όλων των εποχών. Το Μάρτιο του 1990 -μετά τη μία τα ξημερώματα- δύο μεταμφιεσμένοι αστυνομικοί κατάφεραν να πείσουν το φύλακα να τους επιτρέψει την είσοδο στο μουσείο παρά το προχωρημένο της ώρας. Αφού τον ακινητοποίησαν με χειροπέδες, άρπαξαν -μεταξύ άλλων- τρεις Ρέμπραντ, έναν Μανέ, έναν Βερμέερ και έναν Ντεγκά, πίνακες συνολικής αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Είκοσι δύο χρόνια μετά δεν έχει βρεθεί κανένας από τους πίνακες, αν και προσφέρεται αμοιβή 5 εκατομμύρια δολάρια.
4. Ληστεία αλά Ιταλικά
Τον Οκτώβριο του 1969 χάνεται μέσα σε μια νύχτα το πιο πολύτιμο έργο του Παλέρμο. Πρόκειται για το έργο του Καραβάτζο «Nativity with St, Francis and St Lawrence», η αξία του οποίου εκτιμάται πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ. Από το 1969 μέχρι σήμερα οι Αρχές δεν κατάφεραν να βρουν ούτε τον πίνακα ούτε τους δράστες. Οι Αρχές «έδειξαν» την ιταλική μαφία, ενώ θεωρείται πως ο πίνακας έχει καταστραφεί, χωρίς όμως να έχει αποδειχτεί ακόμα τίποτα.
5. Το… βιολί της
Ένα από τα πιο ακριβά μουσικά όργανα στον κόσμο, το βιολί Davidoff-Morini Stradivarius, εκλάπη το 1995 από το διαμέρισμα της βιολίστριας Erica Morini όσο εκείνη νοσηλευόταν. Το αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων βιολί ήταν δώρο από τον πατέρα της και είχε κατασκευαστεί το 1727 από τον Αντόνιο Στραντιβάρι. «Καταζητείται» ακόμα από το FBI.
6. «Η θέα του Auvers-sur-Oise»
Την Πρωτοχρονιά του 2000 ένας κλέφτης έκανε… ποδαρικό στο Ashmolean Museum στην Οξφόρδη, αφαιρώντας τον πίνακα του μετεμπρεσιονιστή Γάλλου ζωγράφου Πολ Σεζάν «Η θέα του Auvers-sur-Oise», αξίας τριών εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας, ο οποίος χρονολογείται την περίοδο 1879-1882. Μέχρι στιγμής, οι έρευνες των Αρχών δεν έχουν οδηγήσει πουθενά.
7. Τα έργα του Maxfield Parrish
Τον Ιούλιο του 2002, δύο έργα του Αμερικάνου Μάξφιλντ Πάρις εκλάπησαν από μια γκαλερί στο Χόλιγουντ. Πρόκειται για τους πίνακες «Gertrude Vanderbilt» και «Whitney Murals», συνολικής αξίας περίπου 4 εκατομμυρίων δολαρίων.
8. Η ληστεία στο Μουσείο «Chacara Do Céu»
Ένας Μονέ, ένας Ματίς, ένας Νταλί και ένας Πικάσο ήταν ο… απολογισμός της κλοπής στο Μουσείο «Chacara Do Céu» στο Ρίο Ντε Τζανέιρο το Φεβρουάριο του 2004. Με το φως της ημέρας, τέσσερεις άντρες εισέβαλαν στο Μουσείο και με την απειλή όπλου έφυγαν με τα έργα «Marine» του Μονέ, «Dance» του Πικάσο, «Luxembourg Garden» του Ματίς και «Two Balconies» του Νταλί. Το FBI δεν έχει ακόμα υπολογίσει τη συνολική αξία των έργων.
9. «Ο ιππότης»
Η αυτοπροσωπογραφία του Ολλανδού ζωγράφου Φρανς Βαν Μίερις, διαστάσεων μόλις 20 επί 16 εκατοστά και αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου δολαρίων, εκλάπη τον Ιούνιο του 2007 από την Πινακοθήκη της Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ.
in2life.gr